facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Каракачанов се втурна да купува подводници

Те щели да бъдат две - натовски и втора употреба
Обновена
4 345
 диян иванов
В момента подводница "Слава" се чисти, за да се превърне в музей.

Водят се преговори за придобиване на две подводници за бойния ни флот, съобщи днес във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Те щели да бъдат втора употреба, а страната ни ще ги вземе от партньорска натовска държава. Министърът каза още, че предстоящият строеж на два патрулни кораба най-вероятно ще се случи във Варна.

В момента последната ни подводница "Слава" стои на кей в Белослав, за да се превърне в музей. Тя бе изведена от екслоатация преди десетина години. Музейният проект е на частната фирма "ИНХОМ", след като община Варна й дари плавателния съд за 10 години. Преди това Варна и държавата се чудеха какво да го правят. 

Каракачанов е в морския град днес, за да участва в церемония на Военноморското училище "Н.Й. Вапцаров". Той отказа обаче да коментира пред журналисти последните разпри в управляващата коалиция покрай ареста в Пловдив. Мотивът му бе, че на територията на армейски обект на е редно да говори за политика. 

В същото време правителството одобри Доклад на министъра на отбраната относно резултатите от дейността на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт.

Също така се възлага на министъра на отбраната да предприеме последващи действия по подготовка и подписване на договор с класирания на първо място участник немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”.

Офертата на „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” отговаря на изискванията на Министерството на отбраната съгласно Поканата за предоставяне на оферти. Компанията е предоставила всички необходими документи, свързани с личното състояние, критериите за подбор, техническите изисквания и нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на проекта в размер на 984 000 000 лв. с ДДС.

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО и фалшивите новини: спиране на профили в социалните мрежи
Каракачанов: Вижда му се краят, да мислим за отваряне на ресторанти

02.05.2020

4729 54
И военното министерство продава имоти по морето за жълти стотинки

29.04.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3856 6

Коментари

Страници

Nick F

Най вероятно две подводници от Норвегия Ula-class, които норвежците са преценили че им е скъпо да поддържат и вместо тях е по добре да купят две нови. Но шкембе войводата е ларж - ние хем ще можем да ги поддържаме, хем ще има често договорчета за ремонти и съответните комисионни.

ruff

за здравето на кого ич?

 

Тартамут

Бива да поръчат една с по-широки каюти и коридори. Все пак да има шанс да избягат :)

trunk

Никакъв шанс , само у нашенското си море ,а то е като езеро.

Васик

Изразът натовски обикновено означава американски.

segal

САЩ разполагат само с атомни подводници. 
Такъв дзвяр едва ли ще дадат на някого. Само Русия раздава атомни подводници. 

Bauleiter

Де, комисионни, де!!!

inventus

Да си отваря очите за оставащият ресурс на батерията . Ако има такъв изобщо. Щото смяната и може да удвои цената на закупената железария.

Интервал

Удвоената цена е плюс.

тодор георгиев1...

Бърза я,комисионната трябва да се прибере че не се знае още колко ще е там.

Forza NATO

Залагам на германски дизеларки - ще ги докарат с автовоз до някоя автокъща около Дупница.

wreckage
снимка на wreckage

Сигурно има неква промоция и човекът купува. Щото Перник е под вода.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

А подводничари останаха ли?

Някой обучава ли такива дето да могат да обслужват натовски подводници?

Или  просто трябва да си платим вноската?

tatyana1

От модела дето изплува на всеки 100м за да поемат въздух гребците ли?

ИвКо

 На 11. 

 Не е нужно да изплува, достатъчно е едно непорязано буре и вързан за него един неупотребяван армиран маркуч от тези за източване на външни тоалетни.

скайспирит

Баце само подводница не е карал. 

Интервал

Строежите се "случват" и уж във Варна, а през дойчовска компания. Морска държава сме, дето не може самостоятелно да си построи корито за къде 500 млн. бройката. Много е удобно, че преди време седерастията гътна и корабостроителницата. Дано подводниците да са поне по милиард бройката, че патриотизъмът не е евтино занимание.

Nick F

Дори когато бяхте млади и ви ставаше и когато нямаше "седерастия" пак не сме могли да правим кораби от такъв клас. Така че споко след седмица ще дойде пенсията и всичко ще е наред, освен ако преди нея не намине короната.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Посмали, Манго.

Щом 1976 са можели да построят 100 000 тонен танкер, едва ли някво патрулно корабче не им е било по възможностите.

☺️

Интервал

Ницк Фъ, откъде знаеш, че сега не съм млад? Може даже и да ми става! Доколко си наясно какво е можела да построи и какво не варненската корабостроителница? Видя ли точно какви кораби ще се правят, щото по новините са само общи приказки, а и пише - ще се строи тук, когато повечето вече е окрадено. Освен корони и пенсии нещо друго в главата? Даже не знаех, че ги раздават след седмица, но явно следиш поне тая тема.
И няма нужда седерастията да е в кавички.

Nick F

100 000 тонен танкер има много малко общо със съвременна корвета, най вече че е кораб и плува в морето.

Разликите са огромни.

 

@Интервал защото звучиш като пенсия, за това те успокоявам. Ако не си здраве да е и да я доживееш.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Коментираме  не разликите, а възможностите, колега.

Тия от "Делфин", чии кадри са мислиш?

Щото те безпроблемно строят корвети.

Даже продадоха една на Екваториална Гвинея.

☺️

 

Nick F

Една корвета. По украински проект и с украинско въоръжение. И за Екваториална Гвинея.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

И това с какво променя ситуацията относно възможностите.

☺️

Nick F

Означава че стават за подизпълнител. Работят евтино и достатъчно качествено че да не се разпадне кораба по пътя до Гвинея. Но им липсва възможност да инсталират електроника и въоръжение. Мисля че и двигателите са били монтирани в Украйна. Та и там проблем. Както и може да се очаква за страна която е почти никой в световното корабостроене. И не виждам и защо трябва да се бутаме там. Ама пуста балканска гордост. Иначе като се замислиш едно време сме произвеждали и самолети. Защо трябваше да харчим грешни пари за американските ? Защо не си ги произведохме?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Отговорът на последния ти въпрос е лесен.

Защото бяхме принудени.

Или изнудени, ако повече ти допада.

☺️

 

Stern

Офертата на „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” отговаря на изискванията на Министерството на отбраната съгласно Поканата за предоставяне на оферти.

 

Ако се следва вече утъпканата пътечка с отговарящите на изискванията Грипени, следва да се появи фирма, неотговаряща на изискванията и да приемем офертата ѝ на цена, каквато Конгреса реши и за срокове на доставка, каквито производителят реши. И да се заплатят 100% авансово.

Доц.Трътлев

И за какво са му на този подводници и то "втора ръка"? Подводниците се амортизират много по-бързо, в сравневние с корабите.

VBA...

Има един спорт,...на който му се казва подводен риболов.

 Може да вземат една подводница и от нея да направят подводен музей.

dobadoba

Противокорабни ракети на Смели и Дръзки купиха ли.

Че без тях реално не са фрегати, а плаващи цели.

⚓️

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×