Медия без
политическа реклама

Дебора от Стара Загора: Постоянно питах лекарите дали ще умра

24 Септ. 2023
Скрийншот видео Нова тв

През цялото време, докато бях в болницата, питах лекарите дали ще умра. Почти всичките ми рани бяха зашити без упойка, защото бях загубила страшно много кръв. В момента се страхувам да излизам, но го правя, защото не искам животът ми да приключи. Едва сега събрах смелост, преди това не ходех и до магазина, което е съвсем нормално битово нещо в ежедневието. 

Това разказа в интервю за „На фокус с Лора Крумова" по NOVA 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Случаят с младото момиче стана публично известен на 28 юли, когато медиите съобщиха, че тя е с 400 шева, след като е била обезобразена с макетно ножче и остригана. За деянието прокуратурата обвини 26-годишният Георги Николаев.

Десетки хиляди хора в цялата страна се вдигнаха на протести в нейна подкрепа и срещу решението на съда да пусне обвинения като изършител.

годишната Дебора Михайлова проговори за първи път след преживения преди повече от месец ужас. Ученичката от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче и бе остригана, пусна специално видео, което публикува на страницата си във Фейсбук.   https://www. facebook.

Момичето е за последна година в училище и ѝ предстои бал. Дебора сподели, че съучениците ѝ са плътно до нея, въпреки многобройните погледи, които я пронизват. "Посрещнаха ме с усмивка. Броихме до 12. Казват, че без мен няма да отидат на абитуриентски бал", казва дванадесетокласничката.

"Получавам снимки, които са потресаващи." Така момичето коментира многобройните сигнали от други жени, станали жертва на насилие, които получава. Казва, че събира сили да отговори на някои. Дебора сподели още, че подкрепата на цяла България след като беше малтретирана от бившия си приятел, била неочаквана за нея, но ѝ дала сили. "Преди това се чувствах никак. Стоях и гледах в една точка”, спомня си ученичката.

"Познах нападателя си. Не се познавам от кратко време с него и няма как да се обърка човекът - глас, походка. Бяхме се уговорил и да се видим и го чаках вкъщи. До последния момент имахме връзка", каза още тя. По думите ѝ връзката им била от 3-4 месеца, но се познавали от година.

Нарязаната с макетно ножче Дебора проговори за първи път пред камера за кървавото зверство с подробности във видео качено в канала на "Цанов НАПРЕД И НАГОРЕ" в YouTube.

"Звънна, каза „Аз съм” и съответно аз отворих входната врата. Бях оставила отворено. Отношенията ни бяха съвсем обикновени. Видях маскиран мъж – целият в черно с маска и ръкавици”, спомня си Дебора. Оправяла си косата в нейната стая. „Усмихна ми се и замахна към мен. Беше неговата усмивка”, категорично е младото момиче. Следващите ѝ спомени са как чака линейка и съседката ѝ. Все още не се знае колко време е била в безсъзнание. Чувала е само звука на машинката за подстригване, но не усещала болка.

Противоречиви свидетелски показания, разминаване във фактите, описани в тях, колебания и несигурност, садистична жестокост при нападението над 18-годишната Дебора и категорично отричане от страна на адвоката на обвинения в тежкото престъпление Георги Николаев.

"Видях какво се е случило с мен, когато чаках линейката – висящи меса. Бях в шок", допълва Дебора Михайлова. Казва, че до ден-днешен ѝ се вие свят, гади ѝ се и я боли главата. Оттогава е свалила 10-12 кг, защото над месец се е хранила само със сламка.

Белезите са по бедрата, гърдите, по гърба и няколко по лицето. Има засегнат нерв и на пръст на ръката, за което предстои физиотерапия. „Огромна жестокост. Не прилича на човешко същество да го причини на друго такова”, категоричен е адвокатът на потърпевшата Слав Даскалов. По думите му това не е проява на ярост, а плод на методичност, граничеща със садизъм.

ДНК експертизата не е открила биологичен материал от Дебора, включително и кръв, по дрехите на обвинения за обезобразяването ѝ Георги Николаев. Това пише сайтът "За истината", като цитира свои източници, пожелали анонимност.

Първите белези на насилие започнали още в началото със „съвсем нормални забележки”, твърди пострадалата. Георги ѝ правил забележки за облеклото – да не носи клинове и блузи с по-големи деколтета, а тя се съобразявала, за да няма скандали. Удрял ѝ шамари всеки ден. „Мислех, че всичко ще отмине”, признава Дебора. 2-3 седмици преди бруталното нападение той я хванал за гърлото, а на нея ѝ причерняло. След това приятелят ѝ я пуснал и казал „Спокойно, няма да умреш. Знам какво правя”.

Момичето знаело, че Георги някога е бил женен, но че към момента на връзката им вече е бил разведен. „Ако знаех, че е женен, нямаше да се занимавам с него”, категорична е потърпевшата. Правило ѝ впечатление, че не излизат заедно, но не му обърнала достатъчно внимание. Георгиев не е търсил нито Дебора, нито родителите ѝ след насилието, което изживяла.

Към днешна дата най-много я нараняват злостните коментари в интернет по неин адрес. Дебора призова момичета, които изживяват подобни на нейните страдания, да споделят с родителите си и да не мълчат.

Само преди месец съдът остави в ареста обвинения за нападението Георги Николаев, след като не се съгласи с искането на неговите адвокати да бъде пуснат на свобода. Прокуратурата обяви, че има достатъчно и неоспорими доказателства, че обвиняемият  е извършителят престъпленията, за които е обвинен и че е удовлетворена от съдебното решение.

Преди това неговите защитници заявиха, че резултатите от ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че „категорично се отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието“. Според адвокатите му в ДНК експертизата „няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора“. Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка категорично не е на Георги - нито по вид, нито по размер, твърдят още те.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата