Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата продължава със сценките около плажовете на Баневи

След като преди месец прокуратурата се похвали, че вече имало достъп, то сега се оказва, че там пак имало проблеми

21 Авг. 2020Обновена
БГНЕС архив

Държавата, в лицето на прокуратурата и министерство на туризма продължават със сценките около плажовете на дружеството на Николай и Евгения Баневи "Русалка". След като само преди месец твърдяха, че всичко вече било установено и били взети мерки за начина, по който се влиза към обектите, то сега се оказва, че пак има проблеми, които налагали намесата отново на същите държавни органи.

В официално съобщение, прокуратурата сега отново разказва как през 2019 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезирала по информация в средства за масово осведомяване за ограничаване на достъпа до морски плажове „Русалка - бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“. В изпълнение на акт на ВАП от министъра на туризма било установено нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изразяващо се в ограничаване на правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове.

На нарушителя - търговско дружество, била наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. с наказателно постановление от 15.04.2020 г.

В началото на м. август 2020 г., въз основа на нови данни от средство за масово осведомяване с източник кметът на община Каварна, ВАП отново ангажирала министъра на туризма. Това било направено "с оглед реализиране на мерки за недопускане в нарушение на закона на ограничаване правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове или определяне такси за това," твърди прокуратурата. От това става ясно, че на практика нищо не се е променило от предишната прокурорска хвалба.

Понастоящем ВАП била информирана от министъра, че е установено, че за моторни превозни средства достъпът е ограничен чрез бариера, като за същите се събира такса за ползване на паркинг. За достигането до посочените морски плажове обаче се изисква заплащане на т. нар. „гривни” срещу 6 лв. за бройка и едва тогава гражданите се допускат към плажовете. В рамките на комплекса е поставена табела, от чийто текст се разбира, че срещу куверт на стойност 6 лв., на човек, на посетителите се предоставя ползването на цялата алейна инфраструктура на селището и ползването без допълнително заплащане на плажни принадлежности, твърди държавното обвинение.

За извършената проверка длъжностните лица от министерството на туризма съставили констативен протокол, към който е приложен снимков материал и касовия бон от заплатените такси за „гривни“. С оглед установеното ВАП е уведомена, че Министерството на туризма в най-кратки срокове ще предприеме действия по ангажиране на административно-наказателна отговорност спрямо същото търговско дружество за ограничаване на безплатния достъп на гражданите до морски плажове „Русалка-бейби плаж“, „Русалка-централен“ и „Русалка-каяк“, както и по отношение поставянето на плажни принадлежности на неохраняеми морски плажове без право на това. Прокуратурата чакала допълнителна информация от министерството.

"Сега" припомня

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Николай, Евгения и Мария Баневи за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група. Делото вече се гледа в Специализирания наказателен съд. 

Преди няколко дни стана известно, че Николай и Евгения Баневи са завели иск срещу България в  Европейския съд за правата на човека в Страсбург. „Делото е преминало през първата фаза, т.е. прието е за разглеждане и е даден срок на страните евентуално да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, предполагам нито и от страна на прокуратура. Така, че делото си влиза по същество в Страсбург с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда, като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на тоя случай, на прокурорите по делото и т.н.”, заяви техният адвокат Христо Ботев.

„Делото започна на 21 юли 2020 г., като е с гриф „приоритетно”, поради изключително многото груби нарушения, допуснати от българската прокуратура и българския съд”, допълни Евгения Банева. Тя допълни, че до края на септември българската държава ще трябва да даде отговор на няколко въпроса. „Естествено точка първа е абсолютно неразумният дълъг срок на задържане, който към момента за моя съпруг е вече 22 месеца, почти 2 години. Още един иск сме завели, вече по вътрешното право, по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди, и този иск е в Софийски градски съд на стойност 10 млн. лв.”, обясни тя. На въпроса на какъв етап е това дело, Банева уточни: "Чакаме съдът да насрочи дата". 

Още по темата