Quantcast
ГЕРБ и БСП се счепкаха заради Съветския съюз | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ и БСП се счепкаха заради Съветския съюз

2 318
 Илияна Кирилова
Екатерина Захариева

Неочаквано остра разпра възникна по време на парламентарния контрол между външния минстър Екатерина Захариева и депутати от БСП. Причината беше декларацията, която шефът на МВнР подписа в началото на май т.г. съвместно със свои колеги от редица източноевропейски държави и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война. В документа критично се наблягаше на насилственото присъединяване на Източна и Централна Европа към съветския блок след войната.

Това не се хареса на социалистите, които поискаха от Захариева обяснение защо е подкрепила документа. „Като народни представители в парламентарната република България, научихме за това от медиите ... Съдържанието на декларацията е спорно от гледна точка на дипломацията, най-малкото защото обвиненията към Съветския съюз съдържат спорни исторически факти, които водят до неправилни исторически интерпретации”, упрекна я червеният депутат Александър Паунов.

Захариева контраатакува, че левите поставят под съмнение „историческата истина за тоталитарния режим 30 години след падането му”. „Наистина бившият Съветски съюз и Червената армия дадоха най-много жертви. В същото време народите на Централна и Източна Европа платиха много висока цена – с репресии, със загуба на суверенитет”, поясни външният министър. По думите й декларацията е политически документ, а не международен договор, което означава, че не се налага да се консултира с парламента.

След това Захариева и социалистите наченаха странна и продължителна размяна на въпроси, започващи със „Знаете ли, че ...”, като всеки предлагаше исторически факти в подкрепа на своята теза. Намесени бяха Пиринска Македония и Югославия, положението по фронтовете, следвоенните репарации, претенциите на Гърция и какво ли още не.

„Майк Помпео (американският държавен секретар – бел.ред.) е написал тази декларация, а вие като пудели сте се присъединили ... Нямате подготовка за външен министър и трябва да си подадате оставката”, подигра се накрая с първия ни дипломат Паунов, съпроводен от смеха на съпартийциите си. „Декларацията не е предложена от САЩ, а от Естония ... За мен е много жалко, че в България все още има спор за оценката за тези 45 години. Това е гавра с паметта на хилядите невинни убити без съд и присъда”, отвърна разгневената Захариева.

В нейна защита скочиха и депутати от ГЕРБ, които нападнаха водещия заседанието Кристиан Вигенин от БСП, че фаворизира съпартийците си в дебата. Соцдепутатите пък го упрекнаха, че оставил прекалено дълго време на Захариева да се изкаже. С тази разпра приключи и историческата дискусия, в която се превърна парламентарното питане към външния министър.

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансовото министерство попиля проектозакона за личния фалит
Деница Сачева стана шеф на суджука
Сезонът на нечистите коалиции наближава

01.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1041 3

Коментари

Страници

Fire

Не, не е заради Съветския съюз, а заради тъпотата на министерката.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

със загуба на суверенитет”,

 

Тогава поне официално имахме ограничен суверенитет според Доктрината Брежнев. Ограничението касаеше външнополитическата ориентация на страната. Закрепваше договорките от Ялта и Потсдам. Сега България официално и доброволн се отказа от всякакъв суверенитет. Един дворен нужник не може да си построи без разрешение от Брюксел.

Mavrodinov

Ти пък кога си строил, даже нужник? 

Непримирим

Сега България официално и доброволн се отказа от всякакъв суверенитет.

На България и отнеха суверенитета на 9.09.1944. След това я обраха, барабар с архивите. Никой не ни е карал насила да влизаме в ЕС. Но по-добре последни в цивилизацията, отколкото предпоследни сред диваците.

Under_My_Thumb

Два цитата:

 

Диваци и варвари в България са само фашистите (и техните наследници). Но аз ви питам, господин Председател: в коя страна фашистите не са диваци и варвари? Георги Димитров

 

Когато капитализмът удари, как човешкият капитал линее

Васил Проданов, 23.12.2015

http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/kogato-kapitalizmat-udari-kak-choveshkiyat-kapital-linee.70222

За четвърт век преход и еврочленство България се срина от 27-о на 59-о място в света по индекс на човешкото развитие

През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава България има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави - само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия - на 31-во място, Унгария - на 30-о, Полша - на 33-то, Румъния - на 41-во, Южна Корея - на 34-то. 

След това се оказва, че България катастрофално се е срутила в тази класация. През 2006 г., преди да влезем в ЕС, страната ни е на 53-то място. Не си мислете обаче, че влизането в ЕС и тържественото приемане на „европейските ценности” са подобрили нещата. Напротив, сривът назад продължава и през 2011 г. сме на 55-о място, през 2013 г. - на 58-о и няма никакви шансове да стигнем някогашното равнище от края на социализма. От началото на членството ни в ЕС до 2014 г. сме се смъкнали с още 6 места назад.

deaf

Сталин взима единадесет немски инженери за заложници в СССР и ги разменя за Георги Димитров. Не го знаеше нали? Затова и Диимтров се е държал толкова просташки на процеса в Лайпциг - знаел е,че ще бъде освободен и пратен в СССР. Но ако е знаел,че Джугашвили ще му "види сметката" е нямало толкова да се радва...

Sine_metu

С тези индекси са свързани две не толкова известни истории.

Едната е, че преди 1990 г. съществува и т. нар. Индекс на индустриалното развитие. По него България е 19-а в света. Другата е, че преди 1990 г. Индексът на човешко развитие се нарича Индекс на развитие на човешкия капитал.

Кое налага единият индекс да се махне, а вторият да се появи под ново име и съответно сравненията да започнат от 1991 г.?

 

Ами много просто. Катастрофата в Източна Европа през 1990 г. Катастрофа, която в безкрайната си омраза към България троловете-агитпропчици наричат „цивилизация“

Zmeja

Биков и Гърневски изказаха ли се по въпроса?

Mavrodinov

СССР не трябва да бъде забравян, за да не се повтори. Кратък виц: Московчанин имал папагал, плямпащ опозиционни лозунги пред съветско време. Веднъж трябвало да му гостува комунистически номенклатурчик. И за да не стане скандал, скрили папагала в хладилника. След като гостите си тръгнали и извадили папагала, що да видят! Папагалът кряка: " Да живее СССР! Слава на КПСС! "  Какво ти става, пита стопанина? Папагалът отговорил - Предавам се! Два часа в Сибир ми стигат! Някои дрОгаре трябва да поседят известно време в хладилника, за да им дойде ума в главата! 

vrana2

  Съжаляваш че ти отнеха мечтата?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Никой не може да ти отнеме мечтите.

Друг е въпроса, доколко ти се простира въображението.

Дет в викат:

Голям си, колкото са големи мечтите ти...

ПП

Спокойно, можеш да замениш "голям " с "човек ", в изречението..

 

Zmeja

Съветският съюз никога не ни е определял заплатите, пенсиите, не ни е унищожавал енергетиката, не ни е унищожавал индустрията, не ни е унищожавал образованието, не ни е унищожавал ДЪРЖАВАТА. Напротив, помагал ни е!

Хулиган

Ха, сега министърката да подпише и една декларация срещу салфетката от Ялтенската конференция, та нещата да си дойдат на мястото...

......................................

http://www.drago.info/

Stern

насилственото присъединяване на Източна и Централна Европа към съветския блок след войната

По предложение на Чърчил, с което Сталин се е съгласил, а на Рузeвелт (незнайно защо в българския се наложи като Рузвелт, също като Гриезман->Гризман) му е било все едно.

Epikur

 

  Историята и историческите факти са безспорни, но когато  ги пишат победителите, или послушните лакеи, те стават спорни. И временни. Затова съществува израза "Има моята истина, твоята истина и ИСТИНАТА". Все пак и в този случай има нещо безспорно, видимо от всички. А то е безумната некомпетентност на тази жена, за съжаление външен министър на държава.  Плюс потресаващо слугуване, подлагане, съгласие с всичко.  Политическо проституиране в най-изчистен вид.

Zmeja

А аз се сещам за Иван Башев с неговата култура и шест чужди езици. Сещам се, не го сравнявам. Опазил ме Бог от такива сравнения!

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Въпрос на селекция.

Понастоящем е актуална отрицателната такава.

Различен стратегически подход относно кадрите...

:)

Ognian Georgiev
снимка на Ognian Georgiev
От тая министърка какъв добър комсомолски секретар би станало преди 10.11.1989 г.Или звеновод ударник в някое ТКЗС.А някои които пишат стигате,сигурно да такива наследници.Така бащите им говореха Другарки и Дрогаре.Също и пишещите Маска.Такива са стопроцентови наследници на партийни апаратчик.Тия,които някога викаха Слава на СССР,днес викат долу Русия
Slava
снимка на Slava

Комунягите за нищо друго не стават, освен да размятват лозунги в защита на умрелия сесесер. Жалки подлоги👎

Интервал

Слава, това е един от редките случаи, когато съм напълно съгласен с ваше мнение. 👍
Мога да допълня, че същото идеално пасва и за пребоядисаните комуняги днес, които за нищо друго не стават, освен да размятват лозунги в защита на брюкселското злокачествено образувание и новите кухи лозунги.

Slava
снимка на Slava

Захариева👍👍

Miranda
снимка на Miranda

https://novotopoznanie.com/neudobnite-istini-i-manipulatsiata-za-vsv-i-oshte/

 

акад. Георги Марков за Неудобните истини и манипулацията за ВСВ

Slava
снимка на Slava

17

Miranda

Пет., 22/05/2020 - 16:16 (нов)

 

Никой не отрича договорката. Важно е какво ни сполетява след като ставаме 100% владение на комунистите. И не само нас, а всички източно - европейски държави.

Nashenec

Наистина такива като Захариева много ми напомнят комсомолските секретари от времето, когато бях ученик и студент. "Винаги верни на Партията ! Винаги верни на Комунизма ! Винаги със СССР !"

И до днес ми звучат в ушите, защото точно такива българи скачаха и викаха в стаи, в зали, на прощадите и по манифестациите. И затова българският народ ги кръсти още по онова, байтошовото време, с много характерен термин "партийци". И това не беше отношение към хората, членове на БКП, това беше отношение към една група слагачи и лакеи, които кършеха гърбове само и само да добият някоя лична полза или даже само за да се издигнат в собствените си очи (много обичаха да казват "Аз познавам другаря ...." или "Бях на едно мероприятие с другаря ..." -  да ви звучи познато сега, но вместо другар се слага господин, депутат или министър). Напълно нормално, това се превърна постепенно в прилагателно, описващо същността на тези лица, а в годините след 1980 си беше псувня.

Това сега се случва и с израза "гербаджии" - хората го използват като квалификация, а в последния МУ мандат си се превърна в псувня. Затова партийните кадри на Партията МУ толкова се обиждат на "гербери" (както по времето на БКП партийните кадри се обиждаха на "партийци").

А за ВСВ, СССР, Англия, САЩ, Германия, Полша, Чехия и всички участвали и засегнати - всеки има кирливите си ризи. И всеки живее в собствено измерение. И колкото е по-комплексиран от сегашното си състояние, толкова повече обвинява другите. Не ви трябва да търсите други примери - Полша е напълно достатъчна.

П.П. И не се чуедете, че мъже или жени се прекланят на този или онзи вожд. Включително и на НЕГО. Все пак има много хора, които получават оргазъм само от мисълта, че се къпят в неговото сияние. Даже и да няма сияние. Но такава е човешката психика - как беше "Надеждата крепи човека !" и "Не се гаси туй, що не гасне!"

  

bay Dragan

Нещастници ! Парламентаристи които си въобразяват , че имат някаква власт. Таратанци ! Ето защо се занимават с глупости за да си оправдаят паричките.  НС е скопено .

Василиса Прекрасна

„ Нямате подготовка за външен министър и трябва да си подадате оставката”, подигра се накрая с първия ни дипломат Паунов,.„

Господинът е прав за подготовката, но греши, че въпросната дамичка е министър.

ЕС си има външен министър, който взема решения и провежда срещи.

Дамичката просто изпълнява ролята по команда да лае по кервана.

Forza NATO

ГЕРБ и БСП се счепкаха заради Съветския съюз

Добра новина!

 

Сичко друго явно ни е на шес, щом това намериха за повод да си чепкат вълните.

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

По предложение на Чърчил, с което Сталин се е съгласил,

 

Това е една от най-нефелните спекулации. Сталин никога не е имал мераци в Източна Европа и никога не си е представял, че ще я съветизира. Удобно се забравя, че именно той разгони радетелите за световна революция и разви теорията за социализъм в една страна. Стремял се единствено към създаване на санитарен кордон на западните граници на СССР от приятелски или поне неутрални държави. Точно затова са процентите. Проценти на политическо влияние. По-просто казано, ако договорките бяха спазени, България щеше да бъде като Австрия, но с по-голямо участие в управлението на приятелски настроени към Русия политически сили. Съветските войски бяха и в Австрия. Защо не я съветизираха? Защо не съветизираха Финландия? Съветизирането на Източна Европа е отговор на всички неспазени договорки от Англия и САЩ. като се почне от създаването на ФРГ, НАТО, Южна Корея, окупцията на Япония и много други. И заплахата от нова война. Приятелски или неутрален кордон вече не му е вършил работа. Всички действия на Сталин са отговор на неприятелската политика на САЩ. Ако Съюзниците си бяха изпълнили договорките, Източна Европ никога нямаше да бъде съветизирана.

Калорифер

 

Старото и новото БКП-та се карат за миналото.
Нали всичко друго оправиха...
 

Ференги

Форумната дискусия за пореден път излага наяве трайните вреди нанесени от съвецкия режим и показва защо трябва да се отнасяме към този режим, като към руски еквивалент на фашизма.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш