facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

COVID-19 донесе още 5 жертви у нас

Сред заразените днес е и кметът на Русе Пенчо Милков
Обновена
5 745
 Фейсбук
Пенчо Милков

За изминалите 24 часа са починали 5 души с коронавирус, а общият брой на жертвите в България от началото на епидемията е 246, сочат данните от полунощ на Единния информационен портал. За единия от издъхналите - мъж на 47 г., няма информация за придружаващо заболяване. Всички други починали са имали сърдечни проблеми, а и още болести - 83-годишна жена с неврологично заболяване, мъж на 63 г. с диабет, мъж на 86 г. с астма и мъж на 65 г. с други заболявания.

При сравнително малко тестове са открити и малко новозаразени, което е типично за неделен ден - направените изследвания са 923, а регистрираните носители - 63. Най-много новозаразени има в София - 23. Следват Кюстендил - 9, по пет са в Пазарджик, Пловдив и Благоевград, 4 в Смолян. По двама има във Варна и Велико Търново, по един - в Габрово и Сливен.

В болница са настанени 458 пациенти, 28 от тях в тежко състояние. Излекуваните хора през последното денонощие са 17. От началото на пандемията у нас са регистрирани общо 5740 заразени с коронавирус, общият брой на възстановилите се от болестта е 2915.

Вчера, тоест за събота, бяха отчетени 180 новозаразени. PCR тестовете бяха 2591.

 

НОВ СЛУЧАЙ В ДЕТСКА ГРАДИНА

Възпитателка от персонала на столичната детска градина №67 "Чучулига" в кв. "Бъкстон" е с положителен PCR тест за коронавирус, съобщиха от районната администрация в "Красна поляна". Резултатите на децата от група "Врабчета" и на контактния персонал от групата са отрицателни.

Независимо от това по разпореждане на Столичната здравна инспекция децата от групата ще бъдат под домашна карантина 14 дни и няма да посещават градината. Извършена е цялостна дезинфекция на детската градина, двора и площадките.

Останалите групи ще работят по обичайния график. За всички нови разпореждания родителите ще бъдат информирани своевременно, посочват от районната администрация.

 

ВИРУС СРЕД ОБЩИНАРИ

По-късно през деня стана ясно, че и кметът на Русе Пенчо Милков е заразен. "Тази трудна за мен година очевидно е отслабила имунната ми система и днес научих, че ще трябва да се преборя с COVID-19. За един кмет не е трудно да прихване болестта при многобройните контакти, които работата ни налага. Вярвам, че ще се преборя с вируса. Днес повече от всякога призовавам русенци да спазват мерките за безопасност и предписанията на лекарите", написа той в социалните мрежи.

Проблеми има и в пловдивския общински съвет. Един от съветниците - член на групата на ГЕРБ, е дал положителен резултат. В следващите два дни ще се изследват колегите му, както и администрацията.

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

6054 души са тествани в цялата страна от 6 април до 5 юли в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 122 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1 %) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 58 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 850, от които 18 (2.1% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

коронавирс, Covid, заразени
61

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Варна изпреварва София по заразени с коронавирус

13.08.2020

Обновена

3244 8
11 са вече заразените от Спешна помощ в Пазарджик

12.08.2020

1100 7
Турция отрича увеличение на коронаинфекцията в курортите си

06.08.2020

879 2

Коментари

Страници

МногоУмен
снимка на МногоУмен
За изминалите 24 часа са починали 5 души СЪС коронавирус. СЪС ! Колко души са починали през изминалите 24 часа ОТ инфаркт ? Колко души са изминали през изминалите 24 часа ОТ инсулт ?? Колко души са починали през изминалите 24 часа ОТ рак ??? Те "жертви" ли са , или просто умрели ?
gpc

Браво, мозък, поставяш много уместни въпроси!

 

Колко души са се заразили с инфаркт през последните 24 часа?

Колко души са се заразили с инсулт през последните 24 часа?

Колко души са се заразили с рак през последните 24 часа?

 

Радвам се, че умен човек като теб обръща внимание и на другите заразни заболявания, каквито са инфарктите, инсултите и рака. Представяш ли си колко животи щяха да бъдат спасени, ако вземахме такива сериозни противоепидемични мерки, за да ги спрем... :)

HKAndersen
снимка на HKAndersen
👍
geo_19

Няма ЩАБ, няма НОЩ. Истината блика от устата на Гръмовержеца:

 

Противоепидемичните мерки няма да бъдат допълнително затягани през юли и август. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти при откриването на четирилентовото трасе до Слънчев бряг.

По думите му ще се разчита на съзнанието на хората, които трябва да спазват изискванията за дистанция и дезинфекция.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/07/05/borisov-obeshta-bez-dopylnitelno-zatiagane-na-merkite-prez-iuli-i-avgust.455566
 

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Вече почваме да се молим да е жив и здрав "гръмовержеца" . Щото показва наченки на здрав разум. Ако го съборят от небесния МУ трон и възкачат на него Цицерон Каунестата Глава , ще видим кон боб яде ли... Класическият философски въпрос - "Възможно ли е да има по-лошо от Боко ?" - ще получи своя логичен утвърдителен отговор. Винаги е възможно и по-зле.
Интервал

Така е. За моралното пропадане дъно няма.

Zmeja

COVID-19 донесе още 5 жертви у нас.

"Донесе" или "отнесе"?

Zmeja

Задача от простото тройно правило:

При 923 теста новите заразени в България са 63. При 3000 теста (както преди ден-два) - колко?

(Отговор: Колкото преди ден-два.)

Дежурния

63*3000/923=204 👀

Luis Man Gaal

Ако направят още 1000 теста, например в Търговище, ще оправим баланса.

 

Не е все едно дали ловиш риба в аквариума на рибния магазин или в басейна на хотела, нали?

SvSophia
снимка на SvSophia

Просто не мога да не изразя гордостта си от мъдростта, далновидността, високата здравна култура и безграничната отговорност към живота и здравето на другите на своите съграждани, бурно проявени в последните месеци по магазини, мегдани, стъгди, кръчми, дискотеки, балове, стадиони и други сборища, включително форумни.

Гордост е за мен, че таз прозорливост и манталитет процъВтяват не само в милото отечество, но се изнасят и по други земи за поука на по-тъпичките народи и нации. До сълзи чак се умилих, че сме станали притча во язицех чак в далечна Африка с тез пословични свои качества:

 

Междувременно се оказа, че български моряци са заразили цял кораб с COVID-19, мислейки, че той не съществува. Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва във фейсбук за двамата моряци, че се разкарвали 2 часа в индийски град и след 3 седмици корабът се оказал в Южна Африка с шестима заразени, а двамата заразоносители – тежко болни.

Целият екипаж e 15 дни под карантина на кораба с полицаи пред кабините, застрахователят представя по 300 000 долара на човек ефективна парична гаранция, а ние се озоваваме пред невъзможност да отплаваме след карантината, защото смени на екипаж са забранени в Южна Африка."

 

Да жувей манталитетът нашенски! "Мислейки" да жувей!

 

П.П. Де го вчерашния доктор с "вируса на HIV" да обясни кви хипохондрици са тия в Южна Африка и незабавно да им скъса дипломите?

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Влошавате се психически. Остра реактивна психоза ? Обърнете се към психиатър.
Предводител нa ...

Вече почваме да се молим да е жив и здрав "гръмовержеца"

Вече?

Хе-хе ... 😂

нооумните 6фейкове сте белодневно ясни.

6veik
снимка на 6veik
Кво ти спуснаха грант-отпускащите ? Да се клати Тирана по-силно, че не подкрепя Цовида ? Аха ха , и ти си ясен , като бяла антифа в черна сиатълска (варненска) нощ , си ясен...
Сократя

Кво ти спуснаха грант-отпускащите ?

Жал ми е за теб.

Явно си от онези, които вярват, че приемането на една или друга идея зависи от това колко плащат "отгоре".

Джиджи

Сократя

Явно си от онези, които вярват, че приемането на една или друга идея зависи от това колко плащат "отгоре".

👍

 

Ох, да беше само той ... 😰👎

gpc

Жал ми е за теб.

Явно си от онези, които вярват, че приемането на една или друга идея зависи от това колко плащат "отгоре".

Можем и да се досетим как му е хрумнала тази идея ;-)

SvSophia
снимка на SvSophia

...

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Докато си почиват в неделя, лабораториите са изчукали около 92 000 лв. За да докажат 63 заразени, по 1460 лв. на положителен резултат. В същото време болниците, за лечението на 453 пациенти с ковид, ще получат 19 995 лв, барабар с всичките им денонощно дежурни лекари, сестри, санитари, лаборанти, което е повече от четири пъти по- малко от парите за лабораториите. С всичките им апаратури, кислороди и "вентилатори". С всичките им сгради, линейки, шофьори, работници, охрани и какво ли още не. На всичко отгоре болниците са платили на лабораториите за пробите  на новоприетите пациенти и на тези, които са за изписване. И са им ги занесли на крака.  Това са част от тези 923 проби.  А тези, които са на домашно лечение ще получат по един гол... в ръката нож. Същото ще получат и лекарите, сестрите и др. от доболничната помощ, които са ги прегледали, изледвали, рентгенографирали и ги лекуват. Но не могат да им назначат PCR тест, и се налага пациентите да обикалят по болници или да бъдат разкарвани с линейки, за да се доберат до инфекциозно отделение или специалист, откъдето да им бъде назначен тест.  И това ако не е шизофрения и щуротия. 

Su38

КараКолю, ако ПВР тестът е единственото диагностично средство за Ковид, както приемат СЗО и нашият "Щаб", не следва ли тестът като такова средство да бъде включен в клиничната пътека?

Съдейки от това, което пишеш, ти си вътре в нещата. Толкова ли е трудно да се вкара тестът в пътеката? Всъщност, как е при другите заболявания? Съответните изследвания къде са включени?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Включено е в цената на пътеката и ако болницата си има лаборатория, струва колкото са разходите. Ако няма лаборатория, болницата  сключва договор с външна лаборатория и плаща както се разберат. Но не съм чак толкова навътре, има нюанси, може да не съм съвсем точен.

PS За всички пътеки е така: включват минимум диагностични и лечебни процедури, които са задължителни за да се плати за пътеката. Болницата, за да сключи договор с касата,  е длъжна да ги осигури със собствени сили и средства, като за лабораторни и апаратни изследвания се допуска договор с външни изпълнители срещу заплащане. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Според мъдреците форумни и фацебук е вече доказателство?!

Очакваме скоро да одобрят и ЕЖК.

Да ни е честита новата придобивка и дано Бог Цовит и свети Зъкърбърг да  ни простят на нас неверниците!

 

Предводител нa ...

Лукофчетата съвсем пощуреха 😂

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Ти не беше ли на грантове на Анкара ? Бир парче да се засрамиш , или и ти си на смяна тука ?
Дежурния

Един призрак броди из България — призракът на ковидизма. Всички сили на стара България са се съюзили за свещена хайка срещу тоя призрак: Водач Баце, привърженици и тролове на Корнелия и Мая, на Слави и Костя, градските десни и селските леви, ЛГБТ дружинките и легионерските орди.

Къде има разумен човек, който  да не е била охулян като ковидист? Къде има опозиционна партия, която да не е отвръщала както на по-напредничавите хора от опозицията, така и на своите реакционни противници с дамгосващото обвинение в ковидизъм?

👀

old war horse
снимка на old war horse

така ли речИ нИдялкУ?!?😁😁😁

Интервал

Един призрак броди из България — призракът на антиковидизма. Всички сили на стара България са се съюзили за свещена хайка срещу тоя призрак: Водач Баце, привърженици и тролове на Цвъки и Мутафа, на Слави и Нед, градските десни и селските леви, ЛГБТ дружинките и легионерските орди.

Къде има разумен човек, който  да не е била охулян като антиковидист? Къде има опозиционна партия, която да не е отвръщала както на по-напредничавите хора от опозицията, така и на своите реакционни противници с дамгосващото обвинение в антиковидизъм?

HKAndersen
снимка на HKAndersen

*

Предводител нa ...

Неуморни са рептилите в стремежа си да погейчат и затрият най-умния и най-сексуалномощния народ на света.

Johnny2965

При всички заразни болести предпазването от заразата си е лична отговорност. Не може да очаквате някой друг да Ви предпазва.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш