Медия без
политическа реклама

Гешев e в САЩ, но може да гледа молитвената закуска само на видео

30 Яну. 2023Обновена
БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев вече е в САЩ за участието си в Националната молитвена закуска, съобщи пресцентърът му. Това участие обаче може да се сведе и само до онлайн наблюдение на приветствието на американския президент Джо Байдън, тъй като форматът на закуската от тази година е променен, а кръгът на гостите - стеснен, съобщават редица американски издания, сред които и Washington Post. Основната причина са опасенията, че закуската, която се провежда всяка година, е уязвима за шпионаж.

Събитието, чийто акцент е речта на президента, има нов организатор - фондация "Национална молитвена закуска".

Washington Post цитира изявление от бившия сенатор Марк Прайър, който оглавява въпросната новосъздадена фондация. Според него за разлика от предишни закуски, организирани в обширна бална зала на хотел със стотици присъстващи от цял свят, новата версия на събирането ще включва само членове на Конгреса "плюс съпруг, член на семейството или доверен гост". 

В интервю от 25 януари за Religion News Service Прайър казва, че закуската е единственото събитие на новата организация. Той очаква, че участниците, 200 до 300 души, ще доведат съпруг/а, някой друг, важен за тях или свой пастор или свещеник. Той добави, че закуската няма да бъде "седяща", както беше в миналото. На присъстващите ще бъдат предложени гевреци, кафе и чай, преди да заемат местата си в аудитория в Центъра за посетители на Капитолия в Капитолия на САЩ.

Международната фондация планира да проведе отделно събитие едновременно с молитвената закуска, наречено "Събирането". Събитието изглежда прилича на по-стари версии на молитвената закуска, като присъстващите ще наблюдават Националната молитвена закуска чрез видео като част от двудневен конгрес. За този конгрес организаторите очакват "значително международно участие".

"Сега" попита пресцентъра на държавното обвинение дали в крайна сметка Гешев ще присъства физически на закуската, но до момента няма отговор.

По-рано пресслужбата на Гешев съобщи, че той е в САЩ за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Посещението на Гешев е по покана на конгресмени. "Участие в традиционната годишна Национална молитвена закуска взeмат представители на американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави. Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията", гласи още съобщението на прокуратурата.

Миналата седмица американското правителство се разграничи от посещението на главния прокурор, посочвайки в отговори до "Сега", че "не участва в организацията на това посещение".

Washington Post припомня, че молитвената закуска е попаднала под светлините на прожекторите през 2009 г., след като журналистът Джеф Шарлет публикува книгата "Семейството", в която описва опита си с организацията, която организира събитието до тази година. През 2018 г. събитието беше разтърсено от скандал и когато Министерството на правосъдието на САЩ обвини руската гражданка Мария Бутина в опит да използва Националната молитвена закуска като част от по-голям "заговор за действие като агент на Руската федерация".

Още по темата