Медия без
политическа реклама

ЕП предупреди за руска намеса в България в изборите на 9 юни

Евродепутатите са обезпокоени от множеството руски имоти в страната ни като центрове на влияние

24 Апр. 2024
Pixabay

Европейският парламент изразява загриженост заради зачестилите опити за руска намеса в изборите в България на 9 юни, съобщи БНТ. Това пише в резолюция за руската намеса в ЕС, която ще бъде гласувана утре на последното пленарно заседание на Европарламента в Страсбург.

Евродепутатите са обезпокоени от съществуването у нас на мрежа от агенти за дезинформация, контролирана от Русия. Те са силно загрижени и заради множеството имоти на руската държава у нас. ЕП смята, че мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии у нас, в академичните среди и политическите партии. 

“Трябва да отбележим, че в резолюцията, която приемаме, България също е спомената за това, че имаме високи нива на руски активи. Има съмнения за намеса в изборния процес, за намеса в различни влиятелни кръгове като неправителствени организации, политически анализатори, медии и т.н.”, заяви Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/EНП.

Петър Танев е част от “Фондацията за демократично развитие” в Брюксел, която работи активно с руската опозиция и съветва ЕП по въпросите, свързани с руските опити за влияние в ЕС. “В България съществуват имоти, които са регистрирани като част от руската федерация и те се използват като някакви специални агенции за разпространяване на руското влияние както върху обществото, така и върху държавите институции. Това нещо е недопустимо и българските власти трябва да предприемат мерки", коментира пред БНТ Петър Танев от “Фондацията за демократично развитие” в Брюксел, която работи активно с руската опозиция и съветва ЕП по въпросите, свързани с руските опити за влияние в ЕС.

“Видяхме на много места в ЕС как крайната десница и крайната левица си взаимодействат, когато говорим за помощ в услуга на чужда държава, в конкретния случай Русия, как те консултират своите предизборни платформи. Това не се случва безплатно, разбира се, с влиятелни руски олигарси, които са много пряко свързани с дейността на Кремъл. Това е подривна дейност, която поставя под огромна угроза европейската демокрация. Трябва да направим така, че на тези избори избирателите да не се усъмнят и за миг, че изборът, който са направили е правилният и няма външно вмешателство върху тяхната собствена воля”, заяви Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/“Обнови Eвропа”:

Според евродепутата от Групата на социалистите и демократите Петър Витанов 750 са опитите за външна намеса върху работата на ЕП през последната година. "Ние призоваваме комисията да ограничи и да промени методологията на съдържанието на социалните медии, така че те да не се влияят от интеракции и дезинформацията да не стига до нас", каза той.

Евродепутатите настояват да има специална европейска структура или комисар, който да следи за чужда намеса в държавите от общността и да предприема конкретни мерки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?