Медия без
политическа реклама

Хаджигенов поиска шефът на СГС да бъде освободен

Проверка на правосъдното министерство показала, че Алексей Трифонов не е български гражданин, твърди депутатът

02 Септ. 2021
Николай Хаджигенов
БГНЕС
Николай Хаджигенов

Депутатът от "Изправи се! Ние идваме" Николай Хаджигенов поиска незабавно да бъде освободен от длъжност председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Причината е, че в сряда журналистката Валя Ахчиева съобщи пред народни представители за проверка на Министерството на правосъдието, която е установила, че Трифонов не е български гражданин.

"Тоест той не просто не може да е председател на СГС, но и съдия. Това поставя няколко въпроса. Първият е, че трябва да бъде инициирано освобождаването на Трифонов от длъжността съдия. Вторият касае нищожността на всичките му актове като председател и като съдия", заяви днес Хаджигенов на брифинг в Народното събрание.

Депутатът припомня, че назначаването на Алексей Трифонов беше обжалвано във Върховния административен съд, който обаче реши, че няма да събира доказателства за гражданството му. "Е, наложи се да се назначи истински министър на правосъдието, който да назначи истинска проверка, и да се окаже, че Трифонов няма българско гражданство. Такава процедура трябва да се инициира незабавно и да паднат всичките му актове като съдия. Важните въпроси касаят принципно кой избра Алексей Трифонов. Този състав на ВСС под ръководството на ГЕРБ, Цацаров, Гешев и всички заподозрени", коментира още Хаджигенов. 

"Сега" изпрати въпроси по случая до Министерството на правосъдието, но не получи отговор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата