Quantcast
Четвърт милион българи нямат работа | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Четвърт милион българи нямат работа

Безработните са с 42% повече отколкото бяха преди една година
1 237
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Почти четвърт милион българи нямат работа, показва статистиката на Агенцията по заетостта за август. В края на миналия месец без работа са били 245 774 души, като спрямо юли новините са добри - безработните са с 12 779 по-малко. Спрямо миналия август обаче мащабите на кризата са видни - увеличението е със 73 131 души, или 42%. Равнището на регистрираната безработица в страната през август е 7.5%, спад с 0.4 процентни пункта в сравнение с юли, но ръст с 2.2 пункта спрямо година по-рано.

Новорегистрираните в бюрата по труда през месеца са 24 063. Приблизително толкова са и започналите работа - 23 548, като 76.7% от тях са намерили работно място в реалната икономика. За сравнение, през същия месец (август) на предходните 4 години статистиката на Агенцията по заетостта показва, че входящият поток новорегистрирани е надвишавал над десет пъти броя на постъпилите на работа, като през 2019 г. те са били със 7133 повече от напусналите бюрата по труда поради започване на работа, изтъкват от агенцията.

Държавните ведомства продължават да бъде важен работодател в кризата - 11.9% от започналите работа през август са наети в сектор "Държавно управление". Най-много предвид сезонния характер на работата са наети в преработващата промишленост - 20.2% от всички започнали работа. Хотелиерство и ресторантьорство наема 14.1% от започналите работа, в търговия и ремонт на автомобили са 13.9%.

Субсидираната заетост е отворила 5488 места - 2730 по програми и мерки за заетост и толкова по схеми на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Най-търсените професии през месецa са: преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); монтажници; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, полагащ грижи за хората; помощници при приготвяне на храни  и др.     

 

Ключови думи:

безработица
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Последно: Увеличението на пенсиите ще е само 5%

17.10.2020

41461 39
Разходите за труд растат с 10% в кризата

21.09.2020

277 1
ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица

17.09.2020

406

Коментари

hamel

Голем праз! Нали тиквите имат

TheCrusader
снимка на TheCrusader

само 7% безработица на фона на световна криза е много повече от отлично !

Светозар

Но има и много млади хора, които са успели с ум и труд:

Делян Славчев Пеевски на 21 г. става член на НДСВ и като студент във 2 курс, спец. „Право" в Благоевград оглавява борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България;

Владислав Иванов Горанов на 21 г. става член на ДПС и като студент 2 курс в Свищов става директор на дирекция „Финансова политика“ към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа;

Иван Николаевич Портных (до 2011 г. руски гражданин - баща руснак) на 25 г. става генерален мениджър на туристическия комплекс „Гранд хотел Варна“ (на Илия Павлов-Мултигруп) включващ няколко хотела в курорта „Св. св. Константин и Елена“;

Ивайло Георгиев Първанов през 2015 г. на 27 г. става собственик, заедно с дъщерята на Николай Добрев – Марияна Добрева, на луксозния кюстендилски 5 звезден хотелски комплекс „Стримон СПА клуб“, струващ 7,5 млн. лв. (bivol.bg/strimon-stream.html);

Корнелия Петрова Нинова, млада дама от село Крушовица на 28 г. е назначена от Иван Костов за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД, което тя приватизира по време на разбойническо-мениджърската приватизация.

Getsbi

И като го прочетохте 10 пъти  - какво пак не разбрахте?

ppipi7766

76.7% от тях са намерили работно място в реалната икономика. 

...

Държавните ведомства продължават да бъде важен работодател в кризата - 11.9% от започналите работа през август са наети в сектор "Държавно управление". 

Останалите 10  в какъв сектор?

Общински?

1/4 от новите работни места са за калинки, това се случва след десетилетие "съкращаване на администрацията".

 

Влез или се регистрирай за да коментираш