facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Община Гоце Делчев отстрани болничен шеф под натиска на лекари

Кадровите скандали вълнуват и прокуратурата
Обновена
7 093
 Фейсбук

Общинският съвет в Гоце Делчев освободи днес управителя на МБАЛ „Иван Скендеров“ Владислав Улевинов. Решението бе взето на извънредна сесия, която трябваше да се състои още в петък, но се провали след скандали. Сагата, която стартира през март, е следствие на желанието на 14 от ключовите лекари от болницата да напуснат. Би следвало сега страстите да се успокоят, защото недоволните медици бяха в конфронтация именно с Улевинов. 

До финализирането на конкурс ръководните дейности ще се осъществяват от временен екип. МБАЛ „Иван Скендеров“ е едно от заведенията в региона, които трява да лекуват болни от коронавирус.

За решаването на разприте бе сформирана комисия, начело с кмета Владимир Москов. Според сайта "Инфомрежа" комисията е счела, че са нарушени екипността и диалога.

Болницата е обект и на по-специален интерес. Миналата седмица Върховната административна прокуратура разпореди проверка на половин дузина контролни органи с твърдението, че така ще осигури медицинско обслужване на хората от общината. Институцията се самосезира след медийни публикации, петиции, подписки и изявления в социалните мрежи. Засега няма данни за резултати от проверката.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

05.06.2020

Обновена

6971 102
Избягал пациент с COVID-19 заформи екшън в Самоков

05.06.2020

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

5596 32
Прокуратурата отново контраатакува Божков с колекцията му

05.06.2020

Обновена

1949 31

Коментари

Гордост или срам

Shershe la fame.

kirkorin

Cherchez la femme🙂

fisherman

Дали  да очакваме лавина.

Лекари си тръгват, болници затварят – какво става в България? И има ли спасение?

https://e-vestnik.bg/32116/lekari-si-tragvat-bolni...

inventus

Не е много ясно какво точно става в тази болница но от малкото съобщени факти става ясно че управителят май ще трябва да си ходи. Дали прав или крив ще трябва да си ходи щото ако не е той причината за напрежението поне не е успял да направи необходимото за потушаването му.Без болница не може да се оставят хората там.

inventus

Май се оказах прав!

глигор

Ако болницата е търговско дружество, то споровете са бизнес дрязги и много скоро невидимата сила на пазара ще разреши ситуацията. Най- вероятно болницата ще се закрие, както и много други неуспешни бизнес начинания. А хората? Хората да са мислили преди 10, 20, 30 години. СЕГА в малките градове, скоро в големите. Накрая ще останат болници в градовете с мед. университети. Ако не променим законите де. 

cymen

Нормално е да става така. Подкупите, които лекарите искат, могат да ги плащат само в София, Пловдив и понякога по морето. Лекарите ще продължат да се изтеглят от малките населени места, а в София ще продължаваме да се спъваме в тях.

mitkomm

Иван Бакалов го е написал прекрасно в една статия:

"В България има 70 хил. лекари, зъболекари, мед. сестри, акушерки. Ако им даде държавата гарантирана заплата от 2500 лева средно, това са 2,5 млрд. годишно с осигуровките.

А на обществото не е известно, че в България около половината от бюджета на Здравната каса отива за лекарства. В други страни е обикновено 25%, до 30% максимум. У нас държавата е като донор на частен бизнес.

Във Великобритания и др. частните болници не получават нищо от обществената здравна каса, а в Япония има закон, според който частните болници, не могат да раздават печалба като дивидент.

Какво е спасението?

Отделяне на частните болници от Здравната каса. Или закон като в Япония – частни болници без дивидент печалба. Делегиране на бюджети и определяне на заплати в държавни и общински болници, вместо сегашната търговска дейност, защото „Ако Борисов  започне да плаща на пожарните на загасен пожар, както плаща на болниците, да види как ще пламне България…" Е това е спасението!Ще се направят единни таблици с основните заплати- от шофьора на линейката до лекаря с 30 годишен стаж и от там нататък ще се начислява прослужено време, нощни, титли и така ще се формира заплатата.Да, някой ще получава 1000 лева, друг 1500, трети 7000, така е!А сега какво е?Лъжем държавата и тя тях лъже- това не е бакалия.

Завършвам с цитата"Изчезването на училището и болницата от един малък град автоматично принуждава по-младите да се местят, предприемачите да си правят бизнеса до по-голям град – всичко е вързано и града изчезва, остават шепа пенсионери."

Weed361

Във Великобритания и др. частните болници не получават нищо от обществената здравна каса

Не е така. Работил съм там в частна болница - ок. 20% от операциите за смяна на колянна или тазобедрена става бяха на пациенти, за които плащаше  NHS. За разлика от частните застрахователи NHS плащаше по-ниска цена.  

xantip

Това вече сме го виждали и живели /системата Семашко/и не беше по-добре.Ако не помните -при читавите доктори се ходеше с пълен багажник и с връзки,апаратурата беше калпава,обстановката -ужасна.

inventus

Хенри Форд направил на техниците които поддържали поточната линия една стаичка и им казал че заплата им се начислява само докато стоят в стаичката. Спре ли поточната линия излизат да я правят но за тези часове не им се начислява нищо.Щото и той губи пари през това време. Та не е нужно много акъл да сравняваме докторите с пожарникари и прочие.Излекувал пациент-взема пари. Не излекувал -не взема. За умрелите по най ниската тарифа. Тогава ще се стараят и от гроба да го извадят ако все още им се иска да са търговски дружества.

Buridan
снимка на Buridan

Напълно в синхрон с демократичното разрушаване на България  .  Аз се чудя как има ощше лекари и обслужващ персонал . 

nebenebe

Абе имаше един, дето се хвалеше че управлявал кризи. Мърда ли още? Сега е моментът да напълни кемера.

kaily
снимка на kaily

Абе и аз живях по татово време и при това отдавна, и при това в малък град. Имаше болница, имаше здравеопазване, пълно с лекари.

Сега няма и в София лекари, Първа градска болница нямаше основни доктори, щото бяха забегнали в чужбина.

Та ксантип да не се прави на гявол и да се опитва да такова гяволите, докато летят.

Има още живи да сравняват.

Аз не знам що за кукуриги са напълнили света, болниците загиват, лекарите и сестрите се изнасят, те продължават да правят сравнение с времена, когато е имало и доктори, и сестри, и здравеопазване. И продължават да бият чело у задника, твърдейки, че сега е по-добре.

Дежурния

Сега е добре във френските домове за пенсионери. Не са търговски дружества, като труповете се изнасят редовно и без големи закъснения.

kaily
снимка на kaily

Не знам как е там, дежурко, не знам как е и в българските домове за пенсионери и не знам дали някой отчита смъртността в тях. В малките населени места тестове не се правят, това знам. То в по-големите не се правят, та камо ли в малките. А и домове за пенсионери няма, впрочем.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Какво е спасението?

Отделяне на частните болници от Здравната каса.

 

Не е необходимо отделяне от Здравната каса. Достатъчно е Здравната каса да направи единен ценоразпис за абсолютно всички болнични услуги, лекарства, консумативи, манипулации и т.н. И да ги плаща на частната болница, пък тя да си слага отгоре колкото иска и който може да си го позволи, да ходи там. За инджексия например получават 1 лев, а те, ако искат, да я правят за 10. Ако има кой да я плати.

Weed361

Сега е точно така - НЗОК заплаща за услугите (вярно обединени в т. нар. клинични пътеки или процедури) еднакви цени за държавни и частни болници. Болниците, предимно частните искат от пациента доплащане за избор на екип, битови условия, административни услуги и т.н. Отделно има косумативи и еднократни инструменти, понякога доста скъпи, които самата НЗОК е определила, че ще се плащат от пациента.

 

Например по амб. процедура № 19 "Оперативно отстраняване на катаракта"  касата плаща  380 лв., а пациентът заплаща   "Скъпоструващи медицински изделия за провеждане на лечение - 
Очна леща и вискосубстанция" . Най-евтините са ок. 800 лв.  

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Сега е точно така - НЗОК заплаща за услугите (вярно обединени в т. нар. клинични пътеки или процедури) еднакви цени за държавни и частни болници.

 

Само на пръв поглед е така. "Клинична пътека" е много общо и всичко е в кюпа. Затова много неща са свръхфинансирани, а други - нефинансирани. Клиничната пътека трябва да се разбие до всеки консуматив, до всяка манипулация. И по-малко се лъже. Навсякъде по света е така. И защо изобщо е необходима "клинична пътека"?

Weed361

Отчитането на всяка манипулация, лекарство и консуматив ще усложни страшно много отчитането и документацията. Дори сега  половината време на лекари и сестри отива за бумащината, не ми се мисли какво би станало, ако се описва всичко в подробности.

Приеми кл. пътека като покупка на апартамент. Когато ти продава жилището строителят иска цена на кв. м., а не те занимава колко цимент, арматура, тръби, кабели и т. н. са изразходвани за строежа.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×