Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дългогодишен митничар стана зам.-министър на строителството

Николай Шушков оглавява през 2016 г. инициативния комитет в Благоевград за избор на Румен Радев за президент

07 Дек. 2022
БГНЕС архив

Дългогодишен митничар и бивш ръководител на няколко митници в различни периоди през последните 30 години, стана зам.министър на строителното министерство.

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Той застава на мястото на наскоро освободения Захари Христов. 

До този момент Николай Шушков беше областен управител на област Благоевград, като с решение на правителството той е освободен от тази длъжност. Според официалната му биография, представена от правителството, Шушков два пъти е бил зам.-кмет на община Благоевград, а преди това е дългогодишен служител в Агенция „Митници“. Той притежава опит и професионални умения, придобити от работата му в областта на международния транспорт и логистика, посочват от МС. Бил е ръководител на Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia – „ТПА“ София“ ЕАД. Висшето си образование е завършил в Полтавския университет по икономика и търговия в Украйна.

Миналото на Шушков основно е свързвано с митниците. За последните 30 години той на няколко пъти е оглавявал различни възлови митници, включително на Кулата и в София.

Той работи в системата от началото на 90-те години, когато е бил началник на митница в Благоевград. След 1997 г. е освободен и е работил като митнически агент на свободна практика и управител на транспортна фирма. През есента на 2001 г. Николай Шушков е възстановен на поста от Върховния административен съд, но впоследствие отново е освободен – от тогавашния директор на митниците Емил Димитров-Ревизоро.

През 2005 г., по време на Тройната коалиция, той оглавява ключовата митница Кулата. През 2008 г. Шушков поема софийската дирекция на агенция "Митници" - една от възловите структури. Неговият възход продължава и по време на ГЕРБ, когато след конкурс е назначен от тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков за шеф на нова голяма структура - митница Югозападна. В нея влизат всички митнически пунктове по западната и югозападната граница.

Година по-късно той подава оставка като я нарича "морален акт" и заявява, че никой не го е подканял да го направи. "Смятам, че действието ми е в духа на времето, в което живеем. Смятам, че този мой акт е в подкрепа на реформата на митническата администрация, която започна през миналата година", казва тогава Николай Шушков.

През 2016 г. Николай Шушков оглавява инициативния комитет в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова в Благоевград. Той е бил зам.кмет на Благоевград в екипа на Лазар Причкапов в периода 2002-2007 г. В една от биографиите му е посочено, че учил не само в Полтава, но е завършил и Международни икономически отношения в Академия по външна търговия -Москва, Русия.

Сдал-приел

На брифинг в Областна администрация – Благоевград Николай Шушков официално предаде поста областен управител на досегашния главен секретар на областната управа Стоян Христов. Шушков коментира и новата длъжност, която ще заема в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като посочи, че това е министерството, което е силно свързано с проблемите на общините. 

Шушков каза, че ще продължи да е ангажиран с проблемите и на област Благоевград. Той открои продължаване на строителството на автомагистрала „Струма“, инфраструктурни проблеми, сред които и тези във ВиК сектора, като отбеляза, че там „трудно върви реформата“, а всички тези теми засягат развитието на областта като цяло.  

Още по темата