Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обяви за „сатанист” духовник от протеста

Хората на Борисов настояха Св. Синод да излезе с позиция за атаките на архимандрит Дионисий срещу правителството

29 Март 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Според Георг Георгиев действията на духовника са "безбожни", "отвратителни" и "мафиотски".

От ГЕРБ атакуваха с декларация директно в Св. Синод архимандрит Дионисий, който участва в протестите срещу правителството от миналата година. Хората на Бойко Борисов се разгневиха на духовника, защото в неделя, заедно с групата "Системата ни убива", е разпънал „черни драперии” пред къщата, в която живее семейството на партийния им лидер.

Дионисий активно се включваше в демонстрациите пред Министерски съвет, започнали през лятото на 2020 г., и редовно говореше пред протестиращите. През август от синода обявиха, че действията, призивите и изказванията на архимандрита са негово лично мнение, което не изразява позицията на църквата. 

С главния секретар на синода е разговарял в понеделник сутринта Георг Георгиев - кандидат-депутат от ГЕРБ и зам.-министър на външните работи. Пред медиите той обяви, че партията му очаква църквата да постави "разграничителна линия между нас, като богобоязливи хора, и него, като очевиден сатанист" - имайки предвид Дионисий.

"Безбожното, изключително мрачно и недостойно поведение на един човек, който все още се зове български духовник, ни потресе. Не само като миряни, но като хора, като граждани, като жители на този град, които вече месеци наблюдават отвратителното поведение и действия на един човек, който започна с ковчези в центъра на София, отслужи опело пред Министерски съвет, продължи с бесилки, за да стигне вчера с черните драперии, които опъна пред дома на един гражданин, в който живеят децата и внуците му", гневно заяви Георгиев. По думите му, действията на духовника са сходни с тези на мафията: "Така са били сплашвани хората – със символи, които напомнят недвусмислено за смърт."

"Намираме се във време на поста, време, в което трябва да се смирим, а постът започва с прошка дори на враговете. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Преди години той трябваше да бъде ръкоположен за епископ, но тогава се събраха миряни, протестираха и в крайна сметка неговото ръкоположение не се случи. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения", присъедини се и Драгомир Младенов от младежката организация на ГЕРБ.

Герберите твърдят, че са получили уверение, че молбата им ще бъде разгледана на следващото събрание на Св. Синод.

Кадри от протеста могат да бъдат видяни на това видео:

 

Posted by Системата ни убива on Sunday, March 28, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Лена Бориславова наложи запори за 40 000 лв. на фирма на Слави Трифонов

27 Март 2023

"Възраждане" се проверява за огромна злоупотреба с лични данни

29 Март 2023

Рашков: И фалшива банкнота в чекмедже е престъпление

26 Март 2023

Демерджиев видя руска следа в бомбените заплахи в училищата

28 Март 2023

И хора с големи жилища ще имат право на социални помощи

28 Март 2023

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?