Медия без
политическа реклама

Лозан Панов разкритикува Брюксел за толерирането на пленена България

Страната е като болен от рак, на който Брюксел дава много милиарди евро безвъзмездно и това само увеличава тумора, смята председателят на ВКС

08 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"В нашата страна има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Например собственикът на медийна империя Делян Пеевски неофициално, но фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция". Това твърди в интервю за Шпигел председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, цитиран и от БГНЕС и добавя: "Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава. В една нормална държава аз като съдия би трябвало да стоя извън политиката. Но в нашия случай дори и аз трябва да го кажа: Да, България е "пленена" държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България".

Немското издание представя интервюто като преди това разказва, че хиляди българи протестират срещу премиера Борисов и че те са получили сега и подкрепата на Лозан Панов – един от най-висшестоящите съдии в страната. Пред "Шпигел" той повдигна тежки обвинения срещу правителството и Европейския съюз. Изданието разказва, че вече повече от два месеца в България почти всеки ден хиляди хора в цялата страна протестират срещу премиера Бойко Борисов. Те настояват не само за оставката на дясноконсервативното правителство и за нови избори, но и за фундаментални реформи в държавния апарат и съдебната система. Протестите бяха предизвикани от появило се през юли видео, документирало злоупотребата с власт и корупцията сред политиците. Демонстрациите доведоха и до ожесточена борба за власт между Борисов и президента Румен Радев, който е близък до опозиционните социалисти, разказва още "Шпигел" и после представя интервюто с Панов.

На въпрос дали и съдената система е пленена, той отговаря, че "има независими съдии, но тук става въпрос и за структурен проблем: Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове". Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи, казва Панов.

"Едно от основните искания на протестиращите е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив: Реакцията му е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно", отговаря председателят на ВКС на въпрос какво мисли за представения от ГЕРБ проект на нова Конституцията.

"Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака", казва Панов на въпрос как ще коментира, че Брюксел винаги установява през последните години, че има напредък в реформите в областта на върховенството на закона.

Панов казва, че лично той многократно е изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България и мисли, че там са наясно със ситуацията.

Още през 2015 г., малко след встъпването си в длъжност, призовахте публично за последователни съдебни реформи, пита "Шпигел". На това Панов отговоря: "Да, там се обявих срещу мимикрията на съдебна реформа. Скоро след това, по време на среща, получих съобщение по телефона директно от Борисов, в което той ми отправи предупреждение. Направих това публично достояние. Оттогава съм в неговия черен списък".

След това той разказва, че досега срещу него са заведени пет дисциплинарни производства. "В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас", разказва още Панов. 

Той твърди, че като млад човек бил част от протестите. "Вероятно тогава очаквахме прекалено много помощ от Европа и от САЩ. Това не беше правилно. Наша е отговорността да променим страната. Но аз имам една голяма молба: Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна". 

 

ЕК: България да продължи с прилагането на реформите по механизма за сътрудничество и проверка

България трябва да продължи с прилагането на реформите по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд, цитиран от БНР в отговор на въпрос възможно ли е Комисията да даде заден ход, като заяви, че е преразгледала ситуацията.

"Ние ясно заявихме при приемането на последния доклад по механизма, че България трябва да гарантира, че ще продължи да прилага необходимите реформи и те са свързани именно с независимостта на съдебната система и борбата с корупцията. Можете да сте сигурни, че тези проблеми ще се наблюдават отблизо чрез новия механизъм за върховенството на закона. Така че работата трябва да продължи с българските власти в тази насока в контекста на този механизъм, доклада по който се очаква през следващите седмици", посочи говорителят на ЕК Виганд,

Въпросът бе отправен във връзка с интервю на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за "Шпигел", в което той заявява, че е изпращал многократно доклади до Комисията за българското правосъдие и се оплаква от системен тормоз.

Още по темата