facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Българите масово считат, че COVID-19 e изкуствено пуснат

60% смятат, че правителството се справя добре в кризата, а 83% са готови да се лишат от някои свои права
5 445
 Илияна Кирилова

- Повече от 2/3 от хорат се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса

- 3/4 твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне.

- Повечето народи застават зад правителствата си в тази битка.

- Но пък близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена.

- Хората по света не знаят какво да очакват в близките седмици – лошо или хубаво – като малко по-ясна в момента изглежда лошата перспектива.

- Хората не знаят и дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но изглежда вярват, че не е. 

Това показва експресно изследване на Асоциация „Галъп интернешънъл” във връзка с COVID-19, в което са интервюирани 24 652 от 28 държави по целия свят. Изследването е завършило вчера и е пуснато на сайта на българския център за обществени и политически изследвания "Галъп интернешънъл".

 

КАКВО СМЯТАТ БЪЛГАРИТЕ?

Българите се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни – 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и сред народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 72% у нас смятат така – при 49% средно за всичките 28 страни. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина – страни, които като че ли засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.

60% у нас намират, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% – че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

България е под средните стойности по употреба на предпазни маски и в „златната среда“ по употреба на ръкавици (15%), но е сред „отличниците“ по употреба на дезинфектанти за ръце – използват ги 2/3. И при миенето на ръце сме „шампиони“ (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина – сме в средата.

Българите обаче са най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Най-близо до нас по брой привърженици на теорията за конспирация около COVID-19 са Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%) - (виж.таблиците по-долу). 

Така се оказва, че българите показват готовност да се самоограничат, подкрепят дейността на властите и се готвят по-скоро за лоши сценарии (макар и без паника), но и имат едно наум – дали пък опасността не е преувеличена. Традиционната тукашна недоверчивост е може би налице, макар да не пречи на вземането мерки. Тази недоверчивост явно ни кара засега да мислим, че май сме и жертва на нечий план.

 

СВЕТОВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ

Общо 67% споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и гражданите на Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и кураж. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия  – общо 90% малко или много се страхуват от заразата. Сходно обаче изглежда положението и в Индонезия.

Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, изразяващи различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. Следват Индия (83%), Палестина (80%), Нидерландия (79%) и т.н.

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по повод коронавируса са в  Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че властта им се справя добре в текущата ситуация. Следват Япония с 62% удовлетворени и 23% неудовлетворени, САЩ, където удовлетворените от държавните мерки са 42%, а недоволните са 46% както и Германия – където 47% от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44% са на обратното мнение.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от  мерките на правителството, още по-доволно изглежда австрийското и т.н. Явно в по-засегнати или застрашени страни личи и най-инстинктивна солидарност с правителствените усилия. Влияние, разбира се, оказва и конкретната политическа ситуация във всяка една страна.

Балканските народи са и онези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%. 49% е  общата стойност за всичките 28 изследвани страни. Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена.

По този въпрос съществена роля явно и играе броят на официално обявените доказано заразени на глава от населението в дадена страна.

Независимо дали вярват в заплахата или не, мнозинството от запитаните по цял свят изразяват ясна готовност да се разделят временно дори с някои от правата си, ако това ще помогне да се спре разпространението на заразата. Общо над 75% от жителите на изследваните държави по цял свят са по-скоро склонни да се лишат от някои свободи докато премине заплахата от Ковид-19.

Най-високи нива на готовност в това отношение показват жителите на Австрия (95%), С. Македония (94%) и Нидерландия (91%).

По този показател, сред страните, попаднали в изследването, има на практика единодушие, с известно изключение на японците (32% готови срещу 49% неготови, а останалите – колебаещи се) и американците (45% готови срещу 38% неготови, а останалите – колебаещи се). И по този индикатор личат културните специфики в японския контекст, продължаващото дълбоко политическо разделение на американското общество, а и може би роля играят и силните демократични традиции в тази страна.

Няма еднозначен отговор на въпроса какво предстои в близкия месец. 39% смятат, че най-лошото по отношение на вируса тепърва идва, а 34% % от запитаните вярват, че най-лошото вече е отминало. Останалите предполагат, че ситуацията ще остане такава, каквато е. 1% не могат да дадат отговор.

Най-големи песимисти са жителите на Обединеното кралство (82% смятат, че най-лошото предстои), но също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).

Значително по-оптимистични са жителите на Казахстан (73% вярват, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и т.н.

Вероятно, роля играят и официалните данни за повечето от тези страни – които показват сравнително нисък брой официални случаи на глава от населението. Явно влияят и конкретни културни специфики.

Най-популярните мерки за ограничаването на заразата в световен мащаб са по-често миене на ръцете, ограничаване на преките социални контакти и използването на дезинфектант за ръце. 9% не са предприели никакви мерки. Процентите надхвърлят сто защото запитаните са давали повече от един отговор.

По-голямата част от запитаните обаче споделят, че не са решени да останат вкъщи. Най-сериозен е техният дял в Турция (89%), Пакистан (80%) и Афганистан (66%).

Медицинските маски и ръкавици се оказват по-малко популярни мерки за предпазване. Това може да е и ефект от това, че тези мерки са по-трудни за осъществяване, от изчерпването им на пазарите в много от страните или пък от недоверието към ефикасността ми. Забелязва се също, че жителите на държавите, в които заплахата се смята за преувеличена, са склонни и в по-малка степен да ползват маски и ръкавици.

По-скоро надделява мнението, че вирусът е естествено появил се. 45% от запитаните споделят това мнение. 32% обаче смятат, че чужда сила или държава умишлено причинява разпространението на заразата. 22% не могат да преценят.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза са, например, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).

Жителите на Пакистан (мнозинство от 72% смятащи, че заразата е естествен процес), Германия (59%), Афганистан (58%), Обединеното кралство (58%), Тайланд (58%), САЩ (56%) и т.н. са по-склонни да вярват в естественото зараждане на вируса.

Като че ли личи закономерност – западните демокрации по-малко вярват в теорията че някой е създал и разпространил умишлено вируса.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3183 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4991 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

763

Коментари

Страници

Su38

И тоз път минаха, без да ме питат.. тюх...

ЕМОКОМ

👍

Огромна манипулация на световното стадо. Засега не е ясно защо.

Средната възраст на починалите от COVID-19 в Германия е 82 години,

а средната продължителност на живота в Германия е 80,6 години (2016 г.).

Т.е. починалите доста са надживели нормалната продължителност

(колкото и цинично да звучи това си е част от естествената смъртност).

С нищо не се влошават показателите на нормалната смъртност,

но икономиката на Германия ще загуби много % от БВП за годината.

 

Къде ги видяхте големите щети в Китай, напротив Китай сега прави огромни ползи

(не може да се вярва на тоталитарни/авторитарни управления/държави, 

които конитролират и цензурират всички медии/телевизии/интернет и така нататък)

Китай направиха една крачка назад, за да направят 10 или 100 крачки напред.....

Лично на мен, вече ми светна "лампичката" и предлагам да проверите и вашите бушони....

ppipi7766

Хората по света не знаят какво да очакват в близките седмици – лошо или хубаво

 

Марешки, ти кога почна да се титулуваш "хората по света"?😂

Миджур

83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права

Добрутро. 

ловkия

Е, щом има българи, които вярват, че Илия Павлов е жив, че за да бъде хванат измамник трябва да си изхвърлиш спестяванията през балкона и че Земята е плоска, разбираема и верата в конспиративното заразяване на света.

Сигурен съм, че ако бе поставен и въпросът - А кой бе, д@гоеба, пусна тая гад?, половината щяха да отговорят с Русия, а другата половина с Америка, като в Бг ще преобладава вторият отговор.

gayo

досега нито един малоумник не съм чул да казва, че русия го е пуснала

azsxdc

А кой бе, д@гоеба, пусна тая гад?

===========================

Военната биолаборатория във Форт Детрик, затворена през лятото на 2019 г. от CDC на САЩ !!

Пентагонът не можел да даде гаранции за липса на "изтичания" от нея !

ПС. Това е едното предположение. Има и друго - тези, които са се занимавали  с "Новичок"  . . . но не в Русия.

Джиджи

Блгарите МАСОВО считат, че COVID-19 e изкуствено пуснат

Ми то, 80% си е повече от масовост!!! 😂💩😝

usmivko

Поръчковата статистика, като следстие на поръчковита журналистика!

Теориите за конспирация едва ли са важни в момента, когато никой не предоставя точна статистика.

Важна е информацията откъде, как и какви мерки се взимат за неразпространението на вируса или адекватно лечение.

Конкретно: Някой знае ли как се прави дезинфекция на ниско тарифни авиокомпании?

Отговорът е че няма такава дезинфекция, а основното разпространение на вируса е следствие от неконтролираните пътувания.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

Сал онуй на деса не си признава, че е в заверата...

АдМин

Абе, някой прочете ли това творение до края?

Антей

 

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза

са например България - мнозинството от 58% смятат така,

Армения - 56%, Македония - 53%, Еквадор - 52%

 

За другите не коментираме, но здраво стъпилия на земята,

образ български на бай Ганьо (в позитив), изглежда не мож ... замота.

 

:)

ИвКо

 На 9.

 Аз четох само до първата цветна картинка.

kaily
снимка на kaily

Че те китайците официално го казаха, че американците са го пуснали на тяхна територия, войските им като били там.

Джиджи

КОЙ го бил пуснал?!! 💩

 

А ти смяташ ли, че сред толкоз милиона китайци няма и 80-процентници?! 😂💃💅

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Стига спекулации кой го бил пуснал. Вижте му наименованието. COstovVIDenov. Ясно е, че е български.

Дохс_Читем

👍👌😂

марк

 

 

 

                                         83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права

 

 

                                    Най ме е страх от формулировката ''определени свои права'' щото тези определени права ги определя най често ЕДИН човек .Защо всъщност не се казва точно от кои права трябва да се откажем ?

марк

 

 

 

                            Този чаршаф под който пишем ( тез черги шарени кой ли ги тъче ?) можеше да се разбие на поне 5 по разбираеми части а сега ми се струва ,че е част от една война ама ме е страх да пиша каква от прекалена свобода на словото .

Slava
снимка на Slava

Американците казаха, че китайка го е откраднала от канадска лаборатория, после китайците били изпуснали вируса.

 

Това проучване е успяло да установи броя на идиотите👍

марк

 

 

 

                                                     Това проучване е успяло да установи броя на идиотите👍

 

                               Имаш предвид броят на  тези дето вярват на американците ли ?

The Rowdy American

Че те китайците официално го казаха, че американците са го пуснали на тяхна територия, войските им като били там.

Че те китайците кво друго да кажат. Официално. Хапвайки прилепи, глисти, панголини и живи жаби.

ЕМОКОМ

Не мога да разбера, защо този вирус е проблем (голямо зло)

Средната възраст на починалите от COVID-19 в Германия е 82 години (2020 г.),

а средната продължителност на живота в Германия е 80,6 години (2016 г.).

 

geni1

И правителството, и правителството.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Като българка считам (всъщност смятам, нейсе), че създаването на Медицински съвет към министър-председателя не е излишно, а е направо вредно и опасно. Защото доктор Боко не е в състояние да възприема информация. Камо ли да я обработва. Виж,да взима решения на мига, съобразявайки се единствено с личния си комфорт и изгода -- там е професор. И всичко това е медицински факт.

 

Такъв съвет трябва да има към министъра на здравеопазването или най-добре към Националния щаб. Там да се направи пул за информация, която да подават медицински специалисти, биолози, математици, икономисти, граждани. Направо да се направи един временен институт със свои сътрудници в научните звена и навсякъде в страната.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Явно българите са доста разумни хора щом мислят, че вируса за създаден изкуствено и вероятно е изпуснат умишлено.
Биологично оръжие вече е използвано, а генното инженерство е на мода и в това няма нищо мистериозно конспиративно.

ЕМОКОМ

Къде ги видяхте големите щети в Китай, напротив Китай сега прави огромни ползи

(не може да се вярва на тоталитарни/авторитарни управления/държави, 

които конитролират и цензурират всички медии/телевизии/интернет и така нататък)

Китай направиха една крачка назад, за да направят 10 или 100 крачки напред.....

Лично на мен, вече ми светна "лампичката" и предлагам да проверите и вашите бушони....

ИвКо

 Симпли, останах с впечатлението че съветът е към Министерският съвет,  но дори и само към Боко да е като го знам каква мека и бъзлива Мария е пак ще има полза. Той в тежки моменти си пада по опитите за споделяне на отговорностите, дали ще е със здравният министър, дали ще е с Президента  или с когото и да било ще стиска яко сламката.

пърпъл

аз пък четох, че вирусът бил македонски, щото тръгнал от Прилеп  😁😁😁

Талибан

Не мога да разбера, защо този вирус е проблем

Оди до магазина и ще разбереш. Баси изтръпналите хора има, честно. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×