Медия без
политическа реклама

Гешев ще спира Сърбия от ЕС, защото не дава Цветан Василев

Той написал писмо до Съвета на Европа с копие до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев се оплакал в Съвета на Европа, че Сърбия не предава бившия банкер Цветан Василев на българската прокуратура. Това става ясно от официално съобщение на самата прокуратурата. Той написал и специално писмо, копие от което било пратено и до ръководителите на Европейския парламент и на Европейската комисия "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство  в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури".

Бившият банкер Цветан Василев е подсъдим по делото "КТБ" с обвинение, че я източил, заедно с още 17 човека. Това дело беше трамплина на Иван Гешев към високите етажи на прокуратурата, независимо, че то не е приключило с каквато и да е присъда дори само на първа инстанция.

Самият Василев, който се намира от години в сръбската столица,  е обвинен задочно, но на няколко пъти искаше да бъде разпитан по видеовръзка, но прокуратурата и съда отказаха.

В сегашното прокурорско съобщение се твърди, че Гешев изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия  по този конкретен случай, във връзка с  водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на  задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пишело в писмото на главния прокурор. В него се напомняло, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство  в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки  за произнасяне на  окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на  приложението на правния механизъм  на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана  допълнителна информация“, пишело още в писмото на главния прокурор.

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград, Сърбия.

 

Още по темата