Медия без
политическа реклама

Христо Иванов е преизбран за председател на "Да, България"

"С много висока сигурност ще има и парламентарни избори", прогнозира лидерът на ДаБГ

29 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
Христо Иванов

Националната конференция на "Да, България" преизбра за лидер подалия оставка Христо Иванов, който бе единственият кандидат за поста. Иванов бе преизбран с 692  гласа "за", 14 "против" и 41 "въздържал се". Новият-стар председател на партията обясни, че негови приоритети са създаването на лидери и вкарването на нови лица в партията, постигане на максимални резултати в направления като правосъдие, електронно управление и политиките, насочени към българите в чужбина и подготовка за местните избори. "Не ме пускат преди да съм си довършил работата", каза при пристигането на Националната конференция лидерът на движение "Да, България" и допълни, че ще си свърши работата без да се застоява излишно.

"С много висока сигурност ще има и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", заяви в края на едночасовото си слово Христо Иванов преди да се премине към гласуването. 

След като бе преизбран, той допълни: "Не търсете в това някакъв конкретен политически смисъл. Смятам, че трансформацията на политическата система, дълбоките фактори на нестабилност ще доведат до избори. Нямам намерение да водя политиката на "Да, България" в тази посока, просто е част от опит за дълбок анализ. България се трансформира, светът се трансформира, това ще води до нестабилности и тези нестабилности ще имат и своето политическо измерение. Ние сме длъжни, правейки анализ на ситуацията, да отчитаме тези фактори".

По повод съществуващи търкания в дясната коалицията, той заяви, че става въпрос за организационни напрежения в "Да, България", които са нормални след една толкова напрегната година. "Очевидно не успяхме да реагираме на появата на нов играч, не можахме добре да отиграем комбинацията между парламентарни и президентски избори и тези неуспехи ги считам за собствена отговорност", каза Христо Иванов по повод ниския резултат от изборите, които се проведоха на 14 ноември.

Лидерът на ДаБГ също така призова "да преминем от кибици на активни играчи" и че в оставащите три години до следващата Национална конференция ще бъдат поставени основите на една нова България.  

"Сега" припомня:

Христо Иванов подаде оставка малко след като резултатите от последните избори на 14 ноември показаха, че дясната коалиция получава малко над 6% от подкрепата на избирателите за разлика от гласуването през юли, когато резултатът беше 12,06 на сто. "Не можахме да реагираме адекватно на този букет от предизвикателства. Ние наложихме новите теми, но не можахме да решим това сложно уравнение с две неизвестни, каквото се оказаха парламентарните и изборите за президент. И поех отговорността, която нося", каза той по време на днешната конференция.

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов подава оставка като председател на партията "Да, България", която участва в дясната коалиция. Това сподели самият той в изявление на живо във Фейсбук.

134 бяха кандидатите за Националния партиен съвет на ДаБГ, от тях бяха избрани 60 души, в това число и преизбраният председател на партията Христо Иванов. С най-много гласове са двама министри от Да, България, а именно Божидар Божанов, министър на електронното управление, избран с 673 гласа и министърът на павосъдието Надежда Йорданова с 661. Същият ден беше избрана и национална контролна комисия, която се състои от седем членове. 

В началото на февруари и другата партия в коалицията "Демократична България" - ДСБ, ще гласува за нов партиен лидер. Преди седмица пък конгресът на БСП отхвърли оставката на председателя Корнелия Нинова.

 

Още по темата