Медия без
политическа реклама

Българин, решил спор между Бор и Айнщайн, взе наградата Джон Атанасов

Златко Минев е доктор по приложна физика  в университета Йейл

05 Окт. 2020
Илияна Кирилова

Д-р Златко Минев, който е доктор по приложна физика в университета Йейл в САЩ, е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2020 г., съобщават от президентския прессекретариат.

Държавният глава Румен Радев приветства днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите.

Според официалното съобщение д-р Минев взима наградата за постижения, които отменят вековно разбиране в квантовата физика. Негово откритие разрешава 100-годишен спор между учените Бор, Шрьодингер и Айнщайн – главните архитекти на тази наука. Благодарение на пробива му е доказана възможността квантовите скокове да се прогнозират и контролират, а бъдещите квантови компютри да могат да решават задачи, които класическите компютри не биха могли.

Д-р Златко Минев усъвършенства откритието си в нова технология, като проектира система за обратна връзка, която да контролира бъдещето на квантовите скокове чрез "хващане" и "връщане" и тяхното контролиране. Резултатите на д-р Минев предизвикват голям интерес в световните научни среди. Проектът му е избран като откритие на годината, и се превръща в най-доброто откритие по Математика/Физически Науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover. Публикуваната от д-р Минев статия за неговия проект е призната в световните медии и обявена за най-харесваната и четена история на Yale News за 2019 г. През 2020 г. е избран като един от 35-те “Глобални Иноватори под Възраст 35” (35 Global Innovators Under 35), в категорията “Визионери” в престижната класация на MIT Technology Review. Той е изследовател в компанията IBM Quantum в Ню Йорк. 

Носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“ е д-р Никола Чипев – доктор по информатика от Технически университет – Мюнхен, Германия. Основните му постижения са в направлението на високопроизводителните изчисления за симулация на научни и инженерни проблеми. 

С грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ беше отличен Румен Христов, дипломиран магистър и научен сътрудник по компютърни науки от Масачузетския Технологичен Институт, САЩ. Понастоящем е съосновател и софтуерен директор на компанията Emerald Innovations, Inc. Той изобретява нов вид безконтактен сензор за наблюдение на здравето на хората. Устройството, подобно на WiFi рутер, наблюдава хората и тяхното медицинско състояние директно в техните домове, без те да трябва да носят сензори по своите тела. 

Грамота за дебютен пробив в компютърните науки за ученици и студенти получиха също  Иван Златанов от Национална търговско-банкова гимназия, Мартин Копчев от ПМГ „Акад. И. Гюзелев“ и неговата учителка по информатика Зорница Дженкова, Цветелин Цецков от  ПМПГ „Св. Климент Охридски“ в Монтана и преподавателят му Илиян Ценков, Андон Тодоров от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, Георги Петков от Първа частна математическа гимназия, София и Стоян Малинин от ПМГ „Акад. Б. Петканчин“, Хасково.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата