Медия без
политическа реклама

„Демократична България“ иска Зеленски да бъде изслушан в парламента

24 Март 2022ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Стопкадър от екрана
Володимир Зеленски по време на видеовръзка към членовете на Конгреса на САЩ.

Владислав Панев и Зорница Стратиева, депутати от ПП "Зелено движение", част от ПГ "Демократична България", са внесли в парламента предложение за проект на решение за изслушване от Народното събрание на президента на Украйна Володимир Зеленски. Проектът вече е разпределен на комисията по външна политика. 

Според вносителите на проекта "изслушването на Президента на Република Украйна ще допринесе за изясняване на обстоятелствата около възникването на този военен конфликт, както и какъв е ходът на преговорите между враждуващите страни. Нещо повече, изслушването на украинския президент ще допринесе по несъмнен начин за сформирането на мнение у всеки един народен представител относно въпроса каква помощ следва да предостави българската държава на Украйна, извън тази, която държавата и хиляди доброволци оказват на украинските граждани, които вече са напуснали района на конфликта".

Володимир Зеленски вече направи обръщение в Европейския парламент, а речта му пред депутатите във Великобритания беше окачествена като историческа, припомнят Панев и Стратиева. Той бе изслушан и от членовете на Конгреса на САЩ, а във вторник и от италианския парламент. Зеленски имаше възможност да говори и пред германския Бундестаг, пред японски, канадски, френски депутати и др.

"БСП за България" засега отказват какъвто и да е коментар по темата, а "Възраждане" изразиха негативна позиция. Според лидера на партията Костадин Костадинов изслушването на Зеленски в българския парламент ще има единствено театрален ефект, предава "Дарик". В кулоарите на парламента той каза, че няма нужда от театралните изпълнения на Зеленски, които така или иначе "гледаме от сутрин до вечер".

Смята се, че Зеленски няма да направи само обръщение към българския парламент, а ще излезе и с искания, като изпращане на оръжия. Според Милен Матеев от "Продължаваме Промяната", ако украинският президент има още искания, освен оказаната вече морална и хуманитарна помощ, това трябва да бъде обсъдено. Матеев допусна дебат за изпращане на оръжия, като заяви, че има парламентарни групи, които настояват за такава подкрепа.

Същото смята и Станислав Балабанов от "Има такъв народ", тъй като България има ангажимент към НАТО и трябва да спазва договорите си в рамките на Алианса. "Ако има друго искане освен хуманитарната помощ, то трябва да бъде прецизирано и обсъдено", каза той.  

От ГЕРБ-СДС също подкрепят искането за изслушване на Зеленски. Според тях това е "сериозен жест на солидарност"

Според Станислав Анастасов от ДПС  по-скоро става въпрос за обръщение на президента Зеленски и че българският парламент е един последните, който ще направи това. Във връзка с предоставянето на оръжия
 на Украйна, Йордан Цонев заяви, че това е работа на българското правителство. "Като се внесе такова искане, ще бъде обсъдено в парламента", посочи той.

Още по темата