Медия без
политическа реклама

ЕК не пусна плана за възстановяване

България получава четвърта поред отсрочка за нанасяне на поправки в документа

15 Март 2022
МС

Противно на очавкванията на правителството Европейската комисия не даде зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост. Вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев наскоро обяви, че очаква на 15 март страната ни да получи техническо одобрение, но България е договорила с Брюксел нова отсрочка за одобряване на документа - до 15 април, разбра се на редовния брифинг на комисията. От Брюксел все пак изразиха надежди документът да бъде одобрен колкото се може по-бързо, преди новата крайна дата. Това е четвъртата поред едномесечна отсрочка, която  ЕК дава за одобрение на плана по искане на българските власти, след като новото правителство реши да включи по-сериозни промени в документа.

Както "Сега" писа, в плана се наложиха множество корекции заради липсата на твърди ангажименти в частта нисковъгледордна икономика и стратегическото решение на правителството да се откаже от предложен от служебния кабинет проект - за изграждане на парогазова централа в комплекса "Марица Изток". Според кабинета е абсурдно България да замества мощности с ресурс, при който е зависима в доставките. Проектът за парогазова централа бе заменен от друг, но също спорен - за балансиране на енергийната система чрез закупуване на батерии, които да поемат излишъците при производството на електроенергия и да могат да ги съхраняват за периоди, в които има недостиг или пазарът е по-изгоден за реализация. Наред с този проект обаче правителството прие сериозни промени и в други части на плана като транспорт. От ЕК определят преговорите за конкруктивни, но явно времето не е стигнало за изчистване на всички проблеми. 

Темата за приемането на плана бе засегната мимоходом от премиера Кирил Петков на среща с бизнеса, като Петков увери, че в следващите няколко седмици председателят на ЕК ще пристигне в България за подписването на плана. Голямото закъснение на документа поставя България в ситуация още да няма приет план на фона на наближаващи срокове за отчитане на изпълнението. По регламент държавите членки следва да отчитат изпълнението на плановете два пъти годишно - до 30 април и до 15 октомври, като освен конкретни резултати следва да се докладва и изпълнението на 14 общи за целия съюз показатели.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата