Quantcast
МВР влезе в спор с аптекарския бранш заради масираните проверки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР влезе в спор с аптекарския бранш заради масираните проверки

"Когато всички са безкрайно натоварени, само проверки ни липсваха", оплакаха се от Асоциацията на собствениците на аптеки
Обновена
2 452
 Мария Стойкова

Министерството на вътрешните работи и аптекарският бранш влязоха в словесен спор. Причина за това станаха масираните провеки на МВР за продажба на лекарствени продукти на спекулативни цени. Днес аптеки сложиха на входа съобщение, че няма да работят поради "извънредни проверки на множество институции". "Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките“, оплака се вътрешният министър Младен Маринов пред БНР.

Час по-късно председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов обяви готовност за протест срещу масираните проверки от страна на МВР. Според него те са "репресия спрямо колегите, които са готови да затворят". По негови думи няма как пациентите да имат винаги рецепта, защото достъпът до личните лекари в момента е затруднен. 

"Точно в този момент, когато всички са безкрайно натоварени, изнервени, изморени, само проверки ни липсваха. И някои от колегите искат да затварят аптеки, други искат да протестират, защото чувстват, че това е несправедливо. Как в момента нашите пациенти да имат рецепти, когато не могат да ходят при лекари? Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало", коментира Костов пред БНР.

Засилените проверки бяха разпоредени преди ден от Софийската градска прокуратура за предотвратяване на продажба на лекарствени продукти в аптечната мрежа, складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени. Днес от държавното обвинение увериха в нарочно съобщение, че проверките ще продължат.

Столична дирекция на МВР, Столична регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите, кмета на Столична община, Териториална дирекция на Национална агенция за приходите ще проверяват през целия период на обявеното извънредно положение. Контролните органи ще следят за нарушители на разпоредбите, свързани с търговия с лекарствени продукти без разрешение, в това число, продажби, предлагане, търговски сделки по интернет.

До момента са проверени редица аптеки на случаен принцип в различни части на столицата - бул. „България“, бул. „Скопие“, ж.к. „Красно село“, бул. „Тотлебен“, ул. „Хан Кубрат“, бул. „Ситняково“. Съставен е един акт за установяване на административно нарушение от Изпълнителната агенция по лекарствата и седем протокола с предписания за сключване на договори за дезинфекция от Столичната РЗИ, съобщиха от държавното обвинение. Една аптека е затворена заради продажба на лекарство без рецепта. Не са установени случаи на спекула с цените на лекарствата.

Още

Олимпийската шампионка Ивет Горанова започва работа в МВР

20.09.2021

Обновена

3659
Ресторантьори поискаха уволнение на полицейски началник

20.09.2021

Обновена

3707
Катаджиите вече няма да се крият в храстите

10.09.2021

5412