Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева: България не трябва да изостава от екополитиките

Според директора на МВФ влизането ни в еврозоната до 2023 г. е напълно обозримо

26 Яну. 2020
БГНЕС

България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за БНР.

По нейни думи, ако действаме бързо и решително, България ще намери своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност. „Климатичните промени са огромно предизвикателство…, но и огромна възможност за трансформиране на нашите икономики. Вярно е, че преходът към нисковъглеродна икономика означава за някои тежка промяна. Ако сте в сектора производство на въглища, това никак няма да бъде лесно. Но тя е възможна промяна, в която ние можем не особено трудно да пренасяме от едните, които печелят към другите, които губят, за да направим така, че обществото да е по-добре“, изтъкна Георгиева.

Тя даде за пример препоръката на МВФ, че постепенно трябва да се въвежда данък върху въглеводородните емисии, като най-ефективен път за поставяне на цена на тези емисии и предсказуемост на трансформацията на икономиката. „Днес средно в света цената е 2 долара на тон. В рамките на едно десетилетие трябва да вървим към цена $75 за тон. Но смятаме, че фискалната политика трябва да бъде много внимателно премислена, за да не се увеличава общото данъчно бреме“, отбеляза Георгиева. По нейни думи обаче е „много е важно където отиват парите“: „Те трябва да се използват както за инвестиране в зелени технологии, така и за намаляване на тежестта върху хората, които ще понесат бремето на този данък“.

Георгиева посочи, че в момента се търси „сребърен куршум“, с който да убием ниския растеж, ниските лихви и ниска инфлация, което ни държи в недостатъчно динамична икономика". "Може би го имаме в ръцете си и той се нарича трансформиране към ниско въглеродна климатично устойчива икономика“, каза тя. Според нея Швеция е пример в това отношение: „Този данък им позволи много бързо да стимулират преход към чиста енергия. В резултат на това те имат цветуща икономика… при много съществено намаляване на емисиите. И е една от най-щастливите страни в света. Същото нещо е с Финландия… Може би зелената икономика е и път към щастието“.

Директорът на МВФ коментира още пътя на България към еврозоната. Според нея влизането по план през 2023 г.  е „напълно обозримо“. "Моето очакване е, че плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се реализират точна така, както са направени. България като цяло стои много добре. Има две банки, за които имаше бележки, но те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми", заяви Кристалина Георгиева и добави: „За България влизането в еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен“.

Тя е категорична, че "най-важно за България е да инвестира в хората - в образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира".

Още по темата