Медия без
политическа реклама

Близо 6% дават положителни проби за коронавирус у нас

29 души са заразени в хоспис в Търговище

30 Септ. 2020Обновена
Мартин Гецов

276 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 4736 PCR-теста през последното денонощие, а 6 души са починали, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Това означава, че 5,8% от изследваните дават положителни проби.

Излекувани са 150 души. Общо 814 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 44 са в интензивни отделения.

Най-много са новозаразените в София - 52, следва Благоевград  - с 49 и Пловдив - с 29 нови случая.

Общият брой на заразените от началото на пандемията у нас е 20 547, излекуваните са 14 489, а битката с вируса са загубили общо 813 души.

През изминалото денонощие е установено ново огнище сред възрастни хора - 29 души в хоспис в Търговище са диагностицирани с коронавирус, съобщи БНР. Здравите обитатели на дома са изолирани. Заразените са консултирани с инфекционист, който е назначил профилактична терапия, въпреки че те не проявяват характерните за заразата симптоми. В хосписа домуват 38 души, персоналът е от 17 души.

Достъпът и свижданията до дома за възрастни хора са забранени, взети са всички мерки за безопасност, като персоналът е със защитни облекла и шлемове, съобщи Митко Стайков, областен управител на Търговище. Свижданията в социални институции от този тип бяха забранени през по-голяма част от началото на кризата през март, но в последните заповеди от края на август бе допуснато посещение на външни лица по изключение и ако не са имали достъп до заразени. Последното обаче трудно може да бъде установено.

По думите на областния управител, ситуацията с разпространението на заразата се усложнява заради ръста на заболели през последните дни. В болницата в Търговище има преобразувани легла, които могат да поемат болни от COVID-19. Ангажимент има и общинската болница в Омуртаг, която е сключила договор с РЗОК. Търговище бе подминато от епидемията до този момент, като периодично се появяваха единични случаи. За изминалото денонощие има 10 нови случая при общо 183 от март насам.

Благоевград остава в критично положение - и за вчерашния ден установените случаи са почти колкото в София, 49. В София са 52. С това общият брой на преминалите заразата в областта достигна 2009, като единствено в София има повече прекарали COVID-19 (5348).

Още по темата