Quantcast
Евродепутатите ни се опълчиха групово срещу блокадата за Шенген | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Евродепутатите ни се опълчиха групово срещу блокадата за Шенген

Парламентът в Страсбург ще обсъжда днес присъединяването на България и Румъния към свободното пространство
18 590
 ЕПА/БГНЕС

Всички български евродепутати се обединиха в обща позиция срещу Съвета на ЕС заради продължаващата 11 години блокада на страната ни за включване в Шенгенското пространство. Часове преди предстоящото следобед в европейския парламент в Страсбург обсъждане на евентуалното присъединяване на България и Румъния към свободната зона за придвижване, нашите представители публикуваха своята остра декларация.

"Ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече. Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент", пише в позицията, разпространена от пресофиса на Петър Витанов от БСП, който е част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

В документа се допълва, че решението на Съвета на ЕС остава "изцяло политическо".

"То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите. За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти", се казва още в текста.

В заключение българските евродепутати призовават Съвета на ЕС "да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало".

 

ДЕБАТИ

Очаква се на днешното заседание на ЕП евродепутатите да призоват пространството за свободно движение да се разшири с всички страни членки на ЕС, които искат да бъдат включени в него. Освен България и Румъния в момента извън Шенген са Хърватия, Кипър и Ирландия.

Това не са първите дебати в пленарната зала в Страсбург, на които се отправя призив страната ни и северната ни съседка да бъдат включени в пространството за свободно движение. Апел имаше и в приетите резолюции през 2018 и 2020 г., както и в доклада от миналата година за функционирането на Шенген. Европейската комисия също е отправяла многократни призиви в полза на България и Румъния.

За да стане това обаче, е необходимо единодушие в Съвета на ЕС. Този въпрос не беше приоритет на приключилото в края на юни френско председателство, като приближени до президента Еманюел Макрон се мотивираха с факта, че първо трябва да сложат ред в Шенген, преди да допуснат нови страни там. Засега на тази стъпка продължава да се противопоставя Нидерландия.

Ключови думи:

Шенген, България, Румъния

Още

Българин успя да осъди Румъния в Европейския съд в Страсбург

06.12.2022

1121
Австрия отряза България и Румъния от Шенген

06.12.2022

Обновена

4437
Шенген скара депутатите в парламента

06.12.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4060