Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ е на косъм да се провали по знаково дело за конфискация

Съдът предупреждава комисията, че ако пак не изпълни указанията му, процесът "Кадурина" ще бъде прекратен

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е на косъм да се провали по знаково дело за конфискация. Това видя "Сега" в електронното деловодство на Софийския градски съд. Става дума за процеса за отнемане на имущество на стойност 2,8 млн. лв. от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството "Прима Дерм".

Гражданското дело за конфискацията срещу Кадурина беше заведено през 2017 г., но 2 години беше спряно, тъй като се чакаше произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург. Преди година съдът в Люксембург отпуши процеса. Изглежда обаче, че КПКОНПИ може и да го загуби "служебно". Софийският градски съд е разпоредил производството по делото да бъде оставено без движение. На КПКОНПИ са дадени 7 дни "кратко, ясно и в съответствие с точния смисъл на понятията в приложимия закон, да изложи фактическите твърдения към исковата молба". От антикорупционната комисия магистратите очакват и да поясни как сумата от 774 673 лв., за която е обвинена Кадурина, се отнася във веднъж поправената искова молба във връзка с понятията и паричния им еквивалент. За въпросните 774 673 лв., получени в брой, КПКОНПИ претендира, че "са незаконно облагодетелстване с чужди средства от  1 януари 2007 г. до 30 юни 2014 г. Мирослава Кадурина като началник на клиника "Дерматология и венерология" във ВМА, присвоила пари, собственост на болницата, поверени й да ги управлява".

Освен тях КПКОНПИ иска да бъдат конфискувани различни суми, които са рвностойността на фирмени дялове, изплатени дивиденти, вноски по разплащателни сметки, получени преводи от трети лица, както и равностойността на дял от имот. От съпрузите комисията иска да бъдат конфискувани поземлен имот с къща в Банско, мезонет и гараж в центъра София, "Тойота". От дружеството "Медицински център по дерматология и естетична медицина Прима Дерм" ООД пък се искат 2 имота в центъра на София.

Съдът напомня на КПКОНПИ, че само той определя кое имущество е незаконно придобито и предупреждава, че "поради големия обем на исковата молба, която в по-голямата част съдържа правни изводи, присъщи само за съдебното решение, липсва логическа връзка между фактите и понятията, с които КПКОНПИ ги квалифицира". Накрая комисията е предупредена и че при поредното неточно изпълнение на указанията на съда, производството ще бъде прекратено.

КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. Тя стана "клиент" на комисията, след като бе обвинена за длъжностно престъпление и присвояване. През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който почина година след това, бе обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с фирмата на Кадурина "Дерма прим", по силата на които на дружеството са предоставени за ползване апарати на ВМА. Според разследващите така болницата е ощетена. Ген. Кадурина получи обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата като шеф на дерматологичната клиника тя е превишила правата си, предоставяйки на собственото си дружество апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да извършват в работно време процедури на пациентите на частната фирма.

Междувременно Кадурина беше оправдана от Софийския военен съд по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата. В момента наказателният процес виси пред Военно-апелативния съд.

Съдът на ЕС (СЕС) за втори път даде зелена светлина на конфискацията на имущество без присъда.

 

Бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата, съобщи „Лекс“.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?