Quantcast
България се оказа далеч от стандартите за борба с коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

България се оказа далеч от стандартите за борба с коронавируса

Страната ни е на 27-о място от 33 страни в Европа по показателя "сигурност"
40 315
 Илияна Кирилова

"Защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила от България ! Точно обратното! Всички мои колеги, които се правиха на бабаити, които обясняваха - леко грипче, едно грипче, сега хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат! Ние, господ да е с нас, така да минем"

Това бе днешната поредна порция хвалби на премиера Бойко Борисов за направеното от неговото правителство в борбата с коронавируса COVID-19. Изречена бе при посещението му в Банско, но бе предшествана от много подобни - по брифинги, официални и неофициални срещи на министър председателя.

Оказва се обаче, че не е съвсем така. В класация, изготвена от консорциума Deep Knowledge Group (DKG), България не само не е това, което я изкарва премиерът Борисов, а е в дъното по показателя "сигурност" на страните в условията на пандемията.

С общо 526.45 точки, страната ни заема едва 27-о място от 33 наблюдавани страни в Европа, като след нея са само Румъния, Андора, Великобритания, Сан Марино, Италия и Испания. Тук №1 е Германия с 631.07 т., следвана от Швейцария (619.24), Австрия (616.61), Унгария (613.90) и Дания (609.17). 

Затова и няма как България да е напред и на световната класация по сигурност. В нея сме извън 40-те челно класирани държави, като лидер е Израел (632.32), следван от Германия, Южна Корея (628.17), Австралия (626.78) и Китай (626.22).

Методологията по изготвяне на рейтингите на DKG, чийто класации публикуват световни медийни гиганти като "Der Spiegel" и "Forbes", е много сложна и обхваща практически всички аспекти. Изследват се:

- ефикасност на карантината (мащабност, хронология, нарушения на карантината, икономическа подкрепа за карантинираните, свиването на икономическите и търговски връзки, рестрикции за пътувания);

- наблюдение и откриване (обхват на диагностичните методи, широко тестване на населението спрямо болничното тестване, ефикасност на тестването (време за излизане на резултата), диагностика и прогнозиране, държавно контролирана технология за мониторинг, надеждност и прозрачност на данните); 

- ефективност на държавното управление (наблюдаващи системи и управление при бедствия, ниво на сигурност и защита, ниво на правителствените технологии, бърза мобилизация по спешност)

- готовност за спешно лечение (брой на обдишващите апарати, брой на болничните легла, брой на медицинските служители, прогресивност на нивото на здравеопазването, инфраструктура за бързо производство на екипировка, мобилизация на нови ресурси в здравеопазването).

Оказва се, че българското правителство не успява да се вмести в рейтинга на тези, които най-много подкрепят жителите на страните си. В Топ 15 България отсъства, а челото е Германия, САЩ, Япония, Великобритания, Австрия.

За наше успокоение експертите на DKG не поставят България и в челото на друга една класация, свързана с коронавируса. Тя е за рисковите държави и в нея са общо 20. В Топ 5 на страните в най-голям риск са Италия, САЩ, Великобритания, Испания, Франция. От европейските страни вътре са още Швеция (№6), Румъния (№10) и Русия (№12).

Ключови думи:

коронавирус, класация

Още

България се изкачва с 21 места в класацията за свобода на словото

03.05.2022

Обновена

2005
"Форбс": Руските олигарси олекнаха от санкциите

21.04.2022

Обновена

1396
7-годишно рускинче спечели 28 млн. долара от YouTube

15.01.2022

17422