Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новите проби по морето показаха чиста вода

Половината хора си тръгнаха заради истерията, оплака се кметът на Царево Лапчев

30 Авг. 2023
БГНЕС
РЗИ и "Активни потребители" вземат повторни проби от морската вода на юг преди два дни.

При взетите проби от морската вода от 30 зони по Южното Черноморие няма констатирано опасно замърсяване за хората, съобщи БНР. Това са резултатите от повторните проверки, извършени в началото на седмицата от РЗИ в Бургас съвместно с "Активни потребители". Преди това потребителската организация направи собствени изследвания от 11 плажа, при които установи големи превишения на нормите и разлюти хотелиери, ресторантьори и др.

На двата най-проблемни плажа от първото изследване - Попския край Царево и плаж Лозенец, сега също е констатирано, че няма превишаване на границите за добро качество на водата. В проверката на "Активни потребители" беше установено превишение на нормите до 41 пъти. "Не виждам някаква опасност за плажуващите", коментира д-р Мариана Кофинова от РЗИ в Бургас.

Най-замърсеният плаж по южното Черноморие е Попският плаж на Царево, а най-чистият - "Харманите" в Созопол.   Това показва съвместна проверка на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители" на 11 плажни ивици на юг от Бургас.

Кметът на Царево Георги Лапчев не пропусна да се оплаче, че новината предизвикала "истерия по купуване на пробиотици". Той твърди, че близо 50% от хората си тръгнали от морето заради изследванията. "Има отлив. И колкото и да се опитваме да минимизираме тези щети, щета има и то има щета от една изключитело лъжлива и груба намеса в националната сигурност на държавата", твърди Лапчев. Той е известен най-вече с това, че подкрепя всеки безумен строеж по морето, а именно прекомерното застрояване без пречиствателни станции е в дъното на съмненията към чистотата на водата.

Още по темата