Quantcast
Личните документи с удължена валидност важат само за страната | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Личните документи с удължена валидност важат само за страната

Консулствата спират да издават лични документи и ще дават само временни паспорти за спешно прибиране
1 275
 Илияна Кирилова

Срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, който изтича между 13 март и 31 октомври т.г., се удължава с още 6 месеца. Това съобщи директорът на Дирекция “Български документи за самоличност“ - Светлана Ценева пред журналисти. "Валидните идентификационни документи за самоличност, както и свидетелствата за МПС, чийто срок на изтичане е удължен с 6 месеца заради извънредното положение, ще са валидни само и единствено на територията на страната", уточни тя.

Услугата за издаване на лични документи няма да преустанови работа, така че по желание на гражданите ще могат да се издават нови лични документи и преди изтичането на този шестмесечен срок, съобщи още Ценева. Тя посочи, че на 9 март са приети 5691 лични карти, 4302 паспорти, 1268 шофьорски книжки, а на 23 март са приети съответно 1071, 295 паспорти и 271 свидетелства за управление. Според нея това е показателно, че гражданите спазват ограниченията.

Директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов заяви, че се удължава с 6 месеца и срокът за пребиваване на постоянно и временно пребиваващите у нас граждани на трети страни, както и граждани на ЕС, които се намират на територията на България. Той отбеляза, че чуждестранните туристи, които трябва да напуснат страната, ако са възпрепятствани, могат да се обърнат към звено „Миграция“, за да им бъде удължен 3-месечният срок, в който имат право да бъдат в България.

Инспекторът в Сектор “Контрол на общоопасните средства“ в Главна дирекция “Национална полиция“ - Дамян Димов обясни, че сроковоте в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества за тяхното придобиване, съхранение и употребата се удължават с два месеца от отмяната на Закона за извънредното положение.

КОНСУЛСТВАТА ЩЕ ИЗДАВАТ ДОКУМЕНТИ САМО ЗА СПЕШНО ПРИБИРАНЕ

Българските консулства по света спират да издават лични документи и ще издават единствено временни паспорти при нужда от спешно прибиране в България. Заради ситуацията с коронавируса са дадени указания на консулските ни служби как да работят според епидемичната обстановка в приемащата държава, съобщава МВнР

В консулските служби на Република България временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт.

Консулските ни служби на територията на Европейския съюз по закон не издават български свидетелства за управление на моторни превозни средства.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Синдикат в МВР скочи срещу управляващите заради детските надбавки

15.11.2020

8613 18
Властта пак опитва да намали опашките за личните документи

11.11.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2165 4
3 месеца кабинетът се разпорежда незаконно с еврофондове

Коментари

kaily
снимка на kaily

А тия зад граница, де им изтичат документите, те какво ще правят, мари? Ни могат да се върнат, ни могат да останат, ще ги погребваме ли, шматко?!

Влез или се регистрирай за да коментираш