Quantcast
Незаконно подслушвана следователка осъди прокуратурата и ГДБОП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Незаконно подслушвана следователка осъди прокуратурата и ГДБОП

2 447
 БГНЕС
Април 2013 г. Протест в София срещу незаконното подслушване. По това време незаконни СРС-та са били ползвани и срещу следователката, която сега осъди прокуратурата и ГДБОП.

Следователката от София Радиана Абдулова осъди ГДБОП и прокуратурата да ѝ платят общо 27 000 лева обезщетение за вреди от незаконно подслушване, пише "Лекс". Прокуратурата дължи 15 хил. лв., а ГДПОБ - останалите 12 хил. лв. Абдулова заведе дело за 70 хил. лв. обезщетение преди 2 години, след като Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) установи, че е била подслушвана незаконно.

Това се е случвало няколко пъти през 2011 г., 2012 г. и 2014 г., като от делото, което тя заведе в Софийския градски съд (СГС), става ясно, че е била разследвана за престъпления срещу правосъдието и корупция. Според тогавашните данни на ГДБОП Абдулова водела разследване в интерес на заможен бизнесмен от Пазарджик. Искането на антимафиотите било за подслушване заради данни за подкуп, но все още нямало образувано дори досъдебно производство срещу следователката. Освен това искането било отправено до Софийския окръжен съд, който през август 2011 г. разрешил прилагане на СРС първо за 60 дни, а след това за още 120 дни.

На следващата година започнало разследване и тогава вече и градската прокуратура поискала разрешение за подслушване, но не от Софийския градски съд, а отново от окръжния. Абдулова отново била следена за 60 дни, като след това председателят на Софийския окръжен съд е разрешил да бъде следена със СРС за още 120 дни. През 2014 г. и градският съд дал разрешения за ползване на СРС срещу нея, но вече по искания на ДАНС, като всяко било отново за по 60 дни. От агенцията след това уведомили Специализираната прокуратура за резултатите от разследването, която отказала да образува досъдебно производство, защото нямало данни за организирана престъпна група или други престъпления, подсъдни на спецсъда.

Сега съдът пише, че исканията на прокуратурата и ГДБОП не е трябвало да бъдат отправени до Софийския окръжен съд и председателят му не е трябвало да разрешава използването на СРС, защото не е бил компетентен да го направи. Същото нарушение е допуснато и с исканията на прокуратурата.

Освен това тъй като Абдулова вече е била следена за максимално допустимия срок от 6 месеца след исканията на ГДБОП, то последващото подслушване за същото разследване, макар вече по искане на прокуратурата, според съда е заобикаляне на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и води до незаконосъобразно подслушване.

Според съда обаче остава недоказано дали е незаконно и подслушването на Абдулова по искане на ДАНС. Причината е, че от агенцията не са изпратили исканията, за да бъдат проверени, нито били налични и разрешенията. Така СГС не е разбрал дали искането за подслушване е за същите престъпления, разследвани преди това от ГДБОП и прокуратурата. Решенето на градския съд не е окончателно и тепърва предстои да се произнесе и Софийският апелативен съд.

Абдулова беше наказана за това, че пие алкохол по време на работа, но Върховният административен съд отмени забележката й. За да я санкционира през май 2020 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се довери на четирима свидетели. Самата Абдулова твърдеше, че приема лекарства заради здравословни проблеми и те водят до световъртежи и заради това състоянието ѝ било неадекватно. Тричленен състав на ВАС отмени наказанието й, тъй като провинението й не е доказано. Предстои произнасяне на петчленен състав на ВАС.

 

Още

АПИ е осъдена за 600 хил. лв. заради смъртта на жена в тунела Ечемишка
Депутатите забъркаха каша с майчинските
Манолова ще заведе иск в Страсбург за подслушванията

17.09.2021

1020