Медия без
политическа реклама

Напрежение пред парламента между протестиращи и полицаи (ГАЛЕРИЯ)

Депутати бяха посрещнати с яйца и домати, към 11 часа демонстрантите се разотидоха

13 Авг. 2020Обновена

Протестиращи се събраха край Народното събрание преди днешното извънредно заседание на депутатите.

Напрежение между демонстранти и полиция се получи по време на блокадата на сградата на Народното събрание в четвъртък сутрин. Протестиращите, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, посрещаха малкото депутати, които се появиха на работа за извънредното заседание, с яйца и домати и с викове "Оставка!".

По-късно недоволните от управлението направиха жива верига пред централния вход на парламента. Към 11 часа протестиращите се разотидоха, но до привечер, когато се очаква отново да излязат на демонстрация из центъра на София.

Полицейското присъствие около сградата на парламента е изключително засилено. „Премиерът е смел мъж. Сега иска да дойде при нас. Оставката му е вътре в парламента. Връчена от БОЕЦ, имаме входящ номер, просто чакаме да дойде и да капитулира“; „Чакаме капитулацията и след това имаме граждански искания за свободни и честни избори, промени в изборния кодекс, затова Народното събрание трябва да работи“; „Оставката и на Гешев, и на Кошлуков“; „МВР трябва да бъде реформирано“; „Знаем, че е много зает Буда, там брои едни в едни чекмеджета, затова ние му написахме оставката и дойдохме лично да му я връчим да я подпише и на момента да я гласуват. И да си заминават всички“, заявиха протестиращите пред БНР. 

Най-нетърпеливият протестиращ, който чакал пристигането на депутатите още от 7 часа. „Много ми се ще да ги накарам да си купят нови костюми. С цялата си душа ги ненавиждам“.

ПОЗОР

"Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена, защото парламентът е представителство на суверена. Това е абсолютен позор", заяви Христо Иванов от "Да, България", който присъства на протеста пред сградата на Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

„Днес премиерът се скри от изслушване, скри от хората, ние го призовахме – нашите младежи от „Демократична България”, да дойде и да се извини за отношението към протестиращите и особено към младите протестиращи, на които той им каза, че не могат да се управлява България без него, на които той им каза, че 16 млн. ще променят тяхната гледна точка към това, което се случва и да си подаде оставката”, заяви още Иванов.

И днес продължават протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

В столицата остават блокирани трите възлови столични кръстовища - Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта.

И бул. „Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата