Quantcast

Медия без
политическа реклама

На 5 януари ще стане ясно дали ПП ще върне мандата неизпълнен

Според лидера на БСП Корнелия Нинова "Продължаваме промяната" поставя твърде много условия за кабинет

20 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Кирил Петков, Николай Денков, Андрей Гюров

В кулаорите на парламента кандидатът за премиерския пост на "Продължаваме промяната" Николай Денков заяви, че на 5 януари в пленарната зала ще бъде гласувана програмна декларация на ПП с приоритети и задачи за сформиране на правителство. Ако не получи одобрение, то в такъв случай мандатът ще бъде върнат неизпълнен. "Ще използваме почивните дни до Нова година, за да заложим приоритети и задачи в график, който да е интензивен и реалистичен.  На 3 януари каним отново всички парламентарни групи, заинтересовани от процеса, да изчистим крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформим като програмна декларация с очакванията и на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала. Ако не получи подкрепа, това значи, че ще върнем мандата", обясни Денков. Ако пък получи одобрение, тогава ще започнат разговорите за съставяне на правителство.

ПП дадоха срок до този четвъртък вечер на колегите си от другите парламентарни групи да внесат предложения за приоритетите, които да включва въпросната декларация. В петък пък предстои среща, на която да бъдат очертани допирните точки.

На въпрос дали проектиминистрите ще бъдат само от ПП и ДБ, Денков отговори, че те "трябва да бъдат експерти в тяхната област и да бъдат ясно свързани с политическите партии, които подкрепят кабинета, за да се носи политическа отговорност". Денков обаче подчерта, че това далеч не означава, че ще правят коалиция с партии, с които ясно за заявили преди това, че няма да се коалират. 

Условия

От ПП поставят условия за втория мандат, които не им гарантират мнозинство. Това заяви водачът на БСП в Кюстендил, където е на обиколка на партийни структури, цитирана от партийния пресцентър. Тя скептично смята, че процедурата по съставяне на правителство се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат, и така е загубено политическо време.

В същото време, соцлидерът е изразила оптимистично мнение за съставяне на редовно правителство с третия мандат. Даже очаква президентът Румен Радев да го връчи на левицата, както многократно е правил в миналото – и всеки път БСП е претърпявала провал. „Той (третият мандат – бел.ред.) е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и правителство. Всичко е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре. Ако е на нас, ще свикаме Националния съвет на партията и ще решим", обясни Нинова.

Тя изрази надеждата си, че държавният глава ще наложи вето на споразумението, одобрено от българския парламент, с което страната ни безвъзмездно ще достави оръжия на Украйна. "Той многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме Конституционния съд", заяви водачът на БСП.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?