Quantcast
Борисов се закахъри за цената на изборите, но не и за корупцията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов се закахъри за цената на изборите, но не и за корупцията

Корупцията в страната ни излиза най-скъпо от всичко, отвърна президентът Румен Радев
Обновена
5 609

🇪🇺Европейският съюз е най-демократична организация, която работи в полза на своите граждани. Днес ние постигнахме исторически успех - с всички партньори подписахме Споразумение за социалния ангажимент. Планът за действие на Европейския стълб за социални права има три важни акцента, който ще помогнат за ограничаването на безработицата, за развитието на дигиталните умения и за редуциране на хората, които с в риск от бедност. 👉Всички лъжи една по една се опровергават. Остават направеното и свършената работата. На опонентите ни, които много обичат да дават оценки и да критикуват, обръщам внимание, че над 37 хиляди българи вчера бяха ваксинирани. Ударно продължаваме с процеса – още 300 000 дози идват в понеделник, а следващата седмица чакаме около 400 хиляди ваксини. ✅Дигиталният зелен сертификат ще улеснява пътуването на хората и ще бъде в интерес на туристическия бранш. България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата още при стартирането й на 1 юни. Скоро от и за страната ни ще може да се пътува по-бързо и лесно. Успешни бяха първоначалните тестове за съвместимост на българския образец на Дигиталния зелен сертификат със системите на Швеция, Австрия и Румъния ▶️По 19 млн. лв. на ден струваше шоуто в парламента. Хубаво е, че го закриха, защото държавата щеше да фалира. Когато за Европа и света са важни всеки един цент, от парите на българските данъкоплатци милиони отиват за шоу. Разтревожен съм от това, което наблюдавах в Народното събрание и се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който създаде.

Posted by Boyko Borissov on Saturday, May 8, 2021

След 15 часова пауза, премиерът в оставка Бойко Борисов отново се отдаде на монолог във фейсбук. Конкретният повод бе срещата на ЕС в Порто, което не му попречи да се самопохвали и да наругае противниците си. Премиерът в оставка за пореден път се закъхари за цената на изборите, но не отвори и дума за скандалните разкрития за рекет, корупция и издевателства над бизнесмени, направени в комисията по ревизията в парламента вчера.

"Надявам се, че президентът Радев не се гордее с продукта, който 1 г. създава. Гледайки, предполагам, че не се гордее. За тези избори бяха дадени 150 млн.лв. - за машни, за ваксиниране на членовете на избирателните комисии. За 8 работни дни излиза, че това шоу в парламента струва по 19 милиона на ден. Хубаво, че го закриха, защото щяха да фалират държавата", коментира Борисов. И се възмути, че през юли отново ще бъдат похарчени 100 млн. лв. за избори, после още толкова - за президентския вот през есента. "Когато Европа и светът брои центовете и се чуди как да коменсира социално слабите и закъсалите, ние харчим стотици милиони за шоу, нищо друго", заяви той. И ни посъветва да си представим какво са тези пари в асфалт, лекари и др.

Борисов отчете две положителни неща в това Народно събрание - промените в Изборния кодекс, въпреки които партията му пак ще се постарае да е първа, и разрешението за ер полисинга.

Премиерът в оставка се похвали, че тестовете на системата за европейски електронен зелен сертификат, в които България се включи, са минали успешно. На 4 май Швеция е разпознала българския сертификат за ваксинация. На 15 май предстоят финални тестове, а от 1 юни сертификатът трябва да започне да действа в ЕС. "България ще е една от първите, които ще се включи", похвали се Борисов. Той натърти и на рекорда от 37-те хил. ваксинирани на ден у нас, както и на осигурените ваксини за българите - в понеделник очакваме още 300 хил. ваксини, следващата - още 400 хиляди. "Така че всички лъжи една по една отиват в коша. Остава свършеното, направеното и работата", заключи доволен той.

Той също така съобщи, че индийският премиер Моди му се обадил да му благодари за подкрепата за йогата, която България е оказала.

 

 

ОТГОВОР
Вихрещата се в страната ни корупция ни излиза най-скъпо от всичко, отвърна президентът Румен Радев. Той каза, че не разбира защо той да е виновен да не бъде излъчен работещ парламент, който да избере правителство. “Аз нямам политически проект”, аргументира се Радев. И допълни, че през следващата седмица ще издаде указите да разпускане на парламента, насрочване на извънредните парламентарни избори и назначението на ЦИК.

 

ПЪРВЕНЕЦ

"На срещата в Порто постигнахме исторически успех, за първи път постигнахме ясен ангажимент на лидерите на държавите от ЕС, на ЕК, на ЕП, на всички социални партньори, които подписаха споразумение на социалния ангажимент от Порто. Благодаря, Антонио", обърна се Борисов към към португалския премиер Антонио Коща. Той изчете и 3-те цели, заложени в приетия Европейски стълб за социални права - до 2030 г. най-малко 78% от наслението от 20 до 64 г. да има работа, поне 60% от всички пълнолетни лица да участвват в поне едно допълнутелно обуечение през година за дигитални умения и броят на хората в риск от бедност и социално изключване да бъде намален с 15 милиона до 2030 г.

Верен на себе си, Борисов се похвали и как това, което вчера е било решено на срещата, "ние започнахме до го правим преди 4 г.". По думите му ЕС вече е насочил вниманието си не само към възрастните и пенсионерите, но и към децата. "Ние вече върнахме 50 000 деца в училище, които никога преди това не бяха стъпвали в класните стаи, това сега попада в полезрението и на ЕС", посочи той, пропускайки да отбележи, че не всички от върнатите ученици в момента са задържани там, както и че някои така или иначе щяха да си постъпят в първи клас. "Постигнахме революция в дигитализацията на обучението, само за една седмица превключихме към дистанционно", отбеляза още той.

 

 

 

 

Още

Приятели започнаха да избягват Ерик Клептън

16.06.2021

3979
Темпът на ваксинация рязко спадна

15.06.2021

3092
България се отличи в Евросъюза с висока корупция в здравния сектор

15.06.2021

1886