Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проф. Кирил Топалов получи наградата "Паисий Хилендарски"

Тя е за изключителен принос в развитието на националната културна идентичност  

21 Ноем. 2023
БГНЕС
Проф. Топалов получи наградата си от премиера Николай Денков на традиционната тържествена церемония в Гранитна зала на Министерски съвет.

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната най-висока държавна награда в областта на културата "Свети Паисий Хилендарски". Той получи наградата си от премиера Николай Денков на традиционната тържествена церемония в Гранитна зала на Министерски съвет. 

Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик получи признанието за изключителния си принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Той е един от най-изтъкнатите изследователи на делото на Паисий Хилендарски. "Приветствам решението на нашата държава да обяви наградата на името на Свети Паисий Хилендарски като най-голямата държавна награда. Това е достойно за нашата държава, която е дала, както знаем, четмо и писмо на целия славянски свят, ако и това да се отрича от някои държави и някои науки. Ние знаем, че е така и сериозните учени винаги са го подчертавали, никога не са го премълчавали. И ние не трябва да го премълчаваме! Наша задача е да отстояваме нашата идентичност. Трябва да бъдем горди с това, което имаме, с държавата, в която живеем, с нейното минало, с нейните задачи и да гледаме по-оптимистично към бъдещето. То ни принадлежи и ни се пада", подчерта в словото си той, цитиран от БНР.

"Лично за мен една мисъл, така повлия в задачите, с които трябва да се справям по неволя, а тя е: "Най-важното е да не влизаш в глупави битки". Затова я взех, защото е ваша мисъл. Защото животът е като на Джеклондоновия ринг - най-често и победителят, и победеният са еднакво бити. Човек трябва да се бие само за да защити живота си, друг човек, принципите, кауза, семейство или отечество. Дребните битки са безсмислени. Ако повече хора, ако повече политици чуят тези мъдри думи, може би, България щеше да бъде едно много по-хубаво място. Благодаря ви, професоре, за това!, обърна се премиерът акад. Денков към проф. Топалов, който, пом думите му, е един от най-красивите умове на България. 

Ключови думи:

Кирил Топалов