Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъжът и свекърът на Евгения получиха доживот за убийството ѝ

Поведението на двамата месец след престъплението е особен цинизъм, обясни съдът

20 Окт. 2023Обновена
БГНЕС
Орлин Владимиров в съда през януари.

Софийският градски съд чете доживотни присъди по делото за убийството на Евгения Владимирова - за съпруга и свекъра ѝ - Орлин Владимиров и Пламен Владимиров. Председател на съдебния състав е Вера Чочкова. По-тежка присъда от доживотния затвор е единствено доживотният затвор без право на замяна. Съдът уважи искове за 2,3 милиона лева неимуществени вреди на близките на убитата, които осъдените трябва да им платят.

Младата жена бе удушена в апартамента им в кв. "Лагера" в София на 13 октомври 2021 г., а тялото ѝ бе открито в куфар месец по-късно във водоем край Перник.

Пламен Владимиров е признат за виновен, че е помогнал на сина си - натоварил е тялото на 33-годишната си снаха в колата си и го е изхвърлил.

Градският съд е първа инстанция по делото. Присъдите може да се обжалват пред още две съдилища.

Бащата и синът са признати за виновни, че в съучастие, умишлено и по особено мъчителен начин са умъртвили жертвата. Те са проявили бездушие и безразличие и към травмата на своя син и внук, който след престъплението остава сирак.

"Присъдата е постановена не поради липса на смелост и страх от общественото мнение, както заяви защитата на подсъдимите, а защото съдебният състав е убеден във виновността им и в справедливостта на наказанието", мотивира се съдия Чочкова.

Според нея е особен цинизъм, поведението на двамата след престъплението, когато в продължение на месец, те се опитваха да заблуждават близките, разследващите и журналистите.

Въпреки че първоначалните обяснения и следствените експерименти са опорочени, съдът прие обвинението за доказано, като се позова на разпитите на поемните лица и заключенията на експертизите. Независимо, че Пламен Владимиров не е физическият извършител на убийството, той носи огромна вина, че като родител не е могъл да предотврати и е помогнал на този отвратителен акт, каза още съдия Чочкова.

Присъдата е подписана с особено мнение от единия съдебен заседател, който е настоявал тя да бъде доживотен затвор без право на замяна, но мнозинството от съдебния състав е на мнение, че все пак трябва да се даде на подсъдимите възможност за преоценка.

По-рано днес прокуратурата поиска доживотен затвор за Орлин Владимиров, подсъдим за убийството на жената, чието тяло беше намерено в куфар през ноември 2021 г. край Перник. Обвинението поиска и между 15 и 20 години затвор за бащата на Орлин - Пламен Владимиров, който също е подсъдим по делото.

Преди делото пред съдебната палата отново се събраха близки и роднини на убитата, за да поискат справедливост, разказва БНТ.

Прокурор Иван Кучиев пледира, че от доказателствата несъмнено е установено, че Орлин Владимиров е извършител на убийството. Той отбеляза, че съседи са чули няколко писъка и чупене на предмети в деня, в който се смята, че жената е била убита.

Според направените експертизи жертвата е била удушена и е разбирала какво се случва, като смъртта ѝ е настъпила по особено мъчителен начин, което се различава от обясненията на подсъдимия. По думите на Кучиев мотивът за убийството е ревност и последствията от евентуален развод с жертвата, тъй като Орлин е установил, че тя има връзка с друг мъж.

Обвиняемият твърди, че е станал инцидент.

На предходното заседание по делото Орлин Владимиров даде за първи път обяснения пред съда. Мъжът разказа, че Евгения го е нападнала, той я е блъснал, след което тя е паднала и се е ударила, после е спряла да диша.

Ключови думи:

Евгения Владимирова