facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Министерства си противоречат внасяме ли болнични отпадъци

Според Нено Димов нароченият за опасен боклук е ценна суровина за преработване
3 191
 Илияна Кирилова
Нено Димов и Владислав Горанов

В България категорично не се внасят болнични отпадъци и РДФ горива. Това заявява екоминистерството по повод твърденията на БСП-лидера Корнелия Нинова. Нинова се позовава на данни, предоставени от финансовия министър Владислав Горанов в отговор на парламентарен въпрос на депутати от партията. В него се посочва, че за пет години - от 1 август 2014 до 18 август 2019 г., в България са внесени 736 319.3 тона отпадъци от трети страни. В отговора си Горанов твърди още, че за същия период от трети страни в България са влезли 2.9 тона болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства.

По повод тези данни МОСВ е изискало и получило подробна информация от агенция "Митници". "В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. При преглед на данните се потвърди, че има стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО. Например металите присъстват като отпадъци и като готови метални изделия, включително машини и резервни части за машини. В голямата си част тези, които са отпадъци по ЗУО (закон за управление на отпадъците - б.р.), всъщност са ценна суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености, производство на батерии и акумулатори", пишат от ведомството на Нено Димов.

От министерството обясняват това разминаване с уточнение, направено от самия Горанов в отговора му до депутатите - "не съществува пълно припокриване в обхвата на терминологията, използвана за целите на тарифното класиране на стоките в митническата дейност и тази, използвана във връзка с управлението на отпадъците. Идентификацията и класификацията на отпадъците при внос/износ се базира на различни правила, поради което не трябва да се счита, че стоките, декларирани за внос и класирани съгласно комбинираната номенклатура в посочените по-горе тарифни номера автоматично представляват „отпадък".

Цитираното уточнение обаче се отнася за конкретно изброени кодове на отпадъци извън болничните, а не за втората част от отговора на Горанов, която касае болничните отпадъци. Във втората част липсва тълкуванието, посочено от екоминистерството. Вместо това се изброяват кодовете на видовете болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели - утайки от отпадъчни води; клинични отпадъци; отпадъци от химическата или свързани с нея промишлености, различни от отпадъците от органични разтворители и от отпадъци от разтвори за разяждане на метали, от хидравлични флуиди, от спирачни течности и антифризи; отпадъчни продукти от химическата или свързани с нея промишлености, неупоменати, нито включени другаде; фармацевтични отпадъци. Това са отпадъците, от които сме внесли 2.9 тона за 5 години.

БСП задава същите въпроси и на МОСВ. В отговора на Нено Димов се посочва, че "битови отпадъци, РДФ горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели подлежат на процедура на предварителна писмена нотификация по Регламент (EО) №1013/2006. Той подчерта, че за периода  от 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. не са издавани нотификации за внос на описаните по-горе отпадъци за третиране в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на Република България. Не са издавани нотификации за внос на болнични отпадъци и от страни от ЕС".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Амбициите на Радев са големи, шансовете му - спорни

20.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5732 59
Нинова: Борисов да плати сметката за задкулисието в държавата

20.05.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1305 47
Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

03.05.2020

Обновена

7194 16

Коментари

nebenebe

Някой може ли поясни какво означава "болнични отпадъци"? Че ми се изправи косата. Наистина нашите тъпанари са ненадминати.

peniko

За мен това са контенейнерите, обозначени с един такъв знак дето само като го видиш и ти се изправят косите. И да, за мен тези са по-опасни от раиоактивните отпадъци. При радиоактивните всичко е точно и ясно, има си процедури, средства и се знае какво следва. Тук всичко е мъгла, защото не се знае с какво е забъркан "коктейла" и от какво да се пазиш. А пък какво "джуркат" в фармцията - и те някога не знаят.

Спомням си един случай: преди години се обадиха от една фармацевтична и поискаха да купят няколко помпи специално изпълнение. Стар модел, практически извън производство. Предложихме им новия вариант - същото качество и много по-евтин. Единствено трябваше да си преправят връзките със системния тръбопровод. След време се обадиха и казаха давайте старите, ще платим колкото трябва. Защо? Ами не можахме да намерим заварчици. Всички с които се свързахме отказаха....... Оказа се, че това била инсталация за експеримети с ХИВ вируса.

ПГеоргиев

Боклуците внасят боклуци.

Тези не са за затвор, а за разстрел, ако наистина внасят подобни лайна.

Превърнаха държавата ни в сметището на Света. 

Онзи ден споменаха за внесени 800 000 тона боклуци от Нигерия!!! Това направо е не абсурд, а абсурд на n-та степен.

Европа иска да ни направи буферна зона и убежище за мигранти, влизащи в съюза. Дава пари за да ги държим тук.

Някой е позволил внос на боклуци, в които със сигурност има много опасни съставки. Кой е тоз малоумник?

Министърът на ОСВ ли, друга калинка ли? 

БСП-то сега ако не използва момента да ги разпердушини за водата, за боклуците, за тол-а,да ги притисне до стената, да задава въпроси, да търси отговори, значи и те са същите боклуци.

MAPOH

БСП-то сега ако не използва момента да ги разпердушини за водата, за боклуците, за тол-а,да ги притисне до стената, да задава въпроси, да търси отговори, значи и те са същите боклуци.

Георгиев, Георгиев, живота на българите отмина само в чАКАНЕ. В България истинска опозиция няма. Всички партии играят в един отбор- този на мафията.

 

Милиони думи се изписаха за Касем Солеймани, за ракети, за самолети, за ...А за мизериите на мафията- нищо.

 

Единствените, които можем да променим нещо в тая държава, това сме ние. Ти, аз, Колю комшията,... Излизаме и им наритваме задниците към панделата. Това е положението. Помисли за това.

 

 

 

 

nebenebe

Преди години тъстът ми (Бог да го прости!) претърпя операция. Та докато дежурех и аз покрай него, от балкона видях куче. Проскубано, на места без косми, гола кожа. Горкото то се въртеше край контейнерите за боклук и от глад ближеше разни марли. Доплака ми се. Никога няма да забравя това. Ужасно сме немарливи и прости.

*

Та тия хора са за съд. По бързата процедура. Аман от овластени простаци!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×