Медия без
политическа реклама

Десните още се чудят дали да искат импийчмънт на Радев

16 Юли 2023
Илияна Кирилова

Позицията на президента Румен Радев ни изолира от от съюзниците ни и цялата логика на международния ред - в основата му е забрана на агресивната война. Когато Радев се обявява на практика за ръководител на руските интереси у нас, той се нарежда до Лукашенко. Дори Вучич не си е позволявал подобна позиция. Това, което казва Радев е недостойна и безотговорна позиция, вредна за България. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV по повод репликата на президента Румен Радев, който заяви, че Украйна сама настоява да води тази война. 
По думите му България в момента трябва да може да покаже, че е отговорен член на международната общност. "Въпросът не е за Украйна, а каква е основата на сигурността в Източна Европа и може ли България да разчита, че нашите съюзници ще застанат на наша страна", допълни Иванов.

Съпредседателят на ДБ не каза конкретно дали ще се иска процедура по импийчмънт на държавния глава. По думите му "темата е въпрос на мнозинство и аргументи". Важно е обаче, заяви Иванов, конфигурацията да даде своя максимум, за да покаже решителната позиция на България и да реализира приоритетите. Само преди дни другият съпредседател на коалицията - Атанас Атанасов, заяви, че няма основания за импийчмънт на президента Румен Радев. Атанасов, който бе един от най-активните поддръжници на подобен импийчмънт, заяви: "Проверих и на този етап няма основание за импийчмънт. Той лицемерно е говорил едно, а неговото служебно правителство е предоставило на Украйна това, което е искано".

"Моментът е сложен и трябва съсредоточено да работим върху нещата, които трябва да се свършат", обясни Иванов. Според него избирателите на ДБ добре разбират "историческата необходимост" от управление, в което участват и ГЕРБ. 
"Имат съмнения дали тази сложна компромисна комбинация ще доведе до резултати. Разбирам това съмнение и ние не изхождаме от наивитет, че нещата ще се случат", допълни Иванов и заяви, че ПП-ДБ са готови да подадат оставка във всеки един момент, ако се види, че ГЕРБ се опитват да променят дневния ред.
“Добре осъзнато и управляемо недоверие е тънкост на политическото изкуство. Демокрацията е разговор между несъгласни. Въпросът не е на доверие, а да можем да достигнем до резултати. Няма да кажем, че си имаме пълно доверие, влюбихме се едни в други. Пълно прегръщане няма и не би трябвало да има. Но въпреки това ще си свършим работа, ако имаме здрав разум и национална отговорност", посочи още Иванов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

импийчмънт

Още по темата