Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС и НАТО подкрепиха Петков срещу Митрофанова

Руската посланичка потвърди, че ще постави "безотлагателно" въпроса за закриването на мисията

01 Юли 2022Обновена
Aрхив EPA/БГНЕС
Митрофанова на 9 май пред паметника на съветската армия

На фона на истеричната обстановка, подклаждана от няколко политически сили, президента Радев и руската посланичка Митрофанова по повод изгонването на 70 служители на посолството на РФ у нас, в специални изявления ЕС и НАТО подкрепиха решението на премиера в оставка Кирил Петков. 

"ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност. В него се подчертава, че българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"ЕС изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова диспропорционално действие от страна на Русия единствено служи за допълнителната ѝ международна изолация", подчертават от службата.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску сподели в Туитър, че "Решението за експулсиране на 70 руски служители като чуждестранни агенти е суверенно решение на България, което трябва да се спазва. Съюзниците в НАТО категорично осъждат поведението на Русия, която се опитва да се намеси в нашите демократични общества".

 

Британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли също подкрепи от името на Великобритания България за решението й за експулсирането на 70 души от руското посолство.

Руският посланик Елеонора Митрофанова днес посети министерството на външните работи, където е било поискано тя да оттегли нотата, в която заплашва Русия да скъса дипломатическите отношения с България, ако не бъде отменено изгонването на 70 души от руското посолство. В съобщението на външно министерство не се посочва какъв е бил отговорът на посланика. Но Митрофанова публикува официално изявление в страницата на руската мисия във Фейсбук, в което обявява, че предприема стъпки към закриване на посолството в София. По думите й, действията й са породени от факта, че ултиматумът, който постави вчера пред Министерството на външните работи, е игнориран.

"Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков."

Елеонора Митрофанова"

 

По този повод премиерът коментира, че нито един дипломат не бива да си позволява да дава ултиматуми със срок 12 часа. "Госпожа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Дипломатическите отношения трябва да продължат. Това, което не трябва да си мисли ничия държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима България от днес за утре.
Моята молба е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани. 
Много държави в Европа направиха равен брой дипломати в мисиите, това ознава ние да свалим оставащите 43 руски дипломати на 12, колкото са българските в Москва.  Мисля, че от руското външно министерство ще й кажат да смекчи тона", каза премиерът.

 

"Министерството на външните работи ще разгледа въпроса за възможността от закриване на посолството на Русия в България и при необходимост - ще докладва на президента", лаконичен бе Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, цитиран от РИА "Новости"

 

 

 

Още по темата