Quantcast
Лозан Панов разкритикува Брюксел за толерирането на пленена България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лозан Панов разкритикува Брюксел за толерирането на пленена България

Страната е като болен от рак, на който Брюксел дава много милиарди евро безвъзмездно и това само увеличава тумора, смята председателят на ВКС
Обновена
11 968
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"В нашата страна има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Например собственикът на медийна империя Делян Пеевски неофициално, но фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция". Това твърди в интервю за Шпигел председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, цитиран и от БГНЕС и добавя: "Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава. В една нормална държава аз като съдия би трябвало да стоя извън политиката. Но в нашия случай дори и аз трябва да го кажа: Да, България е "пленена" държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България".

Немското издание представя интервюто като преди това разказва, че хиляди българи протестират срещу премиера Борисов и че те са получили сега и подкрепата на Лозан Панов – един от най-висшестоящите съдии в страната. Пред "Шпигел" той повдигна тежки обвинения срещу правителството и Европейския съюз. Изданието разказва, че вече повече от два месеца в България почти всеки ден хиляди хора в цялата страна протестират срещу премиера Бойко Борисов. Те настояват не само за оставката на дясноконсервативното правителство и за нови избори, но и за фундаментални реформи в държавния апарат и съдебната система. Протестите бяха предизвикани от появило се през юли видео, документирало злоупотребата с власт и корупцията сред политиците. Демонстрациите доведоха и до ожесточена борба за власт между Борисов и президента Румен Радев, който е близък до опозиционните социалисти, разказва още "Шпигел" и после представя интервюто с Панов.

На въпрос дали и съдената система е пленена, той отговаря, че "има независими съдии, но тук става въпрос и за структурен проблем: Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове". Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи, казва Панов.

"Едно от основните искания на протестиращите е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив: Реакцията му е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно", отговаря председателят на ВКС на въпрос какво мисли за представения от ГЕРБ проект на нова Конституцията.

"Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака", казва Панов на въпрос как ще коментира, че Брюксел винаги установява през последните години, че има напредък в реформите в областта на върховенството на закона.

Панов казва, че лично той многократно е изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България и мисли, че там са наясно със ситуацията.

Още през 2015 г., малко след встъпването си в длъжност, призовахте публично за последователни съдебни реформи, пита "Шпигел". На това Панов отговоря: "Да, там се обявих срещу мимикрията на съдебна реформа. Скоро след това, по време на среща, получих съобщение по телефона директно от Борисов, в което той ми отправи предупреждение. Направих това публично достояние. Оттогава съм в неговия черен списък".

След това той разказва, че досега срещу него са заведени пет дисциплинарни производства. "В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас", разказва още Панов. 

Той твърди, че като млад човек бил част от протестите. "Вероятно тогава очаквахме прекалено много помощ от Европа и от САЩ. Това не беше правилно. Наша е отговорността да променим страната. Но аз имам една голяма молба: Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна". 

 

ЕК: България да продължи с прилагането на реформите по механизма за сътрудничество и проверка

България трябва да продължи с прилагането на реформите по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд, цитиран от БНР в отговор на въпрос възможно ли е Комисията да даде заден ход, като заяви, че е преразгледала ситуацията.

"Ние ясно заявихме при приемането на последния доклад по механизма, че България трябва да гарантира, че ще продължи да прилага необходимите реформи и те са свързани именно с независимостта на съдебната система и борбата с корупцията. Можете да сте сигурни, че тези проблеми ще се наблюдават отблизо чрез новия механизъм за върховенството на закона. Така че работата трябва да продължи с българските власти в тази насока в контекста на този механизъм, доклада по който се очаква през следващите седмици", посочи говорителят на ЕК Виганд,

Въпросът бе отправен във връзка с интервю на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за "Шпигел", в което той заявява, че е изпращал многократно доклади до Комисията за българското правосъдие и се оплаква от системен тормоз.

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трети лица блокират достъпа на Лозан Панов до проверките срещу него

22.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3057 8
Лозан Панов поиска достъп до всички проверки срещу него

13.01.2021

2634 57
Само за месец правителството изхарчи рекордните 7.7 млрд. лв.

12.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

6785 8

Коментари

Страници

Sine_metu

Панов, не по-високо от обувките!

„Безвъзмездно“

Светозар

Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ:

„Борисов не знаеше, че България има конституция.“

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/profdvulchev-borisov-ne-znaeshe-che-bulgariya-ima-konstituciya

Джиджи

Панов, не по-високо от обувките!

„Безвъзмездно“

Sine_metu, този път НЕ си прав, ама НИКАК ❕❕❕

 

На Лозан Панов трябва да се вярва ...

 

Аз също съм следила процесите – въпреки и малко отстрани! – затова съм 100% съгласна с него ✌️❗️

wake_up
снимка на wake_up

Браво! 👌👍👏

JRoger

Сега ще дойдат от Отряда на Шехи за бързо реагиране "Зелените тиквети"... 😁

emona1

Много народ се изреди през последните години да ги говари тези неща на Брюксел.Но явно разговарят с глухоням.

Вегетарианец

Брюксел си е затънтена Европа. Друго си е Северна Корея, Китай и Русия - символ на благосъстоянието на народите си...по-миналата година май при Кима умряха милион от глад..ама това си е профилактика, русофилистична..

Sirius

Айде, Круси, ти си, олЕ!

Вегетарианец

*

банда

Абе вие що нищо не пишете за китайската совалка, дето днеска я пуснали?

emona1

Пиша ти,че днеска я пуснали,китайската совалка.

банда

Ясно, ма от бамбук ли е, или от велпапе?

vasilevil

Браво господин Панов!

Кирил Данаилов

В една корумпирана съдебна система как се стига до поста на един от тримата големи?

 

Панов е част от проблема, пробва навремето да вкара Радев в политически цирк. Прокопийче, загрижило се за своята част от мафията.

Solace

Нямам навик да отговарям на неостри тролове, ама каскетите докъде добутаха обвинението срещу законно арестувания служител? 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Право дума съдията Панов. Кой разбрал - разбрал ' кой не разбрал - да плува.

радо_сарбов

👍

Oldten
снимка на Oldten

*

Кара Колю

Уффф... аман ут борци...

Апропо - другари, май сте забравили сагата с Панов? Как бе избран? Как - заради неговия избор ВСС вика на спявка министъра на правосъдието? И как същия този ВСС определи същия този министър на правосъдието като некадърен и некомпетентен?

😁А бе, кой беше тоя правосъден министър? 😁

Познахте ли? Браво! Точно той - рушителят на статуквото Христо Иванов...

Светозар

Д-р Тони Филипов:

„Кирилов, както и предшественичката му Цачева могат да бъдат министри само на планетата на маймуните.“, 24 юли 2020 г.

https://m.offnews.bg/news/Analizi_289/Bojcheto-si-otiva-Pregovor-na-materiala_733382.html

Moby-Dick

На крива ДБ-илна ракета, Брюкселския космос и пречи... Организацията на другаря Бойкикев е в процес на сваляне на проевропейската маска и връщане в лоното на комунорусофилията. О ден на ден все повече не одобряват и критикуват Брюксел, въпрос на време е да заобичат горещо Москва!

 

Прочее, не съм видял др. Бойкикев да поднесе венец не мемориала на жертвите на комунизма. Както не съм го чул да каже лоша дума за съветското робство, МОЧА и останалите тотеми на съветските поробители. Сгуги, какво мислиш по този въпрос? 

Светозар

Г-н Иван Гешев, независим инфлуенсър:

„Ако това е инцидент - опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец, мога да го определя като неуспешен. По няколко причини: Това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с „Аврора". Явно се опитва да установи работническа селска власт, дали ще успее не мога да ви кажа...".

https://dnes.dir.bg/politika/ivan-geshev-neuspyal-politik-opita-da-shturmuva-zimniya-dvorets-no-s-gumena-lodka-a-ne-s-avrora

Жозефа
снимка на Жозефа

Това не е вярно. Протестите се активираха от Божков и заради законен арест на един служител на Румен Георгиев.

 

В едно изречение 2 лъжи. 

Протестът бе активиран от господин Гешев с недопустимото по своята показност и арогантност нахлуване в президентството на личната му армия, при това въоръжена. 

 

ПП - И политическият му коментар беше недопустим за позицията, която заема и институцията, която представлява, но агресивната посредственост така си представя правораздаването - като право на силата.

Светозар

👍

wiseman 1

Това лице говори за тумор, но май той е като тумор за правосъдната система на България!

Джиджи

Това лице говори за тумор, но май той е като тумор за правосъдната система на България!

Напротив, НЕ Е ❗️❗️❗️

 

Виж кво съм писала под № 43 по-долу ... ...

Светозар

Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска.

Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска.“

faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

emona1

Ами "законно",щото за тях по закон всичко е законно.Но в края на краищата,единствено НАРОДА казва кое е законно или не.Вие подметките се съгласявате с това ,когато ви е изгодно инак,не.Ами смешнико,всичко което е правил Т.Живков е по закона.Дори Хитлер е действал само по закона.Ж.Виденов е дошъл на власт ЗАКОННО,защо подаде оставка предварително?Нали това е опорната точка на гроб,че по закон са за 4 г.и нетрябвало предваретелно да сдават власта.Ми що боку виеше на умрялу,Орешарски да напусне,нали и той по закон беше за 4г.?

inventus

Какво според Вас в случаят означава "законно" ? За хора които сами си пишат законите всичко е законно. Ако не е скалъпват си съответният закон и пак става законно. Такава ни е демокрацията и още по такава ще става. И преди съм го казвал. Лошо е когато само един бабаит остане на мегдана. Тогава само той коли той беси той печати удря. И няма кому да се оплачеш.Точно това ни се случва в момента. За тия десетина години във всички нива на власта се напълни с предани хора на Шайкаджията. Той ги храни и задоволява всестранно с нашите пари а те от своя страна ни мачкат доят и стрижат.

emona1

Само дето ви се пада от глухата страна че изборите са дали нас към резултат,но покрай никъкви събития или процеси,след време мнението на народа е друго.Случва се в цял свят а и у нас.То ако не менеше мнението си народа,нямаше да има смисъл от избори в целия демократичен свят.То само в комунизма нямаше промяна на мненията но въпреки това за парлама имаше избори.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш