Медия без
политическа реклама

Бившият вътрешен министър Младен Маринов бе разпитан от МВР

Бившият собственик на "Делта гард" Димитър Спасов отрече да е заплашвал правосъдния министър с главния прокурор

15 Ноем. 2021Обновена
Булфото
Младен Маринов

Бившият вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов се яви на разпит в МВР. В края на миналата седмица МВР разпространи видео запис, направен със специални разузнавателни средства, как бившият министър на вътрешните работи е бил на среща с хора на Маргините и Митьо Очите заедно със Станислав Недков-Стъки и собствениците на "Делта гард".

Беше обявено и че Главна дирекция "Национална полиция" проверява как автомобил на фирмата "Изамет" от разследването "Осемте джуджета" е станала собственост на дъщерята на Маринов. Разпитът му би трябвало да изясни това. Насрочването на разпита му предстои, като ще бъде викана и дъщеря му.

Призовката за Маринов е била връчена мината сряда на съпругата му, научи "Сега". Тя е била за четвъртък следобед. Маринов обаче се обадил по телефона и обяснил, че е зает с кампанията, но в понеделник, т.е. днес ще се обади да каже кога ще се яви. До днес на обяд той се беше обадил, нито вдигаше телефона си. Ако не се беше явил, Маринов подлежеше първо на глоба, а след това и на принудително довеждане.

На излизане от ГДБОП Маринов посочи, че не бил за разпит, а за снемане на сведения по анонимен сигнал. "Оказах съдействие на полицаите. Нека приключи проверката, няма за какво да се притеснявам", лаконичен беше той. Маринов не коментира записа от 2005 г. и попита репортерите дали те знаят къде са били през 2005 г.

Според него призоваването му е с политическа цел. 

Той отрече да има връзки  с Митьо Очите и обясни, че като главен секретар на МВР го е "заключвал".

Дъщерята на Маринов също е имала призовка за миналия четвъртък, но тя обяснила, че адвокатът й е зает за тогава и ще се обади в понеделник. По същия начин до момента не се е обадила, нито отговаря на телефона си. Очаква се тя да бъде разпитана утре.

Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, който е кандидат за депутат от ГЕРБ, се е срещал с криминално проявени лица, приближени до Димитър Желязков - Очите и Николай и Красимир Маринови, наричани Маргините, обяви МВР.

Димитър Спасов и Марин Русев, които доскоро притежаваха заедно охранителната фирма "Делта гард" (от 29 октомври дружеството е еднолична собственост на Русев) са призовани в ГДБОП за днес. Освен за скандала "Осемте джуджета" се очаква те да бъдат питани и за изнесеното от правосъдния министър Иван Демерджиев. Той разказа как е бил заплашван от Спасов с главния прокурор Иван Гешев, подал е сигнал в прокуратурата, но и досега не е изяснено дали с името на главния прокурор е злоупотребено.

Спасов, който се яви днес в ГДБОП, коментира пред журналисти, че не познава Младен Маринов. Той обвини правосъдния министър Иван Демерджиев в лъжа и го призова да се явят заедно на детектор на лъжата. По думите на Спасов Демерджиев искал да се издигне в кариерата с лъжи. "Познавам го като адвокат на рейдъри, който се опитаха да обсебят един фотоволтаичен парк, собственост на китайски инвеститор", каза Спасов. Версията на Спасов е, че Демерджиев го е питал дали знае кой е той. "Аз му казах, че съм го виждал по телевизията в протестите срещу главния прокурор. Отсега нататък го чакат много проблеми правосъдния министър", каза Спасов.

Според него "има поети ангажименти за нашето притискане и елиминиране. Независимо от всички проверки и институционалния натиск, тръгна процедура за отнемане на лиценза (за охранителна дейност на "Делта гард", бел. ред.), защото ми скалъпиха някакво обвинение".

Спасов заплаши, че "всички, които са замесени в репресиите, ги чакат тежки дни в съдебната зала. Няма да оставим никой да живее спокойно след големите лъжи за дружеството".

Бившият съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал правосъдния министър Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев в началото на миналата година.

Миналата седмица на разпит в ГДБОП заради "Осемте джуджета" беше и бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров.

 

И бившият шеф на "Автомагистрали" Стоян Беличев бе разпитан в ГДБОП

 

Отговарях на въпроси за строежа на автомагистрала "Хемус", съобщи самият Беличев на излизане от сградата на антимафиотите, цитиран от ГДБОП. Той обаче не пожела да коментира разпита, какво точно е питан и какво е отговарял, тъй като бил подписал декларация да пази тайна.

 

Бившият директор на държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев е напуснал страната след началото на проверките във връзка със строителството на "Хемус". Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков.

Само преди дни вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че Беличев бил напуснал страната и че това станало точно, когато МВР-шефът бил казал, че трябва да му се зададат някои въпроси за строителството на Хемус. Беличев обаче веднага отговори, че е на семейна почивка в страната, че е казал това на полицията и че е готов да отговаря на всички въпроси.

Преди дни Рашков обвини, че строителствто на автомагистрала "Хемус" е кражбата на века и че там са ставали големи злоупотреби с авансово отпуснати средства на фирми.

МВР даде пример със строителството на лот 5, при който при отпуснати 84 млн. лева, 60 млн. лева са били изтеглени за ден в сакове и чували. От МВР подозират, че и при строителството на другите лотове са станали подобни злоупотреби.

По думите на Стоян Беличев с подписването на договорите за строежа миналата година са били спестени държавни средства заради повишените цени сега. "Аз не мога ли да кажа какво правят фирмите с техните средства. Всички пуснати аванси са обезпечени с банкови гаранции", заяви Беличев на излизане от сградата на ГДБОП.

Още по темата