Медия без
политическа реклама

Новите неразбории с подслона изгониха от България още 2000 украинци

На финала на "гратисния период" отново има неясноти

15 Ноем. 2022
Лагерът в Елхово остава вариант за настаняване, както през лятото.
БГНЕС
Лагерът в Елхово остава вариант за настаняване, както през лятото.

Както и на 31 май, сагата "Ще бъдете местени в държавни бази, няма да бъдете местени..." накара доста украинци да напуснат България. Според официалните данни на правителствения портал  "България за Украйна"  на 31 октомври украинците у нас общо са били 54 968, а ползващите държавната програма за настаняване - малко над 16 000. В момента цифрите са съответно 53 095 и 12 838. Това означава, че от края на досегашния вид на програмата до изтичане на т.нар. буферен период на 15 ноември украинците са намалели общо с около 2000, а подслонените - с над 3000.

Успоредно неяснотите отново продължиха до последния възможен момент. Въпреки че днес е 15-и, все още няма официално решение за бъдещето на програмата и въобще настаняването. Оня ден вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че хората, които са настанени досега в хотелите, ще продължат да бъдат там още 4 месеца. Става дума за близо 11 000 души (другите около 1800 са в държавните бази). "Останалите, които тепърва идват на територията на страната, ще минават буферно през базата в Елхово, ще престояват там до 30 дни и ще бъдат насочвани към държавните бази, които сме подготвили", уточни той. Но изявлението на вицепремиера не бе последвано от нищо черно на бяло. Официално съобщение чакат и хотелиерите, тъй като искат да узнаят условията по посоченото от Демерджиев продължение.

Очаква се решението да бъде взето утре на редовното правителствено заседание. Най-вероятно парите за хотелиерите няма да бъдат увеличени, което ще доведе до ново напрежение. 

 

И СМЕШНО, И ТЪЖНО

През цялото си пребиваването си у нас, а и тия дни, украинците се оплакваха от неизвестността - трудна комуникация с властите, взети решения в последния момент... Куриозното е, че на портала "България за Украйна" стои на видно място специална рубрика в помощ около местенето със забележителна давност. "Всичко, което трябва да знаете за "31 май"", гласи тя; списващите на портала явно не са забелязали, че 31 май отдавна мина. Рубрика за 31 октомври или 15 ноември няма.

Още по темата:  

 

Украинските бежанци ще останат още 4 месеца по местата, в които са настанени при същите условия. Това съобщи пред БНР министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев три дни преди изтичане на крайния срок за изнасяне на украинските бежанци от хотелите.
Хиляди украински бежанци протестираха днес на различни места в страната с искане държавата да продължи програмата, чрез която пребивават в хотелите. До 15 ноември те трябва да се изнесат в държавни бази, или да се оправят кой както намери. Подкрепят ги и хотелиерите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?