facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

МВР влезе в спор с аптекарския бранш заради масираните проверки

"Когато всички са безкрайно натоварени, само проверки ни липсваха", оплакаха се от Асоциацията на собствениците на аптеки
Обновена
2 445
 Мария Стойкова

Министерството на вътрешните работи и аптекарският бранш влязоха в словесен спор. Причина за това станаха масираните провеки на МВР за продажба на лекарствени продукти на спекулативни цени. Днес аптеки сложиха на входа съобщение, че няма да работят поради "извънредни проверки на множество институции". "Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките“, оплака се вътрешният министър Младен Маринов пред БНР.

Час по-късно председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов обяви готовност за протест срещу масираните проверки от страна на МВР. Според него те са "репресия спрямо колегите, които са готови да затворят". По негови думи няма как пациентите да имат винаги рецепта, защото достъпът до личните лекари в момента е затруднен. 

"Точно в този момент, когато всички са безкрайно натоварени, изнервени, изморени, само проверки ни липсваха. И някои от колегите искат да затварят аптеки, други искат да протестират, защото чувстват, че това е несправедливо. Как в момента нашите пациенти да имат рецепти, когато не могат да ходят при лекари? Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало", коментира Костов пред БНР.

Засилените проверки бяха разпоредени преди ден от Софийската градска прокуратура за предотвратяване на продажба на лекарствени продукти в аптечната мрежа, складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени. Днес от държавното обвинение увериха в нарочно съобщение, че проверките ще продължат.

Столична дирекция на МВР, Столична регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите, кмета на Столична община, Териториална дирекция на Национална агенция за приходите ще проверяват през целия период на обявеното извънредно положение. Контролните органи ще следят за нарушители на разпоредбите, свързани с търговия с лекарствени продукти без разрешение, в това число, продажби, предлагане, търговски сделки по интернет.

До момента са проверени редица аптеки на случаен принцип в различни части на столицата - бул. „България“, бул. „Скопие“, ж.к. „Красно село“, бул. „Тотлебен“, ул. „Хан Кубрат“, бул. „Ситняково“. Съставен е един акт за установяване на административно нарушение от Изпълнителната агенция по лекарствата и седем протокола с предписания за сключване на договори за дезинфекция от Столичната РЗИ, съобщиха от държавното обвинение. Една аптека е затворена заради продажба на лекарство без рецепта. Не са установени случаи на спекула с цените на лекарствата.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Противоепидемичните мерки: Хиляди проверки, малко нарушители
Държавата зачеркна 93% от фишовете за чужденци на пътя

01.08.2020

5674 22
Парламентът спешно уреди заплащането на извънредния труд в МВР

31.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1772 8

Коментари

Иван111

Егати държавата и "управленски елит"... По време на пандемия докараха и малкото останали лекари до оставки .... Малко им се видя обаче и тръгнаха да затварят и аптеките ...

Миджур

Държавата внезапно предположи, че аптекарите не знаят как да продават лекарства, и реши да ги поучи?

inventus

Не мисля че е нужно такова демонстративно извършване на повсеместни проверки.Това което е нужно при забелязани нередности и най вече при необосновано завишаване на цените /сигурен белег за спекула/ незабавно да бъде  санкциониран съответният обект СЪС ВСИЧКАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА !Аптекарите са умни и грамотни хора. Бързо ще оценят сериозноста на ситуацията и то така че едва ли ще има нужда от по сетнешни проверки.Това което се прави в момента с такива действия са просто едни ученически закачки. Едните дигат шум и прахоляци а другите пищят като озлочестени девици че им се пречи да си вършат работата. Както казваше старшината...един ще фана и ще го обеся а другите ще се уплашат и няма да смеят!

dobadoba

inventus,

Въпросът е що е то спекула и има ли тя почва у нас(пазарна икономика).

Оня ден ходих до пазара за зеле(от там съм купувал с години), но цената не ми хареса и влязох в близката търговска верига. Та там цената беше тройно по-ниска. Купих го от магазина!

⚓️

paragraph39

dobadoba,

/:/Въпросът е що е то спекула и има ли тя почва у нас(пазарна икономика).

...........................................................................................................................

И аз от сума време това питам тук/ и НЕ само тук!/ "Що е то "Спекула"- в условията на Свободно Пазарно/май, пОзОрно?!/ Стопанство, Свободен Пазар и... Свободно Ценообразуване?! Плюс Демокрация, де! А сега, и вече 30 години, нали всичкото това и Демокрация Е, БЕ?!

Та нали "демократите" ни убеждаваха/"зомбираха"/, че "Едно нещо струва/ Цената му на Пазара била...!/ толкова, колкото Купувачът е готов да плати за него!"?

А сега...хоп, "Спекула"?! ПФУ!

"Спекула" имаше при Социализма, при  НАРОДНАТА/до 1989 г./ Република България- член в Наказателния кодекс имаше за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ "Спекула"! И имаше тогава ДЪРЖАВНИ фармацевтични заводи и предприятия и ДЪРЖАВНИ аптеки, при които НЯМАШЕ как да има "Спекула"- защото СПЕКУЛАТА е присъща само на Ч.Ч.Ч. /ЧИСТИТЕ ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ/ производители и търговци! Защото те произвеждат и търгуват, единствено и само, заради ПЕЧАЛБАТА- и тя да е колкото е възможно по-ГОЛЯМА, по-ЛЕСНА и по-БЪРЗА! Това е Основният Закон на Частния/НЕ честен!/ Капитализъм- за разлика от Държавния Капитализъм/Социализмът/! ТЧК

9101

За да няма спекула трябва да има количество. Толкова е просто. Има ли количество - цените ще са ниски, няма ли количество - цените ще се повишават. 

Та държавата трябва да хвърли усилията си да осигури нужното количество лекарства и предпазни средства в аптеките. Другото няма да помогне. 

Или ако не може да осигури количество - да осигури купони... 

paragraph39

Нидал Алгафари: Консолидацията на институциите във връзка с коронавируса е, за да си направи единият и другият пиар и да изглеждат в очите на обкръжението им, че са голямата работа...

17 Март 2020

http://www.focus-news.net/news/2020/03/17/2757933/nidal-algafari-konsolidatsiyata-na-institutsiite-vav-vrazka-s-koronavirusa-e-za-da-si-napravi-ediniyat-i-drugiyat-piar-i-da-izglezhdat-v-ochite-na-obkrazhenieto-im-che-sa-golyamata-rabota.html

paragraph39

9101,

/:/За да няма спекула трябва да има количество. Толкова е просто. Има ли количество - цените ще са ниски, няма ли количество - цените ще се повишават. 

Та държавата трябва да хвърли усилията си да осигури нужното количество лекарства и предпазни средства в аптеките

...........................................................................................................................

Първо, ЧАСТНИТЕ/НЕ честни!/ производители и търговци при Частния/НЕ честен!/ Капитализъм и Демокрацията НЯМАТ личен интерес да увеличават количеството на произведените и продаваните от тях стоки, ако могат да увеличат Цената им!!! А те могат сега- защото при Демокрацията и Частния Капитализъм "Спекулата" НЕ е престъпление и НЕ е забранена, а даже е узаконена/"късите позиции" на Борсите/!

Второ, сегашната "демократична" Държава, в условията на  Частния/НЕ честен!/ Капитализъм и Демокрацията, НЕ е Производител и/или Търговец- и НЯМА как, с "демократични" и "пазарни средства", да осигурява "нужното количество лекарства и предпазни средства в аптеките"! Национализация и Експроприация ли да прави Държавата сега!? А? НЯМА как без Контрареволюция/на Контрареволюцията от 1989 г./! Нали?!

Щеше да има как, ако Държавата НЕ беше поголовно приватизирала нейните фармацевтични заводи, фирми и аптеки- тогава можеше да Държавата да произвежда и продава дори на нулева/зеро/ Печалба!!! И така, "пазарно" и "демократично", да принуди и ЧАСТНИТЕ производители и търговци да намалят Цените/ПЕЧАЛБАТА си/!

Да, ама НЕ- Демокрация и ЧАСТЕН/НЕ честен!/ Капитализъм сега и вече 30 години Е, БЕ!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш