Медия без
политическа реклама

Фирма с 6 кв.м площ обяви пред НОИ 76 работници

Хора опитват да източват обезщетения от института с фалшив стаж в чужбина

29 Дек. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Удивителни опити за източване на обезщетения и фалшифициране на пенсии описват осигурителни експерти от Пазарджик в последния информационен бюлетин на Националния осигурителен институт.

Едната схема е добре позната от години. Две дружества на свързани лица подават уведомления за сключени съмнително кратки трудови договори с общо 76 лица. Това обикновено се прави с цел да се обявят високи доходи и осигуровки, които се начисляват, но не се изплащат, след което да се пристъпи към източване на високи обезщетения за безработица или болнични от НОИ. Използваната вратичка в закона гласи, че обезщетенията от НОИ се изчисляват от дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, което защитава служителя от некоректен работодател.

В случая работниците са записани като продавач-консултанти и общи работници, но посоченото за работно място помещение се оказва 6 кв.м. Така на всеки квадратен метър работна площ би трябвало да има по 13 работници, посочват от НОИ в Пазарджик. Фирмата се опитва да се измъкне от ревизорите с обяснения, че част от хората са заети с търговия, но не успява да представи нито стоките, които се продават, нито документи за реализирани продажби. Някои от наетите лица пък опитват да се измъкнат от проверката, като твърдят, че работят в къща за гости. Проверката установява, че "къщата за гости" е сграда, построена до груб строеж. За други обяснението е, че поддържат кафе-автомати, но на посочените адреси не е установена нито една машина. Щетите от цялата сага са в размер на 19 973.61 лв. Случаят е предаден на прокуратурата.

Другата схема служителите на НОИ наричат "английската борса". Хора, които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания. Точно преди да останат без работа те са работили за кратко време на високи доходи в България. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския Регламент 883/2004, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход.

Ситуацията е с подробности позната на служителите на НОИ в цялата страна и е изключително трудно подобно фиктивно назначаване да мине, посочват от института. 13 „английски работници” пробват точно това, като представят преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания. На част от лицата първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица. При последващ контрол на изплатените средства обаче е установено, че тези лица не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че част от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната. "Английските работници" имат да връщат 36 224.11 лв., а ще си имат разправии и с прокуратурата.

Прегледът на измамите в Пазарджик минава и през обичайните фалшификации на трудов стаж при кандидатстване за пенсия, като един пишман пенсионер е декларирал стаж от 1989 г. с бланка от 2000 г., а друг е представил стаж от пазарджишка кооперация с БУЛСТАТ на варненска фирма.

 

КОНТРОЛ

От началото на годината до 30 ноември в област Пазарджик са отменени 716 броя болнични листове за 15 323 дни - в пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато са отменени 265 болнични листове за 5954 дни. От началото на 2020 г. година до 30.11.2020 г. във връзка с представени от осигурителите 89 315 броя документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност са изплатени 30 938 373.71 лв., а по приети 9679 заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица са изплатени 26 324 227.20 лв.

 

РЕГЛАМЕНТ

С промени в Кодекса за социално осигуряване ГЕРБ даде възможност на НОИ да спира изплащането на пенсия, "ако се установят данни за извършено престъпление от значение за правото или размера на пенсията". Тя ще се възстановява едва след приключване на наказателното производство. Сега редът е обратен - пенсията може да бъде спряна само след окончателно решение на съда. Процедурата по отпускане, изменение или преизчисляване на пенсия ще може да се спира за срок до 6 месеца, ако възникне необходимост да бъде извършена проверка на обстоятелствата, от които зависи размерът на пенсията. Такива срокове се въвеждат и за проверка на болнични, майчинство и обезщетения за безработица. С промени в НК измамите в особено големи размери с пари от НОИ и НЗОК се приравняват на тези със средства от държавния бюджет и ще се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 5000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

измами, осигуровки, НОИ

Още по темата