Quantcast
Доброволци издействаха спасяването на 60 000 здравни досиета (Галерия) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Доброволци издействаха спасяването на 60 000 здравни досиета (Галерия)

Комисията за личните данни наложи актове заради изоставената болница в Радунци
2 805
 Валентин Недков
Валентин Недков, докато помага в товаренето на хилядите папки.

Около 60 000 здравни досиета ще бъдат спасени от разрухата на белодробния диспансер в старопланинското село Радунци. Те ще бъдат преместени в хранилища. С товаренето на място в понеделник се заеха екипи на Министерството на здравеопазването, сред тях на РЗИ - Стара Загора, а днес със същата цел пристигат и хора от НОИ. Такова към момента е развитието на сагата с безстопанствената болница, като добрият резултат се дължи най-вече на героични доброволчески усилия.

"Сега" описа няколко пъти историята на болницата. Тя затваря през 2015 г. заради фактически фалит. Следват неуспешни опити за продажба, а назначените от здравното министерство ликвидатори започват да се отказват. От есента на миналата година болницата остава без охрана, след което стартират набези на крадци и авантюристи от всякакъв вид. Привлечени от огромната сграда (15 000 кв. м), те досъсипват неизброимото количество инвентар. Успоредно компютърният специалист Валентин Недков, който живее в Радунци, започва доброволно да я пази. Сам се изправя срещу пришълците, многократно, но безрезултатно търси държавните институции за намеса. Сам поправя и щетите.

 

Донкихотовските му усилия градират буквално в епически сюжет - по някое време Валентин намира малък кръг от съмишленици, после те се увеличават, а през последния месец доброволчески групи извършиха три почиствания. За трудовите бригади повлия и статията в "Сега" "Сън наяве: човек става държава" - хора се трогнаха от усилията на Валентин, а и от злощастната съдба на диспансера, след което се самоорганизираха:

Може би най-голямата ценност в болницата са здравни досиета на пациенти и персонал, датиращи от средата на миналия век. Изоставени на произвола, влагата ги погубва, а пришълците - горят. През зимата сигнал до Комисията за защита на личните данни прати старозагорската общинска съветничка Искра Михайлова, която е сред първите хора, съдействали на Валентин. Комисията се оказа единственият държавен орган, реагирал с проверка на място. Именно нейните инспектори преброиха около 60 000 досиета. Всичко това доведе наскоро до актове на здравното министерство и ликвидатора Станимир Комбалов. От Комисията уточниха пред "Сега", че наказателното постановление все още не е готово, тоест не се знае размерът на глобите. Практически сегашната акция по пренасяне на документите е следствие от доброволческото сезиране на Комисията и нейната намеса.

 

Самият здравен министър Стойчо Кацаров не бе показал особен интерес по темата. В началото на септември той бе попитан от депутатката Стела Николова за съдбата на болницата, на отвърна общи неща - че тя не отговаря на условията. Сходно бе становището и на предшественика му Костадин Ангелов след питане при парламентарния контрол на Георги Гьоков. 

Засега неизпълнена остава другата пряка цел на гражданските усилия - назначаването на охрана. По-смелата мечта е спасението на самата база. В името на тази голяма цел доброволческите усилия растат, дори навлязоха в сферата на културата. В момента в "Нова арт спейс" в София се провежда изложба, на която са изложени и снимки от болницата в Радунци (фотограф - Антон Даскалов).

 

КОНКУРС

Междувременно на 24 септември Министерството на здравеопазването обяви конкурс за избор на нов ликвидатор. Настоящият Комбалов заяви пред "Сега" през юни, че така и не е могъл да влезе в упражняване на правомощията си: 

 

Още

Случай с починал пациент освети кризата в болниците

30.11.2021

34019
Ангел Кунчев: Имам нахалството да не съм умрял!

12.11.2021

17188
Мъж почина минути след изписването му от COVID отделение

29.10.2021

5495