Медия без
политическа реклама

Чиновническият рекет във Варна бил за 10 000 лв.

Единият от задържаните вчера общински служители е освободен

14 Февр. 2024Обновена
Илияна Кирилова

Двама варненски общинари бяха задържани при акция на ГДБОП с подкуп от белязани пари във вторник. В сряда стана ясно, че единият е освободен, а общата миза е 10 000 лв.

 

Екшънът във вторник

Малко след ареста зам.-кметът по сигурността в община Варна Илия Коев съобщи, че става дума за служители на дирекцията по строителен контрол. Те са служители на голямата община, а не на кметствата, като "били на ниско ниво, работещи на терен". Арестувани са общо с купюри от белязани 2000 евро. Залавянето е извършено на паркинга до общинската администрация.

От пестеливите обяснения на Коев не се разбра категорично акцията по сигнал на общинската управа ли е - по-скоро не. Но той допълни, че в общината има пратени много сигнали за нарушения, които се проверяват. Зам.-кметът се закани, че мерки ще има срещу всеки, който нарушава закона, независимо дали е назначаван от предишната администрация ( на ГЕРБ), или от настоящата (ПП-ДБ).

Малко по-късно във "Фейсбук" кметът Благомир Коцев съобщи, че арестуваните са "заварени от предишния екип служители". И допълни, че за извършваните от екипа му проверки не се тръби много-много: "Проверките за интегритет съм разпоредил на съвсем тесен кръг от хора, за да сме ефективни. Проверките ще продължат и ще обхващат всички нива по йерархията, за да се приключи с имиджа на Варна като място на практики отвъд закона".

 

Развитието в сряда

Стана ясно, че нарушителите са мъж и жена. Мъжът е с инициали К. Х., в ареста е за срок от 72 часа. Прокуратурата ще поиска мярка за неотклонение задържане под стража.  Жената е освободена, установява се ролята й. За нея към момента няма данни за съпричастност към престъплението.

Главният комисар на МВР Живко Коцев, който междувременно посети Варна, разясни:

Задържаният общински служител е работел от около две години в администрацията. Той е на 35 години, в миналото бил осъждан за извършен грабеж. Тогава е бил ученик, непълнолетен. Бил е реабилитиран. Според първоначалната уговорка подкупът сега е трябвало да бъде 10 000 лв. Вчера е дадена част от сумата.

Окръжният прокурор Красимир Конов добави, че парите са с цел не бъдат предприети действия по отстраняване на незаконен строеж.

Служител на Министерството на младежта и спорта (ММС) на експертна длъжност е задържан с подкуп от 62 000 лв. в белязани банкноти, съобщи прокуратурата.
При операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ е задържан служител на ОДМВР-Варна, съобщиха от силовото ведомство. годишният полицай от "Икономическа полиция" е арестуван на 14 август в момент на приемане на подкуп.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата