Медия без
политическа реклама

"Столипиново" и "Максуда" са твърдо с ГЕРБ, "Факултета" се разцепи

Избирателната активност в големите ромски махали е по-ниска от средната за страната

11 Юни 2024
В "Столипиново" се гласува в училищата "Пенчо Славейков", "Кирил Нектариев" и "Найден Геров".
Снимка: Архив
В "Столипиново" се гласува в училищата "Пенчо Славейков", "Кирил Нектариев" и "Найден Геров".

На фона на изключително ниската избирателна активност за страната ромските махали на София, Пловдив и Варна се откроиха с дори още по-голяма незаинтересованост към отминалите парламентарни и европейски избори. Особено ярка изразена липса на интерес към вота се наблюдаваше в столичния квартал "Факултета", където гласуването е в училище "Тодор Каблешков". Преглед на протоколите там показва, че в определени секци броят на гласувалите е под 5 на сто от имащите право на глас, а общо за "Факултета" съотношението рядко надхвърля 10 на сто. В една от секциите от 959 регистрирани избиратели са гласували само 22 души. В съседната до урните са отишли едва 26 души от 987 имащи право на глас, а в трета от 1090 гласоподаватели само 61 са пуснали бюлетина.

При фрапиращо ниската активност нито една партия не се отличава с ярка доминиция в една от двете ромски махали на София. В секция с 35 гласували ГЕРБ получават 15 гласа, следвани от МЕЧ с 6, а останалите са с по-малко. В друга секция с 60 гласували лидер е "Солидарна България" с 12 гласа, следвана от ППДБ с 9, ГЕРБ със 7 и т.н. В трета секция МЕЧ и ГЕРБ привличат по 10 гласа от 38 участвали във вота, а останалите се задоволяват с 1-2. 

Сходната е картината и в другата компактна ромска общност в София, която живее в кв. "Христо Ботев" и гласува в училище "Димитър Страшимиров". Там също има секции, в които избирателната активност е около 5 на сто, а общо за махалата е около 10%. В една от секциите от 830 имащи право на глас то е упражнено от 50 души. С най-много гласове в секцията е "Солидарна България"- 8, следвана от ДПС- 7 (движението се представя добре в "Христо Ботев" на фона на привлечения вот в София), "Възраждане"- 5, ГЕРБ - 4 и т.н. В друга СИК от 889 регистрирани са гласували 88 души при следното разпределение - ДПС-22, МЕЧ-13, "Възраждане"- 13, ГЕРБ -11 и т.н. 

По-висока е активността в най-голямата етническа махала в страната- пловдивската "Столипиново". И там обаче тя също рядко достига средната за България. В "Столипиново" се гласува в училищата "Пенчо Славейков", "Кирил Нектариев" и "Найден Геров". За разлика от "Факултета", в Пловдив доминацията на ГЕРБ е смазваща, а традиционно сериозен вот привлича и ДПС. В едно от местата от 184 гласували партията на Бойко Борисов взима 122 гласа, а ДПС - 11. Трети са МЕЧ и ППДБ с по 2 гласа. В друга секция в "Пенчо Славейков" движението дори е победител с 86 гласа от 183 гласували, а ГЕРБ е втори с 60. В тази секция №3 е МЕЧ с 3 гласа. В секция в училище "Найден Геров" "Възраждане" прави пробив и от 100 гласували партията на Костадин Костадинов получава 15 гласа, колкото има и ГЕРБ, а ДПС са с 8. В тази секция 5 гласа получава ИТН. Тези 2 секции са изключение, а във всички останали ромите масово гласуват за Бойко Борисов и съпартийците му. 

Варненските роми от квартал "Максуда" гласуваха в училище "Отец Паисий". Избирателната активност в шестте секции там се доближава до съотношенията в "Столипиново" и е категорично над "Факултета". В едно от местата от 889 имащи право да гласуват са го направили 83 души, а в друго от 655 регистрирани във вота са участвали 188 души. Както и в Пловдив, и в морската столица ГЕРБ домират в повечето ромски секции, следвани от "Възраждане". В една единствена секция лидер е ДПС с 54 гласа, следвано от ГЕРБ с 23 и "Възраждане" с 12. Прави впечатление, че ромите във Варна гласуват с машина повече от тези в София и Пловдив, където има цели секции без нито една машинна разписка.