Медия без
политическа реклама

И върховната прокуратура оневини Цветанов за Апартаментгейт

Не са укрити данъци, няма симулативна сделка и корупция, постанови ВКП

07 Март 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цветан Цветанов, който доскоро бе част от статуквото, сега се промотира като борец срещу него.

Отказът на спецпрокуратурата да образува разследване срещу Цветан Цветанов по скандала "Апартаментгейт" е потвърден от апелативната, а след това и от Върховната касационна прокуратура. Това съобщи Гражданско сдружение "Боец", които сезира институциите по темата.

С постановление от 25 февруари прокурор В. Стефанова, шеф на отдел "Специален" е потвърдила отказа, обяснява "Боец" и публикува акта й. "Постановлението не подлежи на инстанционен контрол", приключва актът на Стефанова. То обаче би могло да се обжалва и пред самия главен прокурор Иван Гешев. За цялата минала година той е отменил под 10 отказа да бъде образувано досъдебно производство, без да дава указания по тях, отчете наскоро той пред Брюксел.

"Точно две години след избухването на скандала за апартамента с асансьора в хола, който скандал се разви до буря, обхванала десетки апартаментаджии и балконаджии, няма нито един осъден! А Цветанов се опитва да се върне в политиката, като "носител на промяната", подобаващо изпран от прокуратурата на Гешев и Пеевски. Задайте си въпроса, каква опозиция на мафията може да бъде Цветанов, след като прокуратурата на мафията го пази и спаси от съдебно преследване", казва "Боец".

В постановлението на ВКП пише, че НАП са проверявали казуса, а спецпрокурорът също е проверявал лично. "Не намират опора в резултатите от извършените данъчни проверки на Цветан Цветанов, Десислава Цветанова и "Артекс инженеринг 2000 -5" ООД и твърденията за симулативна сделка, целяща укриване и неплащане на данъци и такси, респективно корупционна схема по повод действия на Цветанов като народен представител и председател на ПГ на ГЕРБ в полза на продавача", пише прокурор Стефанова.

НАП е изследвала и доходите и разходите на семейство Цветанов, както и замяна, направена преди покупката на апартамента от "Артекс" и не е открила проблем, аргументира се още прокурорката. 

Тя допълва, че през 2019 г. в прокуратурата е имало преписка с №1630 за проверка на същите факти, която е била прекратена. "Един от принципите на прокуратурата по отношение на властимащите и тяхното обкръжение, въведен от Цацаров и продължен от Гешев - "Веднъж проверен и изпран - цял живот чист и невинен", коментира "Боец". И напомня как по същия начин през 2016 г. прокуратурата отказа да провери сигнала им "срещу депутата Делян Пеевски за произхода на неговите средства, с които от собственик на стар "Опел" за няколко месеца се превърна в мултимилионер. Тогава прокуратурата отказа с аргумента, че през 2014 г. е проверила Пеевски и неговата майка и не са установили нередности".

Заместник-шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова поиска да я оглави. Засега тя е единственият кандидат за позицията, като срокът за подаване на документи изтича днес, пише lex. bg. Все още не е насрочена дата за избора.

 

 

Още по темата