Медия без
политическа реклама

Европа видя заплаха за гражданския сектор в проект на управляващите

"Обединени патриоти" създават враждебна среда за неправителствените организации, смята Съветът на Европа

Илияна Кирилова
Искрен Веселинов първи се е подписал под проекта на ОП. След него подпис са сложили и още 15 депутати от коалиционния партньор на ГЕРБ.

Предложенията на "Обединени патриоти" за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел противоречат на европейските и международните стандарти за осигуряване на благоприятна среда за организациите на гражданското общество. Парламентът трябва да ги отхвърли, защото те създават враждебна среда за неправителствения сектор. Това обяви Анна Рурка, председател на Конференцията на международните неправителствени организации към Съвета на Европа.

Патриотите внесоха проекта в началото на юли, след като преди това и антикорупционната комисия КПКОНПИ изневиделица се задейства срещу правилника на дейността на Съвета за развитие на гражданското общество. Това блокира старта на Съвета, който беше на път да заработи след 10-годишна сага по структурирането му.

Проектът стеснява правомощията на Съвета за развитие на гражданското общество и в голяма степен го обезсмисля. Освен това задължава всички юридически лица с нестопанска цел в обществена полза да декларират всяко финансиране над 1000 лв. в 7-дневен срок от получаването му, когато средствата са от чужбина (с изключение на средства от ЕС). Дават се и правомощия на финансовия министър да инициира финансова инспекция в организациите, да се налагат имуществени санкции и прекратяване при неподаване на декларация за чуждо финансиране. Ръководствата на организациите с финансиране от чужбина, вече ще трябва да декларират имуществото си пред КПКОНПИ.

"Загрижена съм, че се предлага да се определят такива организации по същество като чуждестранни агенти, да са обект на финансови проверки без никаква обективна причина, да им се отнеме статутът за работа в обществена полза за незначителни нарушения на закона и да се изискват техните ръководители да декларират доходите и имуществото си", обясни тя в специално изявление. Според нея подобни изменения са в противоречие с конвенцията за правата на човека, която гарантира правото на личен живот и свободата на сдружаване. Рурка напомня, че подобни практики на други държави вече са критикувани от Съда в Страсбург и Венецианската комисия. А Съдът на ЕС осъди Унгария заради задължението за деклариране на финансиране от чужбина в сектора.

За 10 дни са постъпили 18 становища по законопроекта на ОП, които са качени на сайта на парламента. КПКОНПИ отказва да даде позиция с обяснението, че правомощията им са да се произнасят само по проекти на изпълнителната власт, но не и на депутати.

Българският център за нестопанско право настоява законопроектът да бъде отхвърлен, тъй като нарушава конституцията, правото на ЕС и редица международни актове. "По противоконституционен и необоснован начин се цели ограничаване пространството за гражданските организации в България", твърди още организацията.

И Българския хелзинкски комитет смята, че внасянето на този законопроект издава голямата тревога на властта от дейността на неправителствените организации, които са неин критик. Българският дарителски форум посочва, че върху организациите се вменяват необоснована административна тежест, непропорционални санкции и недопустимо ограничения.

 

Вижда ли властта проблем в Съвета за развитие на гражданското общество към правителството? Страхуват ли се управляващите от коректива на неправителствения сектор?

 

Още по темата