Медия без
политическа реклама

Делото за плажа на Росенец е отложено - няма кой да направи експертизи

От БАН обявили, че нямат геолог и сега се търси такъв от СУ

24 Февр. 2021
Христо Иванов и служители на НСО на плажа на Росенец
Христо Иванов и служители на НСО на плажа на Росенец

Административният съд в Бургас отложи делото за плажа в парк Росенец, защото няма експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи- геодезическа и техническа, предава БГНЕС. Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е земеделска земя. От БАН са съобщили, че не разполагат с геолог. Сега се търси друг от СУ ”Климент Охридски”.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти. 

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законноустановения срок, е подадена жалба от фирма, близка до Ахмед Доган. Та оспорва вписването на плажа пред летните сараи като такъв. Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. 

„Моите клиенти имат собственост там и тази собственост се засяга. Сградата попада вече в територията на плажа. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим. На територията на плажа има сграда, а всички знаем, че на плажа не може да има сграда”, заяви адвокатът на фирмата Иван Цанев.

Адвокатът на службата по кадастър Цена Вичева обясни, че фирмата обжалва самата процедура, по която плажът е нанесен на кадастралната карта. „Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт”.

Следващото заседание по делото е определено за 21 април.

Междувременно Областна управа Бургас е поискала над 50 хиляди лева от Министерски съвет, за да бъдат премахнати незаконните постройки на пясъка, които още в края на лятото стана ясно, че са изградени без документи, предава в същото време БНТ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата