Медия без
политическа реклама

Доростолският митрополит Амвросий почина, заразен с коронавирус

18 Авг. 2020

Доростолският митрополит Амвросий е починал днес, на 78-годишна възраст, съобщи Светият синод. Висшият православен духовник бе приет преди 18 дни в МБАЛ-Силистра, след като се зарази с COVID-19. Той бе настанен през цялото време в интензивното отделение на областната болница. 

"С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий - пишe Св.Синод. - Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!"

 

Доростолският митрополит Амвросий е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов, със светско име Александър Александров Парашкевов. Завършва средно образование в родния си град и Висшия химико-технологичен институт в София. От 1983 г. учи в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1987 г.

При възникването на разкола в БПЦ, Амвросий (тогава архимандрит) се присъединява се към алтернативния синод и е ръкоположен за епископ на 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир „Св.Архангел Михаил“, като е назначен за видински митрополит. Установява седалището си в Берковица, тъй като видинското свещенство не го допуска в града.

На Всеправославния събор в София на 1 октомври 1998 г. Амвросий се разкайва и хиротонията му е призната „по крайно снизхождение“,  като е приет в единството на БПЦ със сан епископ и титлата Браницки. Служи като викарий на видинския митрополит. Същевременно от 1999 до 2004 г. изпълнява и длъжността игумен на Клисурския манастир, като успява да го ремонтира и стабилизира финансово. От 1 юли 2004 г. е викарий на врачанския митрополит.

На 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за доростолски митрополит. За епископ Амвросий Браницки гласуват 10 членове на Св.Синод, 2 бюлетини са празни, а неговият съперник епископ Павел Левкийски не получава нито един глас. На 24 януари 2010 г. е канонично утвърден и на 30 януари е въдворен на престола на Доростолската епархия.

Последвайте ни и в google news бутон