Медия без
политическа реклама

България вече няма да посреща украинските бежанци в хотели

Доброволци отсрамват държавата с храненето

17 Ноем. 2022Обновена
Разместването из базите в страната пречи на интеграцията на украинците у нас.
Фондация За Доброто
Разместването из базите в страната пречи на интеграцията на украинците у нас.

Близо 10-месечната програма, с която България посрещаше украинските бежанци в хотели, даваше им възможност да ги избират и бе почти единствена в Европа с нея, приключи. Такава е равносметка след голямото чудене през последните седмици как точно да бъде организиран занапред подслонът. В хотелите до 24 февруари могат да останат само хората, които до 31 октомври (после и до 15 ноември) са били настанени в тях по програмата. Вече държавната помощ за новопристигналите ще се осъществява чрез настаняване от представители на Националния съвет по миграция в държавни и общински бази. Решението за всичко това бе взето от правителството в сряда. Никой не може да каже ще бъде ли подновена някога пак хотелската програма за новопристигналите. Зависи от множество фактори, включително интензивността на войната, общия бежански поток и конкретно към България. Но поне за следващите месеци е ясно, че всеки нов украински бежанец у нас, ако не може да се справи на свободен наем, ще бъде пратен в базите.

А след масираната атака над Украйна оня ден е възможно още сега да се усети наплив. "В момента очакванията са за много по-голяма вълна”, коментира пред Нова телевизия депутатът от ПП Ивайло Шотев. Това би поставило под риск организацията по подслона, защото до момента не се знае точно нито кои са базите, нито подходящи ли са в тях условията за зимата (има сигнали за обратното). Преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че като временен пункт веднага след пристигането ще се ползва центърът в Елхово. Неправителствени организации и много граждани са против, защото условията във фургоните в Елхово не са добри. В момента в центъра има тридесетина души, очакващи да бъдат пратени към бази.

От друга страна, ако няма вълни, проблемът чисто количествено може да стане доста по-лесно управляем. В сряда държавният портал "България за Украйна" отчете едва 8364 настанени. Ако цифрата е вярна, тоест не е временен резултат от актуалното разместване, е налице драстичен спад на подслонените - двоен спрямо старта на текущите неразбории (те започнаха на 31 октомври, когато бе обявен край на хотелската програма за всички; после бе даден гратисен период за напускане до 15 ноември, което финално отпадна за вече настанените). Цифрата би значела, че огромна част от подслонените са престанали да разчитат на държавата. 

 

НЕРАЗБОРИЯ СЛЕД НЕРАЗБОРИЯ

Правителственото решение дойде след неприсъствено заседание вечерта в сряда, тоест към края на 16 ноември. Така организирането на настаняването изпадна в своеобразен вакуум от един ден, защото досегашните разпоредби важаха до 15-и. В резултат се повтори ситуацията от 1 ноември, когато също имаше период на неяснота - на редица места, включително държавни бази, храна отново не бе сервирана на украинците. Изумително е защо на фона на старите грешки кабинетът закъсня с решението.

Налице са още два любопитни момента. Първият: хотелската програма за досега настанените продължава без промяна на плащането от държавата към хотелиерите, което в общия случай е по 15 лв. за нощувка. Но хотелиерите отдавна твърдят, че сумата им е малка. Казусът вещае напрежение. Вторият любопитен момент е, че едно от изискванията за продължаване на програмата не е много ясно. То гласи: настанените през периода от 16.11.2022 г. до 24.02.2023 г. (трябва да...- б.а) продължават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г. Изречението най-вероятно означава, че настанените просто не бива да сменят хотела. Но така поднесено се разбира успоредно, че настаненият задължително трябва да остане до 24 февруари, за да важи програмата за него (което е абсурд, човекът може да излезе на свободен наем или да се прибере в Украйна). В крайна сметка не е ясно защо въобще не бива да сменя хотела, ако точно това значи изречението.

Цялото решение на правителството относно програмата за държавна помощ за настаняване може да се прочете в линка

В четвъртък се оказа, че неразбориите с изхранването продължават. Светлозара Колева, която активно помага на украинците у нас, съобщи в социалните мрежи за три бази край Варна, в които предоставянето на храна е спряло втори ден. От съобщенията й става ясно, че за единия случай решение е намерено благодарение на доброволец. Но за другите два - все още не. "Има нужда и от посуда за готвене - тенджери, тигани, както и котлони - няма за всички стаи. Това са новопристигнали хора, които нямат средства, има и новородено бебе от Херсон", написа тя. Затова бе организирана дарителска кампания: 

По-рано Колева информира и за друг проблем: "Понеже днес ще закарам майка и дъщеря украинки от хотел в едно село до държавна база наблизо, разбирам ,че този път пари за транспорт държавата няма. Който иска да се мести от хотелите в държавни бази, се оправя както може".

 

Още по темата:

Както и на 31 май, сагата "Ще бъдете местени в държавни бази, няма да бъдете местени. накара доста украинци да напуснат България.
Хиляди украински бежанци протестираха днес на различни места в страната с искане държавата да продължи програмата, чрез която пребивават в хотелите. До 15 ноември те трябва да се изнесат в държавни бази, или да се оправят кой както намери. Подкрепят ги и хотелиерите.
Решението на правителството да премести украинските бежанци от хотелите към държавните почивни бази очаквано породи проблеми. Набързо снощи и днес по обед се проведоха два протеста в Слънчев бряг, голямо напрежение има и в другите курорти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата