Quantcast
Новата КПКОНПИ ще разследва всички видни политици | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Новата КПКОНПИ ще разследва всички видни политици

Управляващата коалиция ще внесе законопроект, чрез който да се стигне до нов състав на ВСС, обяви още Лена Бориславова от ПП
Обновена
6 709

Бъдещата КПКОНПИ ще разследва всички видни политически личности и ще отваря стари случаи, за които още не е изтекла давността. Това стана ясно от интервю на Лена Бориславова, депутат от "Продължаваме промяната". Един от лидерите на формацията и евентуален нов премиер Кирил Петков вече обяви, че първото, което ще направи бъдещата управленска коалиция, е именно да промени закона за КПКОНПИ, да превърне комисията в агенция, да й даде дори разследващи функции и да смени нейния председател Сотир Цацаров. 

Сега Бориславова обяви, че промените ще са факт до 3 месеца от започването на работата на сегашния парламент и това ще бъде записано в коалиционната програма. 

„Всички механизми на държавата, които трябва да гарантират добър живот за гражданите, са толкова дълбоко проядени, имаме нужда от много широка програма и мерки. Стремим се да постигнем ефективна Антикорупционна комисия, която да разследва всички видни политически личности. Ако пристъпят принципите за законност на правовата държава, ще бъдат разследвани, независимо от коя партия са излъчени", обяви тя.  

Бориславова разясни и, че в коалиционното споразумение има сегмент, очертаващ законодателната политика като срокове, в които определени законопроекти трябва да бъдат внесени. Един такъв е за реформата на КПКОНПИ. Срокът, който сме определили, е три месеца от началото на НС”, обясни тя.

На въпрос дали новата КПКОНПИ ще вади стари чекмеджета и стари случаи, за които има съмнение, че са заметени от новата КПКОНПИ, депутатът от ПП отговори: "Доколкото не е изтекла давност за проверка на такива случаи, то те би трябвало да бъдат разследвани".

Попитана за решението на ПП да запази служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков на този пост и в редовното правителство, тя заяви: „Ние ще разчитаме на множество механизми – всички, които са възможни с мнозинството в Народното събрание и в изпълнителната власт, за да има нулева толерантност към корупцията и да прекратим порочните практики, на които сме свидетели през последните години“. Бориславова заяви, че дейността на Рашков като вътрешен министър няма да е единственият начин за борба с корупцията, който залагат бъдещите управляващи.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев от думите ѝ стана ясно, че едно от първите действия, които ще предприемат новите управляващи, е да отправят обща декларация, с която да го призоват да подаде оставка.„Използваме целия спектър, цялата палитра от законодателни възможности, с които разполагаме. Една от тях е отправяне на политическа декларация за подаване на оставка. Другото, за което и в момента тече подготовка, е това, за което говори служебният министър на правосъдието – че има достатъчно основания, включително за повдигане на обвинение на главния прокурор. Това минава през Висшия съдебен съвет и инспектората към него“, каза депутатката от най-голямата парламентарна група.

От думите ѝ стана ясно, че още следващата седмица очаква да бъде сформирана комисия, която да започне работа по избор на нов състав на ИВСС, чийто мандат изтече от повече от година и половина.

„За ВСС предлагаме, вече има готов законопроект, които беше внесен в предишното Народно събрание, промяна от постоянно действащ във временно действащ орган, което да е основание за нов състав. Ние ще натоварим членовете на ВСС и с нови изисквания – наистина вече да имат моралните и професионалните качества, така че успешно да се справят с корупцията в съдебната система“, каза Лена Бориславова.

По-късно през деня и шефът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви, че един от първите закони, който "Продължаваме промяната" възнамеряват да внесат в НС за разглеждане, е нов законопроект за КПКОНПИ. По думите му сега функциониращата структура не е ясна и няма видими резултати от дейността й. Това съответно обуславя и необходимостта от промяната на ръководството на КПКОНПИ. Той обяви и, че Комисията ще се раздели на две части - едната ще бъде натоварена да разследва, а другата да събира незаконното имущество.

Гюров обясни и, че "Продължаваме промяната" са за закриване на специализираните съдилища.

 

Още

Цацаров откри корупционен риск в законопроект на Надежда Йорданова

20.01.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1690
Николай Радулов: Гешев ще бъде сменен до 6 месеца

20.01.2022

1756
Ще е интересно да наблюдаваме Цацаров като подчинен на Гешев

19.01.2022

3191