Медия без
политическа реклама

Благоевград е шампион по европомощи за безработица

Със стаж от чужбина се получават в пъти по-щедри суми

ЕПА/БГНЕС
Социалните служби у нас нерядко са принудени да обезщетяват хора по т.нар. френска безработица, която обаче се оказва вид измама.

Благоевград държи първото място по безработни, които получават обезщетения за безработица със стаж от чужбина. В родопските общини на областта има цели села, които работят сезонно в чужбина и затова тук безработните с обезщетения по европейски регламенти са в пъти повече отколкото са в София например. На практика почти половината от получаващите такива обезщетения са в област Благоевград - 2029 от общо 5062 души, по данни на НОИ за януари.

Средното обезщетение по европейски регламенти през януари е било 1955,30 лв. За сравнение максималното обезщетение за безработица у нас е 107,14 лв. на ден или при 22 работни дни за януари е било 2357,08 лв. Всъщност обаче по 107,14 лв. на ден са получавали едва 291 души от общо 65 308, получавали през януари обезщетения за безработица. А средното обезщетение общо е 809,22 лв., т.е. доста по-ниско от това със стаж от чужбина.

На второ място по безработни, които отчитат стаж от чужбина и получават обезщетения у нас, е област Кърджали - 410 души за януари. Област Търговище е трета с 324 души, следвана от Бургас (279) и Шумен (219). За сравнение в София хората с еврообезщетения са 140.

Напоследък бизнесът се оплаква от нови схеми с безработицата от чужбина, заради които тук трудно се намират кадри, готови да работят за по-малко пари и на официален договор. Масово се иска парите да се получават на ръка, за да не се спират и помощите. От АИКБ например разказаха за т.нар. френска безработица. "Хора заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно - остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж", обясни председателят на асоциацията Васил Велев.

В последното издание на своя информационен бюлетин НОИ обясни правилата и изключенията при отпускането на обезщетения по европейски регламенти. Информация по въпроса може да се намери и на електронната страница на НОИ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?