Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов преиначи доклада на ОССЕ за изборите на 11 юли

Водачът на ГЕРБ приписа на международните наблюдатели твърдения, които те всъщност са почерпили от местни анализатори

Пресцентър ГЕРБ
Бойко Борисов

В кампанията си да убедят избирателите, че вотът на 11 юли ще бъде опорочен, бившите управляващи от ГЕРБ продължиха да намесват и манипулират междинния доклад на мисията за наблюдение на изборите, пратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) у нас. Първо това направиха кандидат-депутатите от партията, а в четвъртък документа преиначи и водачът им Бойко Борисов.

Пред поддръжници на ГЕРБ в Шумен експремиерът първо обяви, че международните наблюдатели са признали предните избори на 4 април, които неговата партия организира, за честни и почтени. След което добави: „Сега казват така – приемането на задължително машинно гласуване е станало без обществени консултации и твърде бързо. Те го казват, не аз.”

От междинния доклад (текстът - тук) обаче става пределно ясно, че наблюдателите всъщност са записали в него не своите мнения – да си съставят такива все още е твърде рано. Вместо това те цитират свои разговори със „събеседници” и „заинтересовани страни” – очевидно местни наблюдатели, а може би дори участници във вота.

Ето и как всъщност звучи в документа твърдението, което Борисов се преструва, че цитира: „Много от събеседниците на ОМНИ/СДИПЧ считат измененията за подобрения, но някои от тях отбелязват, че при твърде бързия процес на приемането им не е имало достатъчно обществени консултации, което би могло да доведе до по-слабо разбиране на заинтересованите страни на нововъведените процедури, особено във връзка с използването на машинно гласуване.” ОМНИ/СДИПЧ означава Ограничена мисия за наблюдение на изборите/Служба за демократични институции и права на човека.

Ето и следващата извадка, както твърди Борисов, от документа: „В доклада си те поставят под въпрос капацитета на новата ЦИК да се справи с организацията на вота. Аз съм сигурен, че те ще се справят с машинациите, не с организацията” – това прочете вождът на ГЕРБ под аплаузите на симпатизантите си. В същинския доклад обаче наблюдателите отново споделят позицията на хора, които са интервюирали: „Няколко от събеседниците на ОМНИ/СДИПЧ поставиха под въпрос капацитета на изборната администрация да осъществи ефективно предвиденото по закон разширено прилагане на машинно гласуване.”

И още едно твърдение на Борисов: „Наблюдателите на ОССЕ се опасяват и от потенциалната възможност за гласуване на един избирател повече от веднъж. Те се опасяват, а ние? Какво ни остава на нас?” Но в доклада пише: „Някои категории избиратели могат да бъдат добавени в избирателните списъци в самия ден на изборите, което, според някои от събеседниците на ОМНИ/СДИПЧ, би могло да доведе до гласуване повече от веднъж.”

Очевидно е, че бившите управляващи са решени да използват своята преиначена версия на доклада и занапред в кампанията си.

 

 

Posted by Boyko Borissov on Thursday, July 1, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Денков и Габриел ще обявят състава на правителството

02 Юни 2023

Петьо Петров-Еврото е обявен за издирване от МВР

30 Май 2023

Хората с инвалидни пенсии рязко се увеличават

02 Юни 2023

Ивайла Бакалова и Валентин Златев бяха разпитани за "Барселонагейт"

31 Май 2023

След среща с ГЕРБ ПП-ДБ пренарежда кабинета

31 Май 2023